Leiderschapsles van de leeuw

IMG_0355

De leeuw, koning van de dieren. Een prachtig dier. Misschien om jaloers op te worden.

Laten we eens kijken hoe deze koning leiderschap uitoefent: de vrouwtjes jagen en doen het werk. Hij ligt in de zon, mag als eerste aanschuiven aan het buffet en krijgt de lekkerste hapjes. Dat lijkt wel luilekkerland.  Maar…

De strijd

Om de 2-3 jaar moet hij met rivalen vechten om de vrouwtjesgroep. De sterkste man blijft, de verliezer zoekt een andere groep. De nieuwe koning doodt alle welpen van 1 jaar en jonger. Zo zijn de vrouwtjes eerder weer vruchtbaar en kan hij snel zijn eigen nakomelingen krijgen. En is er minder kans dat jonge rivalen hem later aanvallen.

Er zijn organisaties die zo werken. Om de 2-3 jaar een nieuwe manager, de strijd om de top. Voor mensen die “Leeuw zijn”, werkt het prima. Ook het leiderschap van de leeuw heeft zaken waar je van kunt leren. In de natuur heeft alles zijn doel. Zaken zijn niet goed of slecht.  Zo zijn de zaken van nature.

Ik wil geen Leeuw zijn

Voor Marina is het een schrikbeeld. Marina is teamleider in het onderwijs en heeft een hart voor “haar” mensen. Ze nam zich voor nooit zo`n machtsfiguur als de Leeuw worden. Toch stapt ze hierbij een belangrijke valkuil.

Marina is flink gefrustreerd. Ze werkt keihard, komt als eerste binnen, gaat vaak als laatste weg. Ze doet alles voor het team, is attent met verjaardagen. Desnoods springt ze zelf even bij. Toch blijft het team klagen en zijn er ontevreden mensen. Het is ook nooit goed.

Goed leiden?

Marina weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een goede leidinggevende is. Op haar vorige school heeft ze zelf “zo`n kille” manager gehad. Leerlingaantallen en aantal geslaagden waren belangrijk. Hoe je dat deed, maakte niet uit. Gelukkig kon ze naar deze nieuwe school, waar ze langzaam in de positie van teamleider groeide.

En ze wilde een goede teamleider zijn. Maar hoe goed ze haar best ook doet, ze voelt zich steeds falen. Met al dat commentaar is er geen lol meer aan. Ze raakt haar passie als leider kwijt.

De valkuil

2 wandeling

Met Marina doe ik in het bos een aantal oefeningen. Het gaat over vragen, geven en nemen. Ze ervaart zo dat ze steeds aan het geven is en niets of alleen kleine zaken terugvraagt. Ze moet steeds verder het bos in om te halen wat ik van haar vraag. Ze raakt uit balans en vermoeid. De irritatie neemt toe, net als op haar werk.

Als ik haar vraag wat ze anders kan doen, moet ze eerst diep nadenken. Maar komt daarna met oplossingen als: nee zeggen, de ander zelf zaken laten doen. Gedachten die ze wel gehad heeft, tijdens de oefening, maar niet uit durfde te spreken.

Les in leiderschap

Wat is haar valkuil? Marina heeft zich zo hard gefocussed op wat ze niet wil, dat ze vergeten is bij zichzelf na te gaan wat ze zelf wil en nodig heeft. Ze wilde niet de ”baas” zijn en vergat te leiden. Waardoor haar team langs elkaar heen ging werken, zaken onduidelijk waren en mensen begonnen te klagen.  Daardoor raakte ze uit balans. Ze is een pad opgegaan, maar durfde ook niet terug. Want ze dacht het team dit van haar verwachtte.

Na de sessie is ze op school gaan uitspreken wat ze zelf wil en verwacht. Marina heeft goede voelsprieten en die blijven handig om zich te verplaatsen in de ander.  Ze snapt het gevoel van het team. Die kwaliteit mag ze vasthouden. Maar ze is ook beter naar zichzelf en haar eigen gevoel gaan kijken. Heeft grenzen gesteld en is gaan leiden. Dat was het team niet gewend en was wennen. Ze ontdekte dat het team haar nu als een betere leider ervaart.  En dat de leraren veel meer zelf oplossen. Er zijn minder vragen en klachten. Is het zo simpel? Ja.

Jouw leiderschap verbeteren

Veranderen, weten welke stappen je moet doen, is in de praktijk soms lastiger als je denkt. Het doen, het vernieuwen, kost tijd en aandacht. Gegroeide interne verhoudingen en gewoontes kunnen vernieuwing blokkeren. Ze moeten worden omgeploegd, zodat er iets nieuws kan opbloeien. Daarom heeft ze nog wel 2 vervolgsessies gehad om sterker te worden en te zien wanneer ze weer in haar valkuil stapte.

De balans gevonden

Marina gaat weer met plezier en energie naar haar werk. Ze kan de balans bewaren en grenzen stellen in contact met de ander. En ja soms klagen mensen.  De vraag die ze zich nu stelt: Wie gaat er iets uit het bos halen? Die ander, Marina, of gaan ze samen een andere oplossing zoeken? Die les vergeet ze nooit meer.

Dit is slechts één voorbeeld hoe ik mijn klanten help met een wijze les uit de natuur.  Het is mijn kracht om de lessen uit de natuur te vertalen naar hele praktische en waardevolle verbeteringen voor jou en je team.

Ben je benieuwd welke lessen in leiderschap jij kunt leren.  Of welke ideeën over jouw leiderschap je belemmeren? Wil je ook meer balans en je grenzen  aangeven?

Vraag een kostenloos leiderschap-scan aan. Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie in jouw organisatie en wat jij nu nodig hebt.

Informatie leiderschap-scan

Succes!

Natuurlijke groet,

Lia