Denken vermindert je stress!

Wat is dat nu weer voor advies? Nou lees even verder.

De Universiteit Tilburg heeft een paar jaar geleden onderzoek gedaan naar de invloed van de persoonlijkheid op vermoeidheid. Psychologen volgden twee jaar ruim zevenhonderd werkende mensen. Elk half jaar beantwoordden ze vragen over hun persoonlijkheid, stijlen van omgaan met problemen en vermoeidheid, (werk)stress en sociale steun. Belangrijk daarbij was de mate waarin personen hun werklast ervaren.

Druk zijn of druk voelen?

En dat is wel een interessante uitkomst. Mensen die vinden dat ze het druk hebben, lopen dus een grotere kans om vermoeid te raken dan collega’s die denken dat zij het niet zo druk hebben. Mensen die veel klagen hebben er dus letterlijk meer last ervan. Dat zie ik ook vaak terug bij de mensen die ik coach in hun leiderschap.

Sommigen hebben het technisch gezien niet heel druk, maar maken zich vooral heel druk. Dat is dus waarom de optimist het langer volhoudt. Die maakt zich minder druk.

Moe word je niet van de actie

Uit het onderzoek kwam ook dat de manier waarop jij omgaat met problemen geen invloed heeft op je vermoeidheid. Als je bijvoorbeeld doet of een probleem niet bestaat, blijk je niet vatbaarder voor vermoeidheid dan iemand die in vrijwel alle opzichten hetzelfde is, maar het probleem systematisch aanpakt en afhandelt. Het gaat dus vooral om hoe je het ervaart en het heeft niet zo zeer te maken met wat je doet.

Vraag de mensen die druk zijn.

Ken je het gezegde:

Als je iets gedaan wilt hebben, vraag dan de mensen die het druk hebben.

Zij zijn in staat om hun tijd anders te beleven en daardoor anders in te delen. Zien zaken niet als probleem te zien en gaan gewoon aan de slag. Ook in teams zie ik dat vaak dat de mensen die al veel taken hebben, de kans zien om er nog wat bij te doen en er ook nog plezier aan hebben. Herken jij dit ook?

Bij jij iemand die altijd druk is en toch wel een gaatje vindt, of ben je degene die nooit tijd heeft?

Druk met je werk of werkdruk?

Het gaat er dus om ben je druk met je werk, of ervaar je werkdruk? Vaak krijg ik ook van anderen te horen, dat zou ik niet kunnen zo veel verschillende klussen en taken. Ik begin rustig bij het begin, want de druk bepaal je grotendeels zelf door je eigen denkpatroon, heb ik ontdekt.

Daar zit dus ook meteen de kans tot een oplossing. Als jij je vermoeid voelt van je werk, hoef je niet te stoppen daarmee. Kijk eens hoe je het werk beleeft, is alles een probleem? Mogelijk kun je je denkpatroon veranderen, beginnen met een stap te maken. Dat geeft rust.

Lichamelijk of geestelijk moe

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat je lichamelijke en psychische vermoeidheid niet los van elkaar kunt zien: wie zich lichamelijk moe voelt, is ook geestelijk moe, en andersom. Daarom is het zo belangrijk om goed voor je lijf te zorgen, genoeg  te slapen, goed eten en bewegen. Ook dat is vast geen nieuwtje, maar het helpt echt om je werkdruk te verlagen en je minder moe te voelen.

Natuurlijk denken

In de natuur denken de dieren niet over wat er moet gebeuren. Ze doen wat er nodig is op dat moment. Heb je honger zoek je eten. Heb je dorst zoek je water. Ben je moe, rust je uit. Niet vooruitkijken naar morgen of terugblikken wat gisteren steeds fout ging. Maar in het hier en nu vandaag je beste gegeven. Dan heb je het meeste resultaat. Dit natuurlijke principe zorgt dat ze in balans zijn en elke dag dat doen wat nodig is en binnen je mogelijkheden ligt.

Ik pas dat dagelijks toe en het helpt me minder druk en vermoeidheid te ervaren. Iets wat ik jou ook toewens als leider of in je zelfsturende team!

Ben jij je werk of situatie ook wel eens moe? Wil je het anders? Ik help je graag om eens te sparren over je denkpatronen en te kijken wat er beter kan. Zodat je met meer rust en plezier kunt werken en thuis kunt ontspannen. Neem eens vrijblijvend contact op voor een gesprek.

Informatie gesprek

natuurlijke groet,

Lia van Loo