Keuzes?

Veel leiders maken onbewuste keuzes. Ze hebben na hun studie een baan gevonden en rolden daarna ‘vanzelf´ in een leidinggevende functie. Na verloop van tijd beseffen ze pas dat ze hun arbeidsvreugde onderweg kwijt zijn geraakt. Of ze hebben te veel geluisterd naar anderen: hun leidinggevende, hun gezin, hun collega´s. Wat ook meespeelt: mensen zijn meer gefocust op wat niet goed gaat en houden daar vaak een negatief gevoel aan over. Hun talenten en datgene wat ze wel kunnen, zijn ze als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Terwijl juist dat ooit maakte dat ze in deze functie terecht zijn gekomen.

Ploeteren

omgevallen boom
ploeteren tot je omvalt?

Sommigen ploeteren dapper voort op de ingeslagen weg. Want ze willen bewijzen aan hun team, leidinggevende of thuissituatie dat ze het wél kunnen. Ze zijn toch niet voor niets aangenomen? Er ontstaat een soort verbetenheid die weinig productief is. Anderen kiezen er voor weer het werkveld in te stappen en houden het gevoel van ´mislukt´ te zijn, of worden door hun collega´s zo gezien of aangesproken. En dan is er de groep die het gewoon niet meer trekt en met een burn-out thuis komt te zitten. En dan duurt het een hele tijd voor ze weer verder kunnen.

De weg van het water

Er is ook een andere weg: de weg van het water. Dat gewone spul waar je mee doucht, dat je drinkt en waar je de tuin mee sproeit. Het beeld van water wordt in de oosterse wijsheid vaak gebruikt om kwaliteiten als nederigheid, flexibiliteit, volharding en aanvaarding te beschrijven. Water is heel gewoon. Het dient als drinkwater voor mens en dier, waswater en is oplosmiddel voor van alles. Zo gewoon dat je er vaak niet bij stilstaat. Maar tegelijkertijd zonder water is er geen leven! Denk er maar eens over na hoeveel water je per dag gebruikt.

Flexibel

?????????????????

Water kiest altijd de weg van de minste weerstand, de snelste weg naar beneden. Als het er links niet langs kan, zoekt het rechts een pad. Net als water kun je flexibel omgaan met de zaken en tegenslagen die je op je pad tegenkomt. Er niet tegen vechten, maar op je eigen kracht vertrouwen dat je er langs komt. En als het genoeg flow-kracht heeft, kan water ook kleine en soms heel grote obstakels verplaatsen of zaken schoonspoelen en opfrissen.

Volharding

Water staat ook voor volharding. Elke dag een klein stroompje slijt uiteindelijk de hardste steen. Maar dan moet het wel blijven stromen met energie. Wat is dan het verschil met de ploeterende leider die hiervoor staat beschreven? Dat water zich niet waar hoeft te maken, het wil niets bewijzen. Het weet waar het heen wil en is zichzelf. Dan kan elk obstakel opduiken, maar voor het water maakt dat niets uit. Waar nodig duiken stroompjes gewoon onder de grond om een kilometer verder weer bovengronds te komen (En als je een lekkage in je dak hebt gehad, weet je dat heel goed. Daar waar het lekt, is nooit de bron.).

De natuur als voorbeeld

Maar even zonder gekheid: Hoe ga jij de weg van water toepassen? Hoe ben jij als leider gewoon jezelf, krachtig stromend, dienend aan jezelf, je team en organisatie? Ik hoor graag je reactie. Water is een van de vier oerelementen uit de natuur. Dat is iets waar ik over blog als natuurcoach en mijn kennis over deel. Want in de natuur wordt al miljoenen jaren succesvol samengewerkt.

meer weten?

Over wat natuurcoaching voor jouw leiderschap en je organisatie kan betekenen? Welke tips er nog meer zijn voor jou en je medewerkers? Dan kom ik graag met je in gesprek!

Informatie leiderschap-scan

Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen.

Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lia