Rust in de natuur

Nergens kom ik zo tot rust als in het bos. Zet mij op een bankje neer en ik kan zo een uur lang verdiept raken in het lijnenspel van stammen, bladeren en takken. Of ik doe mijn ogen dicht en hoor de wind suizen door de bomen, de vogels zingen. Dat werkt heel ontspannend.

Het weer zit in een grote overgangsfase. De lente breekt soms langzaam door, alhoewel afgelopen week er in april nog een sneeuwvlokken dwarrelden en ik mijn autoruiten moest krabben. Toch warmt de aarde langzaam en gaan we steeds verder richting zomer. De vogels zijn aan het nestelen. Tijd om tot bloei te komen.

Eikenboompje

De zondag daarop was het weer totaal veranderd. Toen ik naar buiten stapte, rook ik de lente en genoot volop van de warme lentezon. Tussen alle grote bomen door, raakte ik gefascineerd door een piepklein en net ontkiemd eikenboompje. Haast onzichtbaar stond hij daar verscholen tussen mos, bladeren en stokoude beuken en kastanjes.

Amper enkele jaren oud en met nog heel veel levensjaren voor de boeg hield het boompje dapper stand tussen die oude reuzen. De wind deed zijn best om het eikje om te blazen, maar tevergeefs. “I am  here tot stay”, leek hij wel te denken. Niet geïntimideerd door de rest. Zo zie je maar dat elk levend organisme in het bos de kans heeft te groeien en te wortelen. Zonder druk. Zonder stress.  Gewoon door jezelf te zijn.

Spontane groei?

Voor ons geldt dat net zo, toch?

Toch zie ik veel leiders die niet altijd de kans en tijd nemen om te groeien als mens en als professional. Was het maar zo makkelijk als dat eikje!

Bernard was ook zo vastgelopen. Ooit begonnen als enthousiaste zorgprofessional, goed in zijn vak en langzaam doorgegroeid naar zorgmanager. Maar nu kijkt hij vol ontzag op naar al die ervaren managers die het allemaal makkelijk afgaat. Terwijl hij gebukt gaat onder dagelijkse werkdruk en het gevoel te worden geleefd. Door de vragen van zijn team, de eisen van de organisatie, zijn jonge gezin dat aandacht vraagt. Hij voelt zich uitgeput.

Ontworteld

In plaats van de tijd te nemen om te groeien en ook goed te wortelen, voelt hij zich juist ontworteld. Om met hen mee te kunnen, is hij steeds harder gaan werken, want hij wil net als hen zijn en goede besluiten nemen. Hij is dag en nacht bereikbaar, want hij voelt zich betrokken bij zijn cliënten en medewerkers. Heeft niet meer de rust om echt na te denken over belangrijke zaken, zowel zakelijk als privé. Hij twijfelt of hij een goede manager is.

Wat Bernard wil is bovengronds laten zien wat hij kan, een grote boom zijn. Maar hij vergeet dat hij als jong boompje gewoon nog niet de wortels en kruin heeft zoals de rest. Dat heeft tijd nodig.

Leren van de natuur

Door er met hem erop uit te gaan en te laten zien dat elke boom zijn eigen opgave heeft, heeft hij meer rust gekregen. Met zijn minder lange ervaring, kan hij nooit zo diep wortelen en kruin hebben, dat kost tijd. En als je bovengronds veel kruin hebt en je stam is niet sterk genoeg, dan knapt die. Of ga je als boom om, omdat hij niet goed geworteld is. Je moet als boom ondergronds evenveel wortels produceren om bovengronds te presteren. Elke boom begint eerst met meer wortels groeien, meer voeding halen, voor hij bovengronds verder groeit.

Je mag er zijn

We zijn gaan onderzoeken waar en bij wie hij die voeding kon halen. Naar wie moet hij zijn wortels uitstrekken? In een ervaren manager vond hij een mentor en durfde zijn vragen daar te stellen in plaats van zich groot te houden.

Hij is zijn stam “steviger” gaan opbouwen en we hebben gekeken hoe de sapstroom op gang bleef. Hij is minder hard gaan werken, is grenzen gaan stellen en door focus oefeningen voelt hij zich ook gewoon lekkerder in zijn lijf. Hij neemt meer tijd voor zijn gezin en laadt nu beter op voor de werkweek. Hij durft nu te communiceren vanuit kracht in plaats van de angst niet goed genoeg te zijn. Bernard is “here to stay”

En hoe doe jij dat?

Heb jij soms ook het gevoel hebben verstrikt te raken in je leven en wil je aan de noodrem trekken? Ik help je tot rust te komen en op te laden. Zodat je je eigen kracht (her)ontdekt. Je leert keuzes maken die bij jouw fase passen. Daardoor word je werk weer leuker en heb je meer tijd voor de zaken zoals je gezin en vrienden. Daardoor ga je groeien in je persoonlijke ontwikkeling en professionele leiderschap.

Workshops

Wil je ervaren wat ik voor jou kan doen? Meld je dan aan voor één van de workshops natuurlijk leiderschap. Je leert hier nog meer tips vanuit de natuur voor jouw leiderschap en ervaart meteen hoe die natuur jou helpt.

Meer informatie workshop

Wees er snel bij, want er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar.

Natuurlijke groet

Lia