Het grote geluk

Vandaag deel ik graag een aantal natuurtips met je waarmee je jouw geluk kunt vergroten. Het is namelijk geen geheim dat we allemaal wel meer geluk zouden willen. Dr. Sonja Lyubormirsky heeft diverse studies naar geluk gedaan. Eén van haar grootste ontdekkingen is dat iedereen een eigen geluksbasispunt heeft. Bij gebeurtenissen, een geboorte of baanverlies, zijn we tijdelijk meer of minder gelukkig en komen dan terug op dat punt. Ze ontdekte verder dat je jezelf gelukkiger kunt maken. Jouw basispunt bepaalt 50% van je geluk, levensomstandigheden slechts 10%. Dat betekent 40 % om zelf te bepalen, door je gewoontes en je perspectief op het leven.

Aristoteles had dat ook al bedacht: Geluk bepaal jezelf. Zelfs als je een prachtig doel bereikt, zal het je niet permanent gelukkig maken. Jouw geluk, of je gebrek eraan, zit grotendeels in gewoontes. En die zijn lastig te doorbreken. Toch ligt daar juist jouw kans voor meer geluk. Ik deel daarom graag 6 natuurtips om jouw geluk te vergroten:

1. Sta open voor verwonderingsneeuwklokje

Elke dag is een wonder, de zon komt op, planten groeien, je hart klopt vanzelf, je lichaam blijft warm. De wetenschap en technologie heeft onze wereld vergroot, maar ook ongevoeliger gemaakt. Erg jammer, want echte verwondering, maakt je klein. Echte verwondering als een kind dat de sneeuwklokjes ziet in de lente, is inspirerend en onderstreept de grote rijkdom van de natuur en het leven. Het is lastig gelukkig te zijn als je over alles steeds je schouders ophaalt. Dus verwonder je.

2. Maak contact met anderen

Als je je slecht voelt, neig je soms contact te vermijden. Onderzoeken tonen aan dat dit de slechtste keuze is. Mensen zijn sociale wezens. Zelfs als je er geen zin in hebt, is samenzijn goed voor je. Iedereen heeft weleens een baaldag, dat is normaal. Maar als terugtrekken een gewoonte wordt, is het een signaal om toch anderen te ontmoeten. Je zult het verschil merken.

gebukt-kritiek3. Neem verantwoording voor je eigen situatie

Om geluk te voelen, wil je het gevoel hebben dat je zaken bepaalt en regelt. Door de schuld bij anderen of de buitenwereld te leggen, maak je jezelf juist onmachtig. Dat geeft altijd een rotgevoel. Wat kun jij in de gegeven situatie wel doen? Welke gedachten en kwaliteiten die je hebt, zijn helpend. Dat zet je juist weer in je kracht. Er is altijd iets dat je kunt doen.

4. Focus op jezelf

Kritiek geven aan anderen helpt niet. Door anderen naar beneden te halen, voel jijzelf soms even de betere. Maar dit creëert op de lange termijn een negatieve spiraal. Het leidt tijdelijk af van je eigen rotgevoel of slechte gewoonten, maar lost ze niet op. Je met anderen vergelijken werkt net zo. Vooral op social media lijkt alles geweldig, maar het is een klein deel van de werkelijkheid. In een experiment van het Happinness Research Institute bleek de groep die een week geen Facebook keek, veel gelukkiger, minder alleen en bedroefd, als de groep die wel mocht kijken. Door social media ervoeren mensen 55% meer stress. Moet je dan stoppen met social media? Nee, maar net als met zout: een beetje is lekker, te veel dodelijk. Ook jezelf in het dagelijks leven vergelijken, geeft je een beperkt beeld. Je ziet alleen het succes en niet wat iemand heeft moeten doen/ doorstaan. Dus focus op jezelf, wat kun jij bereiken.

5. Positiviteit ipv klagen

Klagen is een zelf versterkend proces. Je herkauwt de negatieve gevoelens en situaties en beleeft ze als waarheid. Je voedt je negativiteit. Het leven zit niet altijd mee. Maar uiteindelijk heb je, net als gelukkige mensen, 24 uur per dag. In plaats van klagen over wat zou kunnen zijn, reflecteer op zaken waar jij dankbaar voor bent. Zoek de beste oplossing voor je probleem en ga door. Niets voedt ongelukkig voelen meer als pessimisme. Natuurlijk is er een verschil met even je hart luchten. Maar mensen die veel klagen en negatief denken, maken niet alleen zichzelf ongelukkig. Je jaagt ook anderen weg. En sociaal contact heb je juist nodig. Dus zoek de positieve energie, daar liggen kansen oplossingen. Optimisten bereiken meer.

cropped-header-t-Buitenlab.jpg
6. Stel doelen

Doelen laten je vooruitkijken, Dat geeft hoop op een betere toekomst. Werken aan doelen geeft een goed gevoel. Kies doelen die bij jouw waarden passen, wat vind jij belangrijk. Maak specifieke doelen en bepaal de tussenstappen. Elke keer als je die bereikt, voel je goed over jezelf. Als je zonder doelen door ploetert, lijkt het alsof je nooit wat bereikt.

Alle natuurtips samengevat:

  1. Verwonder
    wonder
    je elke dag, de glimlach van een collega, de eerste knoppen, het lentezonnetje. De natuur is een prachtige plek om je te verwonderen en op te laden. Ga er op uit: maak foto`s, schrijf het op en leg vast.
  2. Geniet van wat je wel hebt. Maak een lijst waar je nu staat. Waar ben jij goed in. Waar ben je trots op in je gezin, op je werk? Focus op jezelf. Ga uit van je eigen kracht. En weet je die niet, vraag een goede vriend(in).
  3. Doelen stellen. In de natuur is niet alles mooi en rustgevend. Het is, net als het leven, soms spannend en avontuurlijk, soms onvoorspelbaar. Zonder paaltjes kun je verdwalen in een bos. In die uitdagende natuur, kun je leren omgaan met je gevoel van angst en chaos. Het gaat erom dat je voldoende kennis krijgt, dat je leert omgaan met het onbekende. Wat zijn doelen in jouw leven? Wie of wat heb je daar voor nodig? Doe vandaag een eerste stap.
  4. Stilstaan Uit positief- psychologisch onderzoek (Seligman en de ‘Three Good Things interventie’; 2005) blijkt dat we echt gelukkiger en rustiger worden wanneer we elke dag kort stilstaan bij wat ons blij maakt en waar we dankbaar voor zijn. Elke dag drie dingen bewust herinneren en opschrijven waar je blij of dankbaar voor bent, gedurende dertig dagen, is al genoeg om echt langdurig resultaat te ervaren.

Noteren is de eerste stap. En heb je een keer een dip, kun je het nalezen en jezelf weer in de positieve modus zetten. De positieve zaken vaker herkauwen en zo een stuk gelukkiger te worden.

Samen jouw geluk vergroten?

Ik ben erg benieuwd wat jou gelukkig maakt. Hoe jij je geluk vasthoudt. Of welk patroon het voor jou lastig maakt. Graag hoor ik je reactie hieronder. Want ik leer ook graag van jullie.

En vind je het moeilijk om je negatieve patronen aan te pakken, ik ga graag een keer met je in gesprek om te kijken of en hoe ik je daarbij kan helpen. Neem gerust contact met me op.

Natuurlijke groet,

Lia