druk

Johan zucht diep terwijl hij zijn agenda ziet. Els heeft net gebeld omdat het laatste project niet loopt. Er moet weer een overleg komen. Johan is manager op een welzijnsinstelling. Hij werkt daar al jaren en is ooit op de werkvloer begonnen. Vergaderingen en veranderingen zijn er elke dag. Nu weer dit project. Hij heeft goede mensen in dienst, maar ja, iedereen is elke dag druk. Hoe hij dit nu in moet plannen? En hij moet ook nog een afspraak maken met de directie over nieuwe functioneringsgesprekken. Hij krijgt er steeds meer moeite mee.

Klaar met doorzetten

Johan heeft al avonden overgewerkt, maar loopt hij de achterstand niet in. Er blijven zaken die zijn aandacht vragen. Hij piekert vaker. Zijn vrouw begint te klagen dat hij veel werk naar huis meeneemt. Maar ja, je moet toch wat. De medewerkers willen duidelijkheid. De klanten goede zorg. De directie verslag van de voortgang. Die kan hij  niet zomaar in de steek laten. Zo probeert Johan dagelijks alle ballen in de lucht te houden. Maar hoe harder hij werkt, hoe meer hij zijn energie verliest. Het lost niets op.

Energieverlies

Zoals Johan zijn er veel leidinggevenden die dagelijks worstelen om hun energie en motivatie op peil te houden. Ze proberen alle klussen af te krijgen. Zitten de hele dag binnen en rennen van afspraak naar afspraak. De auto in en uit. Snel even een hap in de lunch of een kop koffie, want het lichaam moet ook wat. Johan merkt dat hij steeds minder werkplezier heeft. Hij is moe en valt soms uit. Hij weet ook wel dat het zo niet door kan gaan en heeft geen zin in een burn-out. Maar hoe het dan wel moet? Hij zucht nog eens.

5 minuten aanpak

Al in 2007 toonde een researchteam van de Universiteit in Essex aan dat van de mensen die dagelijks in een natuurlijke omgeving zijn (lees buiten zijn) 71 % zich minder gestresst, angstig of depressief voelt. En dat al na 5 minuten per dag. Die tip heb ik Johan als zijn natuurcoach gegeven. Die 5 minuten pasten wel in zijn agenda.

Zo simpel kan het echt niet zijn

Johan moest wel wennen aan dit idee. Zou dat echt werken? Maar hij was bereid het te proberen. De afspraak was dit dagelijks twee keer per dag doen. Hij hield een scorekaart bij hoe dit lukte. En dat ging steeds beter. Nu laat hij steeds vaker zijn team even alleen en zoekt die 5 minuten buiten op. Hij merkt de positieve effecten…

Dagelijks energieker

Johan voelt zich na zo`n wandeling weer energieker. Hij heeft een frissere blik op de problemen door even uit te waaien. Waar hij eerder een uur op zat broeden, lukt nu al na een paar minuten. Tijdens de ontspanning van de wandeling vallen hem nieuwe ideeën in. Hij voelt zich positiever en gaat vrolijker naar huis. In plaats van een gepland “binnenoverleg” met Els maakte hij een wandeling buiten. En dat doet hij nu ook regelmatig met een collega of teamlid. Even buiten sparren. En die 5 minuten worden er ook wel eens 15. Tijdsverlies? Nee tijdswinst. Vergadertijd en energie worden bespaard.

Ook effectiever en met meer energie werken?

Het meer buiten zijn van Johan zorgt voor een meer ontspannen sfeer op de werkvloer. De problemen zijn er nog steeds, de uitdagingen ook. Maar er worden sneller en betere oplossingen gevonden. Die invloed heeft de natuur op hem en zijn team! Ben jij ook zo druk en zoek je een manier om je hoofd boven water te houden? Wil je energie tijdens de dag bewaren? Ga minimaal één keer per dag die 5 minuten naar buiten. Liefst twee keer of vaker. Hoe je dat doet?

  • Wandel een ommetje om het bedrijf in de koffiepauze of lunch.
  • Zet je auto eens 5 minuten verder op en loop het laatste stukje naar je bedrijf.
  • Heb eens buiten een bilateraal in plaats van in een kantoor. Probeer daarbij onderweg bewust de natuur te zien, te voelen en te ruiken. De wind en zon op je gezicht, de bloemen en bomen te zien. Dat versterkt het effect.
  • Laat ook je afdeling eens alleen. Doe dit consequent één week en kijk wat het jou oplevert. Maak er geen moeten van, maar een verkennen. Kijk hoe je dit (nog meer) in je bedrijf kunt toepassen. Je zult verrast worden door het effect. Op de werksfeer, je eigen energie en de kwaliteit van je oplossingen.

Leiderschap-scan

Ik wil jou als leidinggevende helpen om je balans en plezier te vinden met hulp van de natuur. Zodat je jouw eigen passie voor leidinggeven (terug) vindt. Ben je benieuwd hoe je met meer energie en regie jouw rol als leidinggevende invult? Of hoe de natuur bij een actueel vraagstuk in jouw organisatie kan worden ingezet? Dan kom ik graag met je in gesprek!

Klik hier om een gratis leiderschap-scan aan te vragen. Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen. Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

Informatie leiderschap-scan

Succes!

natuurlijke groet,

GE DIGITAL CAMERA

Lia