kastanje
Natuurcoachen werkt alleen buiten

Nee, dat is juist een groot misverstand dat natuurcoachen alleen buiten werkt. De meesten denken vaak meteen aan buiten wandelen. Maar ook binnen op een avond kun je ervaren wat het je brengt. Het is midden in de winter en avond. Buiten is het donker en dus niet veilig om er samen op uit te gaan.

Na een eerste uitleg wat natuurcoachen wel en niet is en hoe het werkt, gaan we aan de slag. De opdracht: kies de meest aansprekende foto of natuurvoorwerp uit voor jou. Na een eerste selectie kiest Johan een foto van een dichte bolster van een kastanje.  Al heeft hij nog geen idee waarom.  Het is “gewoon” een leuk plaatje. En hij vindt kastanjes leuk, er staat zelfs een boom zijn tuin.

Meer als een leuk plaatje

Door hem te vragen deze foto  te koppelen aan een huidige situatie in zijn werk of privé, moet hij na even denken, glimlachen. Na een eerste verkenning wat hij er bij denkt, legt hij de metafoor zelf uit aan de groep: Ruwe bolster, blanke pit. Als nieuwe leidinggevende /eigenaar moet Johan het team opnieuw vormgeven naar zijn ideeën. Hij ervaart daarbij weerstand bij bepaalde oude medewerkers. Hij heeft last van die bolster. Toch vermoedt hij wel een blanke pit. Maar hoe zorgt hij nu dat die bolster zich opent? Dat hij die pit eruit krijgt.

Het inzicht

Een mededeelnemer vertelt haar ervaring dat die bolster zich niet opent door hem op de verwarming te leggen. Hoe lang je dan ook wacht, hij blijft dicht. Dit is een mooie aanvulling die ik met mijn natuurkennis kan uitbreiden. Je kunt dat  proces van open gaan niet versnellen. Die bolster opent pas als de kastanjevrucht  genoeg gevoed is aan de boom. Als hij op de grond gevallen is én als er de juiste groeiomstandigheden (temperatuur, vochtigheid, etc) zijn. Want het doel van elke vrucht is tot bloei komen. Dus als Johan die blanke bolster wil zien, moet hij zorgen voor de juiste omstandigheden om te groeien.

Die medewerker opent zich  niet sneller door Johans wens of door het vuur eronder te leggen. Dan blijft de bolster dicht en verschrompelt de vrucht.  Dit inzicht raakte hem en hij paste het geleerde toe.

De praktijk

Johan gaf de ‘lastige’ medewerker tijd en had geduld zodat de bolster zich opende. Hij zorgde voor de juiste groeiomstandigheden in het team. Daarna konden ze samen werken aan hun veranderende organisatie en opbouw van het nieuwe team. Want inderdaad: er zat een mooie pit binnen in. Er kiemde iets moois

En die kastanjeboom in de tuin kreeg ineens ook een heel andere betekenis.

natuurcoaching workshop7

Dat vind ik het mooie van natuurcoachen. Zaken die je al jaren kent en ziet, krijgen op het juiste moment een andere betekenis. Toeval? Dat kan. Maar ik kom in mijn werk wel steeds die zaken tegen die mensen op dat moment toe vallen.

Meer verhalen lezen over inzichten van leidinggevenden en medewerkers? Of zelf eens ervaren wat de natuur jou en je team kan leren?

Dan kom ik graag met je in gesprek! 

Informatie leiderschap-scan

Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen.

Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

Lia