Herfst

Gevallen bladeren knisperen steeds meer onder mijn voeten terwijl ik wandel. De bomen kleuren de prachtigste kleuren, rood, geel, oranje. Mijn adem maakt weer mooie wolkjes in de lucht in de ochtend. De mist hangt over de velden. Kortom het is nu echt herfst geworden. Een mooi seizoen, waar je veel van kunt opsteken. Ik geniet er ten volle van.

R: 135 G: 255 B: 151 X:39852 Y: 0 S: 0 Zs: 0 Zp: 42 F: 288 I: 4 ImgVer:08.01.09.10

De herfst is het jaargetijde om zaken los te laten. De bomen trekken hun sapstromen terug.  De  bladeren die in de zomer hun werk deden om voedsel uit het zonlicht te halen, zijn klaar. Hun taak zit erop. De terugtrekkende sapstroom zorgt voor de prachtigste kleuren in het blad, waar velen met mij  van genieten. Zou de boom zijn bladeren vasthouden, zijn sapstroom niet terugtrekken, zou hij de winter niet overleven. Hij vriest stuk. De afgevallen bladeren hebben daarna een nieuwe taak. Ze vergaan, vormen opnieuw voedsel en blijven deel van de kringloop.

Vrucht dragen

Een ander onderdeel van de herfst is het produceren van de vruchten. Dat wat in de zomer vol in bloei heeft gestaan, mag nu vrucht dragen en tot voedsel dienen voor de dieren. Het andere deel van die vruchten zal het zaad door de winter bewaren, zodat het in de lente weer kan ontkiemen.

Mijn doel is leidinggevenden en hun teams meer in contact te brengen met hun eigen natuur, hun wortels, levenskracht en mogelijkheden. Daardoor bij te dragen aan hun vitaliteit, creativiteit en effectiviteit. De seizoenen en het weer zijn een prachtige spiegel om inzicht te krijgen in de groeiprocessen van leidinggevenden en teams.

Ontdek jouw seizoen

Als leider is het goed om eens stil te staan in welk seizoen jouw (werk) leven zich bevindt?  Zit je in de winter? Dan sta je op het punt om nieuwe ideeën te ontwikkelen, zaken te onderzoeken. Vaak in stilte. Of  is het lente en krijgen nieuwe dingen vorm. Of zit je in de periode van de herfst en moet je afscheid nemen van zaken of personen. Soms personen en zaken die je misschien ooit dierbaar waren. Zaken en mensen die je ooit hebben gevoed, maar nu niet meer. Tijd om die los te laten en door te groeien.

De winter in

Voor de herfst heb ik 2 vragen voor je:

  1. Van welke zaken die jou die jou eerst hebben gediend, zou jij afscheid willen nemen? Wat hebben ze je opgeleverd. Trek je energie of inzet naar deze mensen en zaken eens langzaam terug. Focus op je eigen levensstroom. Wat is voor jou nu belangrijk om door te gaan. Goed de winter in te gaan.
  2. Welke vruchten kun jij in deze herfst plukken van jouw zomer, van jouw werk, jouw inzet? Wie  is er gevoed met deze vruchten? Welke zaden neem je mee naar de winter. Wat is belangrijk voor jou hierbij?
kastanje

Ik wens je een goede herfst en hoor graag wat je ontdekkingen zijn.

De natuur heeft nog veel meer mooie lessen om te ontdekken. Om te groeien en ontwikkelen. Weten hoe dat voor jou of je team werkt?

Vraag een leiderschap-scan aan.

Informatie leiderschap-scan

Ik help je verder!

natuurlijke groet,

Lia van Loo