voel je je doodmoe?

De voorjaarsvakantie is begonnen. Kun je lekker bijkomen van je drukke werkzaamheden. genieten van het mooie weer en je gezin.

Maar ik zie ook veel leiders en ondernemers die zich echt van vakantie naar vakantie slepen. Om uit te rusten, veel te slapen en niets te doen. Ze kunnen zo net genoeg bijtanken en een paar dagen na de vakantie zijn ze al weer uitgeput. Moeten dagelijks doorbijten om vol te houden. Monika was ook zo al vanaf de zomervakantie bezig.

rennen van hot naar her

Monika is al een tijdje filiaalchef van de winkel, ooit is ze begonnen achter de kassa. En omdat ze slim was, kreeg ze meer verantwoordelijkheid. Dat vond ze in het begin heel leuk, mensen inwerken, roosters maken, meedenken over de winkelinrichting. Maar sinds een half jaar is het niet zo leuk meer. Haar gezin met 2 kinderen kost tijd, ze rent van hot naar her. Er is geen tijd meer voor haarzelf. Ze merkt dat ze kortaf wordt tegen klanten en thuis ook een korter lontje heeft. Zaken die vroeger een half uurtje kostten, nemen nu veel meer tijd in beslag. “Het lijkt wel of mijn hoofd niet meer werkt”, zegt ze boos.

Stilstaan en nadenken

Soms heb je, net als Monika, zelf niet door dat je in een bepaalde tredmolen bent gestapt en dan is het lastig er weer uit te komen. Dat begint met stilstaan en nadenken. Tijd nemen voor jezelf. Door een paar wandelingen buiten en oefeningen zijn we begonnen. Ze ontdekte hoe moe ze eigenlijk was geworden en hoe ze haar grenzen kwijt geraakt was. Ze werd geleefd in plaats dat ze zelf koos hoe ze het wilde in haar leven.

Het combineren van werk en gezin is meestal leuk, soms spannend. Je kunt niet altijd van tevoren inschatten, hoe alles loopt. Maar een goede voorbereiding scheelt veel. Het is belangrijk zelf te bepalen hoe jij jouw leven inricht en wat er voor nodig is. Dat ontdekte Monika ook.

Spanning en stress voorkomen

Sommige verrassingen en onverwachte gebeurtenissen, met de spanning en stress die dat geeft, kun je voorkomen. Daardoor verlies je minder energie en blijf je beter in balans Grootste valkuil is vooral bezig te zijn met wat je NIET wilt. Beter is het om je aandacht te richten op wat je WEL wilt: je gezin en baan plezierig combineren. Daar is Monika mee begonnen en net als aan haar geef ik jou ook deze 7 tips daarvoor:

kiezen

1. prioriteiten kiezen

Als je niet goed weet hoe jouw leven er uit moet zien en wat echt belangrijk is, dan kun je het ook niet creëren. Je laat je dan leven door anderen en de omstandigheden. Bepaal zelf waar jij heen wilt!  Wat zijn voor jou de 3 belangrijkste doelen in je werk en welke 3 in je gezin? Schrijf ze op en hang ze op een duidelijk zichtbaar op, zodat je ze dagelijks voor ogen hebt.

2. durf te kiezen

Je werk en gezin kosten beide tijd en energie. Houd eens twee weken bij wat je allemaal doet op een dag. Hoeveel tijd besteed je waar aan? Waarschijnlijk sta je versteld van de dingen die je dagelijks en wekelijks doet. Zaken die dringend lijken, maar die vaak niets te maken hebben met jouw prioriteiten. Spreek af dat je alleen de belangrijke dingen doet en schrap (tijdelijk) taken die daaraan niet bijdragen En belangrijk: een afspraak met jezelf is ook een afspraak!

3. je tijd verdelen

Maak een weekoverzicht hoeveel tijd je wilt besteden aan je werk, je partner, kinderen, vrienden, maar vooral aan jezelf. Zorg dat je in de week tijd reserveert voor jezelf. Tijd om te doen waar je op dat moment zin in hebt. Oningevulde tijd. Het overzicht laat je zien waar de verschillen en ook de knelpunten zitten. Dat gaat niet vanaf dag 1 zo gebeuren, maar kun je wel stapje voor stapje waar gaan maken.

4. mogelijkheden en ruimte ontdekken

Met dit overzicht, bepaal je wat jij nodig hebt om je werk te combineren met je gezin. Wat zijn jouw grenzen, voor zowel jezelf als voor je gezin? Praat hierover met je partner (als je die hebt). Deze steun is belangrijk Maak duidelijke afspraken over jullie tijd- en taakverdeling. Denk na welke ondersteunende diensten en personen (van vaatwasser tot tuinhulp) je kunt gebruiken en regel ze.

Denk ook aan je werk. Welke taken kun je delegeren. Bespreek met je leidinggevende welke grenzen je ervaart. Maak ook hier afspraken over tijd en ondersteunende middelen. Misschien kun je thuis werken, minder, etc.

5. plan vooruit

Bedenk vooraf een aantal noodscenario’s. Wat doe je bij onverwachte situaties: ziekte van je kind, extra overleg op je werk, overwerk, etc. Ga na op wie je kunt terugvallen als jouw noodsysteem. Verzin voor elke situatie een plan en maak zo nodig is afspraken met de betrokkenen.

6. ontspannen

Plan zowel wekelijks als dagelijks tijd voor ontspanning en plezier. Even opladen en genieten. Een vast moment plannen kan helpen. Denk aan een goed boek, sport, wandelen. Zorg dat je geniet van het onderweg zijn naar je doel. Kijk eens naar de natuur om je heen, de mooie dingen. (Het helpt als je dit niet “niets doen” noemt, maar werken aan jezelf)

Ontspanning en nieuwe prikkels geven je nieuwe energie, maken je creatiever. Je kunt beter omgaan met tegenslagen.

7. evalueer regelmatig

Neem regelmatig afstand van je werk en gezin. Dat houdt je beeld helder. Balans gaat over evenwicht ervaren tussen jouw draagkracht en draaglast. Structureel meer moeten doen, dan waar je tijd en energie voor hebt, is vragen om problemen. Door geregeld bovenstaande stappen door te nemen, kun je tijdig bijstellen als er iets verandert.

Monika besloot haar partner te vragen meer thuis taken te doen. Met een vriendin sprak ze af de kinderen af en toe daar te laten spelen, zodat ze thuis tijd had voor zichzelf. Op het werk bleek dat haar aanwezigheid niet bij alle overleggen noodzakelijk was, en heeft ze ook meer prioriteiten gepland. Hierdoor ervaart ze weer meer balans. Is weer een stuk energieker en vrolijker, zowel thuis als in de zaak.

Wil jij net als Monika weer grip op je werk en je tijd? Je werkplezier terug? Ik help je graag om dat resultaat te halen en denk met je mee. Geef je graag een steuntje in de rug.

Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia van Loo