eind van 2018

terugkijken?

Ons leven zit vol periodes die eindigen. Je schooltijd,je eerste baan, je eerst team, een oude liefde of huis. En ook een einde jaar. Hoeveel eindejaren heb je al meegemaakt? Iedereen kent het, afscheid nemen. Soms kies je daarvoor zelf bewust, maar soms ook overkomen je zaken. Een vriendschap gaat verloren, je wordt ontslagen. Veel mensen worden van die laatste eindes erg weemoedig. Soms zelfs verdrietig, opstandig en boos. En dat is jammer. Je kunt niet in het verleden blijven leven.

Achteruitkijkspiegel?

De verhalen die je jezelf vertelt over hoe mooi en goed het in het verleden was, zijn vaak beperkt waar. En als je niet oppast worden ze steeds mooier. Je moet toch echt naar de werkelijkheid terugkeren, of je dat nu leuk vind of niet. Het einde is gekomen. Als je blijft leven in het verleden is het net alsof je steeds in de achteruitkijkspiegel kijkend op de snelweg rijdt. Je wordt alleen maar ingehaald en ziet een heel beperkt stukje weg. Je kunt geen snelheid maken.

“Niet elk einde is gelukkig. Maar elk einde is een nieuw begin met nieuwe kansen om gelukkig te zijn.”

-Albert Ureña-

Nieuw begin

Er komen dagelijks nieuwe, andere personen, banen, nieuwe kennis ons tegemoet. Daar mag je van groeien en dan kun je niet alle oude zaken blijven vasthouden. Net als elk einde is een einde gewoon een nieuw begin. Het is een kans om ons zelf open te stellen voor nieuwe en onbekende dingen. De natuur laat ons dat zien door de diverse cyclussen die er zijn. Eb en vloed, opkomst en ondergang van de zon, de maan, de seizoenen die komen en gaan, etc.

En het geeft je ook de kans om zaken die je niet meer wilt, te eindigen. Dat wat je pijn en verdriet geeft, werk of vrienden die je niet meer vrolijk maken, los te laten. Kies ervoor om het anders te gaan doen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot een einde jaar of een andere magische datum. Dat kun je gewoon elke dag doen.

Vlinder

Waar de wereld eindigt voor de rups, begint voor de vlinder een heel nieuw avontuur. Ze slaat haar prachtige vleugels uiten vliegt de zon tegemoet. En zo is het ook in de mensenwereld. Waar een deur dicht gaat, gaat ergens altijd een raam open. Ieder einde is een nieuw begin.

Neem dus steeds zo bewust mogelijk afscheid en begin dan aan je nieuwe avontuur.Het helpt je daarbij als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je de afgelopen tijd hebt meegemaakt, ook die hebben je gevormd. Je bent een grotere rups geworden, die meer aan kan. Maar om echt te vliegen zul je het ‘rupszijn’, het bekende, soms moeten loslaten. Dat is spannend, maar altijd waardevol.

Als leider moet je daarom steeds bewust actie nemen. Soms heb je dat nog nooit gedaan dat vliegen, weet je niet wat de toekomst brengt. Je mag daarbij vertrouwen op je natuurlijk instinct, een vlinder weet hoe dat moet.

Ik wens je een goed einde jaar.

En heb je nog vragen hoe je die nieuwe stap, nog beter maakt, neem eens contact op.

In de workshop Natuurlijk leiderschap leer je meer over dat cyclisch denken en hoe je daarbij kunt leren vertrouwen op je natuurlijk instinct. Misschien een mooie stap in het nieuwe jaar?

Meer informatie workshop

natuurlijke groet

Lia