Soms merk je dat je blijft hangen in het verleden, de stap naar een nieuwe situatie kan moeilijk zijn. Dan kunnen rituelen behulpzaam zijn. Nu denk je misschien, dat is toch ouderwets? Maar bedenk eens; doe jij toevallig niet altijd hetzelfde voordat je gaat slapen of wanneer je opstaat?

Rituelen ouderwets?

Rituelen spelen een belangrijke rol in je leven. Het geeft houvast. Hoever we ook terugkijken in de geschiedenis, steeds ontdek je de restanten van ooit uitgevoerde rituelen. Er zijn rotstekeningen en vele beelden bewaard waarop mensen in rituele houdingen staan. Oude geschriften geven volledige beschrijvingen van (uitgebreide) rituelen. Er worden overal in de wereld rituelen uitgevoerd, die hun oorsprong in het verre verleden hebben. Bijvoorbeeld het Olympisch vuur, beschuit met muisjes en een trouwceremonie.

Rituelen zijn onmisbaar voor de continuïteit van het bestaan en bezitten daardoor ook therapeutische eigenschappen. Psychotherapeuten ontdekten in de jaren ‘70 de waarde van rituelen. Een ritueel werd zo wetenschappelijk en praktisch beheersbaar gemaakt voor een specifiek doel: genezing van een vertraagd of verstoord leven.

Rituelen in moderne vorm

Vooral omdat veel (religieuze) rituelen in onze moderne tijd zijn verdwenen zoeken mensen nu nieuwe vormen om overgangsmomenten te beleven. Denk bijvoorbeeld aan: geboorte, miskraam, eerste menstruatie, puberteit, uit huis gaan, huwelijk, nieuwe baan, nieuwe samenwerking, scheiding, pensionering, uitvaart. Het gaat om elk moment dat voor jezelf belangrijk is als overgang naar een nieuwe fase. Deze overgang wordt soms geblokkeerd of verloopt lastig. Een ritueel kan helpen om die stap beter te maken, het oude achter te laten of je nieuwe positie/ rol beter in te nemen.

Een ritueel

boksloot

Het uitvoeren van een ritueel ontstaat meestal uit een verlangen extra betekenis te geven aan zo`n overgangsmoment. Om een periode goed af te sluiten of om ruimte te maken voor de toekomst. Dit vraagt om zorgvuldige voorbereiding en goede afstemming. Iemand die je door dat proces kan begeleiden is daarbij belangrijk. Iemand die de verschillende stappen in het ritueel en de handelingen kent waardoor je als deelnemer het zelf bewust beleeft en doorvoelt. Dat geeft ruimte voor de overgang en zo werkt een ritueel bevrijdend of geeft het nieuwe kracht.

Jouw ritueel

Heb jij behoefte aan het maken van je eigen ritueel? Om zaken los te laten, een nieuw begin te starten? Een simpele vorm kan zijn een kaars of waxinelichtje neerzetten of een wens of affirmatie uitspreken of ergens ophangen.

Ritueel begeleiden?

Werk jij met mensen die je wilt begeleiden in een overgang in hun leven, die een transformatie doormaken? Dan kunnen rituelen een krachtige methode zijn om hen daarbij te begeleiden. Wil je leren hoe je hen hierbij begeleidt, de valkuilen voorkomen, en hen die stap soepeler laten nemen­?

Via mijn online training werk je op je eigen tempo met het e-book en de lessen aan de voorbereiding van je eigen vuurritueel. Op de life dag oefen je met de diverse stappen van het ritueel en het begeleiden van je klant.

Meer lezen: www.buitenlab.nl/vuurritueel

vuur

Mijn ervaring is dat rituelen juist in onze moderne tijd nog veel te bieden hebben aan ons. Die kennis en ervaring deel ik graag. Hopelijk tot ziens bij een ritueel. De natuurwijsheid van oude volken vanuit hun rituelen biedt nog veel meer mooie lessen om te ontdekken. Om te groeien en ontwikkelen.

Weten hoe dat voor jou of je team werkt?

Ik help je verder!

Natuurlijke groet,

Lia van Loo