Gedoe in je team?
Als interim word ik vaak ingevlogen omdat er een probleem is in een organisatie of team. En een vraag die ik vaak hoor: “ben je het gedoe niet zat?”
Ik denk dat de mensen in het team het soms net zo zat zijn, ook zij hebben last van de zaken die niet lopen. Ik vind het een mooie puzzel om samen te ontwarren wat nu maakt dat het gedoe er is (en soms ook blijft)
Weer een vergadering vol emoties, mensen die elkaar tegen werken. Er is geroddel, een machtsstrijd. Soms is er onrust door een reorganisatie. Of ongezonde werkdruk maakt mensen ziek. Zo had men deze baan niet gewild. En toch kom je het misschien wel dagelijks tegen. Of je nu teamleider bent of in een zelfsturend team werkt als teamlid. Wat kun je dan zelf doen om dat gedoe te verbeteren en wat is jouw rol in het geheel? Wat een gedoe in je team!
Kijk naar jezelf
Veel mensen kijken eerst naar de ander bij gedoe in je team. Die moet maar eens anders reageren of handelen. Maar het gaat bij natuurlijk leiderschap altijd om vragen over je eigen persoonlijke ontwikkeling: Wat wil ik echt met mijn baan. Waar ben ik goed in? Hoe ga IK om met mensen die er anders over denken? Hoe laat ik mijn belemmeringen los? En of je dan medewerker of leidinggevende bent, als persoon heb je gewoon daarbij elke dag je eigen keuze te maken.
Dan gaat het om vragen stellen over zaken die niet lopen, als afspraken niet worden nagekomen of nadenken of andermans visie ook waarde heeft. Het vraagt moed om eerlijk naar je eigen rol te kijken. Wat kun jij zelf anders doen en zeggen. Hoe werk je zelf aan de verbetering? Natuurlijk leiderschap begint altijd bij jezelf, bij wie jij van nature bent. Dat betekent ook omgaan met je eigen onzekerheden en irritaties. Want je kunt pas leiding geven aan een ander, je gezin of je team, als je leiding kunt geven aan jezelf.
Het teamproces
In een team is veiligheid en vertrouwen nodig, maar als we op elkaar wachten totdat het vanzelf komt, gebeurt er niets. Iemand moet beginnen. Spreek je uit. Vaak ontdek je zo dat meer mensen last hebben van de situaties, maar iedereen elkaar in de “wurggreep houdt”. Als iedereen een klein stapje doet, komt je als team een heel eind.
Medewerkers zullen geen acties ondernemen als er geen ‘veilig klimaat’ is: een omgeving waar fouten gemaakt mogen worden. Bespreek eens waar word je nu blij van of wat frustreert juist de samenwerking? Door die samenwerking te onderzoeken en elkaar buiten de werkplek te ontmoeten, ontstaat er een andere kijk op elkaar. Je gaat elkaar anders ervaren en waarderen. Je leert zo hoe je elkaar kunt versterken en ondersteunen door open aanspreekcultuur. Zaken die belangrijk zijn voor een goed werkend team, zonder dat gedoe!
De waarheid?
In ons hoofd hebben we allemaal geleerd dat bepaalde zaken “waarheid” zijn. Zoals: ‘het is niet collegiaal om nee te zeggen’, Of ‘je moet hard zijn‘ en dus ga je steeds over je eigen grenzen. Daardoor raak je zover van jezelf af dat je je soms ont-aard voelt in je team of je privé. Dan kun je er ook niet zijn voor je team of je client.
Samen onderzoeken
Door samen (eventueel met een coach) te onderzoeken welke andere vormen van “waar-” nemen er zijn, krijg je als persoon en team een bredere blik. Dan kun je de vragen of zaken waar je tegenaan loopt in het team bespreekbaar maken. Hierdoor kun je weer in contact komen met wat jouw en andermans waarde is, wat jouw wortels zijn, wat jouw kracht geeft. En samen zoeken hoe je die waarden als team met elkaar verbindt. Het is bevrijdend en verfrissend om eens anders naar vastgelopen situaties te kijken. Daarbij zijn 3 zaken van belang:
- Ga ont-moeten
Wijs niets af, of veroordeel niet wat je tegenkomt. Kijk met een open blik naar de ander en diens inzet. En wees daarbij ook mild voor jezelf en alles wat je van jezelf moet.
2. Ga ont-dekken
Besteed aandacht aan wat nu belangrijk is. Laat gisteren en morgen los. Je verstand verspilt dagelijks heel veel tijd aan nutteloos piekeren over het verleden of de toekomst. Maar al dat malen geeft je geen richting over wat je nu wel moet te doen. Ze zeggen niet voor niets dat piekeren de problemen van morgen niet oplost, maar wel dat je wel vandaag of vannacht een slechte tijd hebt. Wat kun je vandaag in het hier en nu anders doen?
3. Ga ont-wikkelen.
Door in het hier en nu stapjes te maken, kom je in de toekomst verder. Vergelijk het ook met een berg beklimmen. Als je onder aan de berg staat, zie je het pad boven soms niet en denk je dat er geen pad is. Pas als je ter plekke bent kun je zien waar de mogelijkheden liggen. Dan kun je besluiten nemen hoe je verder wilt. Daarvoor moet je wel in beweging komen. Je leert dan als team van wat je ziet en ervaart.
Stoppen met gedoe in je team?
Wil je het nu eens anders doen? Hulp van een coach nodig? Ik help daarbij graag en dat doe ik door je een natuurspiegel voor te houden.
Diverse natuurvolken gingen van oudsher vaak de natuur, de bossen of bergen in, om een speciaal teken te vinden dat hen de antwoorden gaf op een uitdaging of vraagstuk. Dit hielp hen bij het zoeken naar hun innerlijke wijsheid. Ook tegenwoordig heeft de natuur diverse antwoorden voor ons. Hoe dat werkt?
Natuurcoaching
- Werken in en met de natuur helpt om rust te krijgen in je hoofd. De natuur werkt kalmerend. Daardoor kun je ont-moeten en hoor je weer jouw eigen innerlijke wijsheid. (Of je er naar luistert is je keuze).
- In de natuur ben je buiten je eigen vertrouwde wereld. Je gaat letterlijk nieuwe wegen in en ontdekt nieuwe perspectieven. Hierdoor zul je makkelijker nieuwe inzichten ont-dekken.
- Werken met de natuur geeft je (nieuwe) energie en richting. Je komt sneller tot nemen van een stap en dichter bij je doel.
- de natuur verbindt mensen, je leert elkaar anders kennen.
Natuurcoaching biedt zo in een relatief korte periode diepgaand resultaat voor jezelf en je team.
Meer weten wat ik voor jou of je team kan betekenen?
Neem contact opWil je als leider echt een stap maken in het oplossen van het gedoe in je team en werken aan jouw ontwikkeling dan is de minor natuurlijk leiderschap misschien iets voor jou. Deze start na de zomer.
Hier lees je er meer over.
Natuurlijke groet,
Lia van Loo