Ik lees net dat veel mensen in hun werk en privé het verandermoe zijn en willen dat dat veranderen een keer stopt.  Er is zelfs een term voor deze moderne tijd: de VUCA wereld.

VUCA is een term die de wereld omschrijft waarin wij ons als mensen en organisaties op dit moment bevinden en staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Wat zoiets betekent als:

  • Volatile – Snel veranderend;
  • Uncertain – Onzeker;
  • Complex – Complex;
  • Ambiguous – Vaag / dubbelzinnig.

Het gaat om een continue veranderende markt met hoge onzekerheid en complexiteit die lang niet altijd helder is.

Maar…

Als je naar de natuur kijkt zie je dat alles steeds verandert. Wij mensen denken in een opgaande lijn: alles moet groeien of we willen juist dat iets blijft zoals het nu is.
Maar de natuur werkt in cirkels: zaken starten, komen tot bloei, dragen vrucht en in de winter rust het zaad wachtend op het juiste moment om te ontkiemen in de nieuwe lente.
Natuurvolken konden overleven door dit te accepteren en er tijdig op in te spelen.

herfstIMG_0531
De huidige VUCA wereld vraagt van ons hetzelfde.

Onze hersens en creativiteit gebruiken. Samenwerken als groep/ team om te overleven. Gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Niet te lang op dezelfde plek blijven als het voedsel daar op is. Een dak bouwen als het regent. Ook voor hen was de wereld onvoorspelbaar!
Daarvoor hebben we als mens alles al eeuwen in huis.
Maar misschien moeten we eens diep graven en oude wijsheden weer eens gebruiken…

Daarom werk zo graag ik in en met de natuur. Zij leert mij elke keer weer. En die kennis deel ik graag met leidinggevenden die vastlopen in hun baan of leven.

En hoe ga jij nu om met veranderingen? Zie je ze als natuurlijk proces of heb je er last van?

Wil je weten wat ik als natuurcoach voor jou of je organisatie kan betekenen? Welke tips er nog meer zijn voor jou en je medewerkers? Dan kom ik graag met je in gesprek! 

Informatie leiderschap-scan

Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen.

Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

Lia