Lentekriebels

De lente is nu echt volop aan het uitbarsten. Ik zie mensen in de tuin aan het werk en lekker buiten wandelen. Alles staat in knop of in bloei. In de lente kriebelt er vaak van alles om nieuwe dingen te gaan doen. Zo kriebelt bij mij mijn boek en ik heb er veel plezier aan om er aan te werken.

Misschien kriebelt er bij jou ook van alles. Zit je misschien niet meer zo lekker op je werkplek en zou je wel wat anders willen.  Wil jij weer zelf bepalen hoe jij je leven en werk inricht? Wil je weer inspiratie, voldoening voelen en genieten van je doet? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of zak je steeds verder weg in de negatieve spiraal van ontevredenheid, vermoeidheid, stress of machteloosheid?

Wat wil ik nu?

Of misschien zoek je gewoon werk in een andere richting om tot je pensioen mee bezig te gaan? Maar weet je niet zo goed hoe en wat? Je kunt een workshop volgen of een kort coachingstraject daarvoor. Ook daarbij kan ik je helpen.

Maar ja dat onderzoeken kost je geld. Ik hoor vaak allerlei bedenkingen:
“Is dat dan niet weggegooid geld? Ik heb toch nu ook een baan die wel goed betaald, etc”. Tja, 100 % zekerheid heb je nooit in het leven. Maar om het je makkelijker te maken, zijn er tegenwoordig ook allerlei mogelijkheden om daarvoor potjes te gebruiken. Potjes vanuit je werkgever, maar ook potjes vanuit de overheid. Ik noem er hier 2.

1. Tijdelijk gratis loopbaancoaching

Werk hebben dat bij je past en waar je het naar je zin hebt, is belangrijk. Door jezelf te ontwikkelen, zorg je ervoor dat je ook in de toekomst nog met plezier naar je werk gaat. Maar hoe blijf je jezelf ontwikkelen? De overheid wil dat stimuleren en mensen duurzaam gezond aan het werk houden. Daarom is er subsidie hiervoor. Wel zijn er voorwaarden:

  • Ben je 45 jaar of ouder?
  • Werk je meer dan gemiddeld 12 uur per week (ook als zzp’er)?
  • Ben je NIET betrokken in een sociaal plan i.v.m. reorganisatie?
  • Ben je NIET langdurig ziek?
  • Ben je gemotiveerd om je eigen werktoekomst goed te bekijken?

Als je voldoet aan deze vijf punten, heb je recht op gratis loopbaanadvies ter waarde van 600 euro.

In 4 uur gesprekken krijg je van mij een Ontwikkelplan dat je goed of beter zicht geeft op je talenten en toekomst. Zo krijg je een beter beeld van wat nodig is om meer gebruik te maken van die talenten én voor een natuurlijk werkleven vol energie.

Niet vrijblijvend

Let wel op: het is gratis, maar niet vrijblijvend. Als je begint aan dit traject, moet je het ook afmaken, anders zijn de kosten voor jezelf!

Op = op

Het is een subsidie die dit jaar geldt en als de subsidiepot leeg is, is het te laat voor het gratis aanbod. Dus heb jij belangstelling voor een gratis ontwikkeladvies, laat me dat dan zo snel mogelijk weten!

2. Het opleidingsbudget

De meeste bedrijven hebben een opleidingsbudget. Geld dat eind december niet is gebruikt, en dat is bijna 40% (!), verdwijnt. Dat is toch zonde? Gebruik het eens voor je zelf! Het is een potje om jou jezelf verder te laten ontwikkelen. Denk aan scholing, training en coaching in specifieke vaardigheden. Ook voor een professioneel coachingtraject op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling en ontdekken van jouw persoonlijke talenten, jouw meerwaarde of jouw gedroomde werkleven, kun je vaak rekenen op een (gedeeltelijke) vergoeding. En dat geeft jou misschien net dat laatste zetje wat je nog nodig had om nu eens echt werk te maken van jouw persoonlijke werkgeluk. Een workshop te volgen of een traject in te gaan. Hieronder geef ik je tips hoe je dat regelt:

Voorbereiding

Via het intranet van je organisatie zijn vaak de richtlijnen te vinden over opleidingsbudget en de voorwaarden. Pleeg een telefoontje of maak een afspraak met je HR-afdeling om te vragen hoe het bij jou is geregeld. Dan kun jij het gesprek met je leidinggevende beter voorbereiden. Wat zijn bijvoorbeeld speerpunten waar een aanvraag altijd op wordt beoordeeld?

Bedrijven willen natuurlijk een goed onderbouwd besluit nemen aan wie zij geld uitgeven en hoeveel. Zorg dat men precies weet wat je waarom wilt. Zoals welk coachingtraject wil je doen, bij welk bureau, hoeveel kost het, zul je door coachinguren afwezig zijn van je werk, hoe lang duurt het traject, etc. Zo maak jij voor je baas super inzichtelijk wat de consequenties zijn qua kosten en inzetbaarheid. Daarmee maak jij het makkelijker om een besluit te nemen.

Benoem de voordelen voor de organisatie

Persoonlijke ontwikkeling is werken aan jezelf. Daar word je gelukkig van. Een gelukkige werknemer neemt een fijne positieve energie mee, en dat werkt super aanstekelijk. Met jouw (hernieuwde) enthousiasme sleep je misschien meer opdrachten binnen, of kun je je team moeiteloos motiveren of in actie brengen.

Wat kun jij na jouw coachingstraject anders dan nu? Wat heeft je baas, je team, de organisatie, de klant daar aan? Noem de zaken die je wilt leren zoals timemanagement, omgaan met stress zodat je niet uitvalt, beter leren plannen, beter grenzen aangeven, etc. Waar wil je in groeien? Of misschien ontdek je door een coachingtraject van welke klussen of projecten je wel energie en voldoening krijgt. Want als jij juist op díe projecten wordt ingezet, ben je veel meer waard bent. Handig om te weten, want dan kan je werkgever jou maximaal op díe zaken inzetten.

Laat jouw inzet zien

Als je iets vraagt van je organisatie, kun je niet alles bij hen neerleggen. Laat ook zien dat het jou iets waard is. Misschien kun je aanbieden zelf ook een deel van de kosten te dragen. Of de coaching deels in je eigen tijd te doen. Daarmee maak je het voor je werkgever laagdrempeliger, en dus gemakkelijker, om ‘ja’ te zeggen.

Ik hoop dat ik je hiermee een zetje heb kunnen geven om wat te doen met jouw lentekriebels. Heb je nog vragen of wil je meer weten, neem dan vrijblijvend contact op voor een gesprek.

Neem contact op

natuurlijke groet,

Lia van Loo