Mijn visie: leidinggeven aan anderen, begint met leiding geven aan jezelf. Daarom een persoonlijk verhaal

Dromen van een huis

Nu een persoonlijk verhaal over ons huis in Frankrijk. Vakantie: genieten van vrienden en mooi weer. Voor ons dit jaar in het teken van ons beider 50e verjaardag. We hadden vrienden uitgenodigd dit te vieren in ons huis, waar we al 16 jaar aan bouwen. Ons doel: het zwembad zou klaar zijn. Niet zomaar een badje, maar een binnenbad van 10 bij 4. Zelf uitgegraven in de oude stal, beton gestort, gemetseld en betegeld. Alles zelf aangelegd. Klinkt heel simpel. Was het niet. Meer weten over de bouwgeschiedenis, lees dan http://humberville.wordpress.com.

In dit blog gaat het over leiderschap.

Persoonlijk leiderschap begint altijd met een doel stellen of de keuze maken om je droom te volgen. In ons geval samen een huis (ver)bouwen in Franrijk. Wisten we vooraf hoe alles zou lopen? Nee. Hadden we alles onder controle? Nee. Maar we wisten dat we één weekend per maand zouden gaan.

Wat weet je wel

En we vertrouwden op wat we wel wisten. Dat we hard kunnen werken als het nodig is. Zonder water, elektra en sanitair zijn we begonnen. Het zou niet makkelijk worden en dan kun je je daarop instellen. En heel erg genieten als je op een dag warm water uit de kraan hebt, of gewoon op een lichtknopje kunt drukken om de lamp aan te doen, ipv een kaars. Je leert de gewone zaken meer waarderen.

We staan open voor nieuwe uitdagingen, dingen leren. Dat betekent dat zaken soms niet meteen goed gaan, zoals het storten van de zwembadmuur, het eerste metselwerk. Al doende leerden we hoe het wel moest. Of moesten we iets nog een keer over doen. Niet altijd leuk, maar als het doel duidelijk is, kun je dat opbrengen. We hebben zo veel nieuwe vaardigheden geleerd. Stap voor stap kwamen we verder en zagen ons huis langzaam vorm krijgen.

Enthousiasme en plannen

We hebben hulp gevraagd. Electra en stucwerk durfden we niet zelf aan. Helpers pakten dat aan. En door hen leerden we zelf meer. Grappig was dat door ons enthousiasme een aantal andere mensen vroeg of ze ook mochten helpen. Zo ontstond een kleine groep helpers. Dat maakte dat het wel sneller ging.

Natuurlijk gaat bouwen niet vanzelf. Moet je vooraf zaken plannen. Materialen en gereedschap in Nederland regelen, nadenken wat je in een weekend kunt doen. Dat kregen we steeds meer in de peiling. Elke keer focus op een kleine stap, zodat je dat weekend iets positief af kunt ronden. Dat was en is soms best lastig als je denkt wat er allemaal nog gebeuren moet. Die gedachte verlamt je alleen. Het werk opbreken in kleine overzichtelijke klussen, maakt het juist behapbaar. Zo word je tevreden met die ene stap. Vandaar ga je weer verder.

Tegenslag overwinnen

Waren we altijd zo vrolijk? Nee. Ook wij hadden onze inzinkingen, teleurstellingen en tegenwerking. Een paar keer was het kantje boord. De één of de ander kwam dan toch altijd met een creatieve oplossing. Waar die op zo`n moment vandaan komt, is lastig aan te geven. Als ik naar mezelf kijk, kwam er op zo`n moment een enorme drive los. Onze droom kon toch nu niet zo stoppen. Er moest IETS mogelijk zijn. We zochten steeds naar wat wel kon. En zo gebeurden soms wonderlijke zaken. Twee buren verzoenden zich tijdelijk in hun jarenlange vete om ons te helpen. Nog geen uur nadat ze ons geholpen hadden, barstte die vete weer los…   Maar wij konden verder!

Genieten

16 bouwjaren kwamen en gingen. Sneeuw en vrieskou, hitte in de zomer, een wolkbreuk (terwijl je dak uit oude dekzeilen bestaat). We zagen mooie zonsondergangen, prachtige wolkenluchten, met soms een jagende buizerd. Waren overweldigd door de volle maan of de haarscherpe Melkweg boven ons. We genoten van die kleine (grootse) dingen.

zwembadDoor vast te houden aan ons doel en onze droom, nooit die focus te verliezen, lukte het om onze vrienden ons zwembad te laten zien. Wat in april nog onmogelijk leek, een functioneel zwembad, hebben we door een extra inspanning toch gerealiseerd. Nee, het was niet 100% af. Wel ontvingen we mensen, konden hen laten zwemmen en genieten. Als twee trotse bouwers zwommen we heerlijk mee.

Wat leert dit voor jouw leiderschap?

  1. Wat is jouw doel/ droom? Hoe scherper je die hebt, hoe beter je eraan kunt werken.
  2. Je hoeft niet de hele weg te weten, hoe alles in detail gaat. Welke stap kun je nu al wel doen?
  3. Bepaal je “doeltijd”. Hoeveel tijd wil je investeren.
  4. Plan per keer wat je kunt doen in jouw “doeltijd”
  5. Enthousiasme over jouw doel, motiveert anderen.
  6. Deel successen en ergernissen met elkaar en leer van wat er gebeurt.
  7. Geniet van wat je onderweg in het proces tegenkomt

p.s. En leer van mijn jeugdheld Pipi Langkous:  “Ik denk dat ik het wel kan, want ik heb het nog nooit gedaan”.

Veel succes met jouw doelen!

Nog meer tips hoe jouw leiderschap meer uit de verf komt? Vragen hoe je jouw doelen kunt bereiken?

Vraag een leiderschap-scan aan.

Informatie leiderschap-scan

Ik help je verder!

natuurlijke groet,

Lia