volle kracht vooruit

“Doe toch rustig en luister goed naar jezelf”. Dat advies hoor ik vaak aan mensen die het druk te hebben of stress ervaren. Mooie woorden. Maar HOE doe je dat dan in vredesnaam? Die vraag stellen veel leidinggevenden in deze hectische tijd. Ik deel dan mijn ervaring en vertel meer over mijn natuurlijk ritme en hoe belangrijk dat is.

Kalm aandoen

Vroeger kreeg ik vaak te horen: “doe toch eens kalm aan”. Maar ik genoot van de vele activiteiten, sporten, vrienden, mijn werk. Ik had energie genoeg. Waarom moest ik dan kalm aan doen? Dat een ander al moe werd van alleen al de gedachten aan al deze bezigheden, daar kon ik niets mee. Wel kreeg ik de boodschap mee: “jij bent niet goed zoals je doet”. Gelukkig heb ik dat “cadeau” nooit echt aangepakt. Ik heb wel geprobeerd om het rustig aan te doen, maar dat werkte bij mij averechts.

Mijn natuurlijk ritme: op volle kracht

Als ik iets doe, wil ik het met 100%, op volle kracht, doen. Ik ontspan in actie. Zit ik dan nooit stil? Ja zeker wel. Ik lees graag een goed boek, mediteer soms of hang op zondag bij mooi weer heerlijk in mijn hangmat. En dan geniet ik ook die 100%. Maar ik ontspan ook door lekker in de tuin te werken, vrijwilligerswerk op de scouting te doen of een rondje te gaan hardlopen.

Maar als ik dingen op 70-80% moet doen, het zogenaamd rustig aan doen, dan word ik niet blij. Dat brengt me juist onrust. Ik heb geleerd dat 100% iets te doen en dan te pauzeren, wel werkt.

Zoeken naar rust

Waarom nu dit persoonlijke verhaal? Omdat ik bij veel leidinggevenden merk dat ze zoeken naar hun eigen tempo. Hoe hard moet ik werken, wanneer is het goed genoeg? Er zijn zoveel dingen die moeten, hoe doe ik dat? Delegeren werkt niet, inwerken en uitleggen duurt te lang. Er wordt van alle kanten aan mij getrokken: door werknemers, leidinggevende en gezin. Hoe houd ik nu mijn hoofd nog boven water?

Timemanagement is niet DE oplossing

Nu lijkt de simpelste oplossing: doe iets aan timemanagement. Ga je taken afbakenen. Daar zijn mooie instrumenten voor. Ga bijvoorbeeld taken delegeren. Of deel ze in met het Eisenhouwerkwadrant in urgent en belangrijk. Je maakt op basis daarvan een keuze wat je gaat doen. Maar als je alles belangrijk vindt, wordt ook alles urgent…

Of gebruik de Pomodorotechniek waarbij je per dag je tijd indeelt in periodes van 25 minuten (een ‘pomodoro’= tomaat) en dan geconcentreerd werkt aan je taak. (De ontdekker gebruikte een kookwekker gevormd als tomaat). Deze 25 minuten worden gevolgd door 3-5 minuten pauze. Daarna start weer een nieuwe pomodoro.

Natuurlijk ritme

Alle drie prima technieken die je een stuk verder kunnen helpen. Maar er ontbreekt nog iets wezenlijks. Want ondanks deze kennis, lukt het veel leidinggevenden niet hun ritme en rust te vinden. Het (h)erkennen van hun eigen natuurlijke ritme mist.

Daarom doe ik als natuurcoach deze oefening met klanten: loop eens op je eigen tempo en kijk wat je ervaart. Daarna laat ik ze een periode veel langzamer, een stuk veel sneller lopen en tenslotte stilstaan. Daarbij is steeds de vraag om opmerkzaam te zijn wat zij zien en zelf ervaren tijdens deze intervallen. Aan het eind laat ik ze mij volgen in de diverse tempo`s. Zo worden ze zich bewust van wat die tempo`s met hen doen. De één ervaart rust door langzamer te lopen. Het ander juist in het stilstaan. Weer een ander voelt zich energiek door snel te lopen, maar ontdekt dat hij dit niet constant moet doen. En het steeds moeten volgen van mijn tempo, blijkt voor de meesten erg vermoeiend.

Stilstaan bij jouw natuurlijk ritme

Door hen te laten experimenteren met wat (niet) goed voelt, ontdekt men het eigen natuurlijke tempo. Als we dit dan vertalen naar de dagelijkse situatie, vinden ze mooie, onverwachte oplossingen. Soms is dat rust nemen door te sporten, of vaker een korte pauze nemen door bv even de post te halen. Of ontdekt men wiens tempo men meestal volgt, dat van jezelf of van een ander. Heeft men in de ochtend of middag meer energie. Hoe merkt men dat energie daalt of hoe bewaakt men de energie? Door deze inzichten, maken ze wel die nieuwe stappen. Vaak al concreet de volgende dag!

Heb jij aan het eind van de dag nog een hele takenlijst over? Voel je dat je steeds tekort schiet of ben je opgejaagd? Ga dan eerst op zoek naar je eigen ritme. De loopoefening kun je zelf in je eigen omgeving doen en pas daarna genoemde timemanagement technieken toe. Ik hoop dat je zo leert naar jezelf en jouw ritme te luisteren. Om op deze manier weer lekker aan het werk te gaan. (Of dat nu rustig of snel is 😉 )

Jouw leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen?

Ben je benieuwd hoe je met meer energie en regie jouw rol als leidinggevende invult? Of hoe de natuur bij een actueel vraagstuk in jouw organisatie kan worden ingezet?.

Dan kom ik graag met je in gesprek!  Daarvoor bied ik je gratis en vrijblijvend een leiderschap-scan gesprek aan. 

Informatie leiderschap-scan

Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jou of je organisatie en zal ik kijken hoe ik jou verder op pad kan helpen.

Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

kalm aan doen