Lawaai

stad2Veel mensen maken geen gebruik van een geheime helper: De stilte opzoeken. Zelfs als rust kiezen we voor geluid van radio, tv of socials.

Er is bijna geen stilte meer in ons leven. Vanaf je geboorte worden je zintuigen overladen met geluiden. En in onze moderne maatschappij is er steeds meer geluid. Verkeer, je telefoon, de radio en tv. Zelfs in onze slaap is het nooit stil. Een van de waardevolste dingen die er is, is het gevoel van rust, iets dat veel leiders tegenwoordige zoeken. De stilte is daarbij belangrijk, want dan kun je de stilte in jezelf horen, je innerlijke wijsheid ontdekken.

Stil worden

Je intuitïe wordt nu vaak overschreeuwd door alles wat moet en daarom voelen zoveel leiders zich overstressed. Hoe leer je nu weer stil worden en jezelf zijn. Dat deden oude volken al intuïtief ze gingen de natuur in op zoek naar antwoorden. Filosofen trokken er eeuwen geleden al wandelend op uit. Mensen gingen op pelgrimage. Dat laatste zie je nu weer ziet ontstaan onder jongeren. De kracht van wandelen wordt weer herontdekt. Gelukkig want het is goedkoper en gezonder dan je stress onderdrukken met medicijnen, alcohol of andere middelen.

Als je stil wordt in de natuur kun je je eigen onrust en twijfels horen en voelen. Dat is spannend, maar biedt jou ook de kans je eigen grootsheid en kracht te (her-) ontdekken. Een vrede in jezelf die onafhankelijk is van omstandigheden en invloeden van buitenaf.

Kracht van de stilte

IMG_2341Die kracht daar zijn vele boeken over geschreven van bijbel tot vedra`s, koran tot torah. Filosofen  door de vele eeuwen beschreven de waarde.  De moderne filosoof Eckhard Tolle schreef er een mooi boekje over: “de stilte spreekt”.

Wat ik ook zelf ervaren heb, is dat stilte helpt mij ontdekken wie ik echt ben en wat ik nu wil. Het geeft mij nieuwe kracht en dagelijks inspiratie. Dat maakt je effectiever en creatiever. Zelf probeer ik dit regelmatig toe te passen en dat valt niet altijd mee in deze drukke wereld. Maar hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. En vooral hoe meer het oplevert!

Daarom ga ik zo graag met leiders de natuur in. Veel mensen ervaren of zoeken rust in de natuur. Door daar de stilte op te zoeken en te oefenen, word je een beter leider. Je zet al je gedachten en acties stil, om meer over jezelf te ontdekken. Daardoor word je krachtiger in je communicatie, voel je je zekerder. Vind je betere oplossingen.

3 tips om stilte te oefenen

1. Dagelijkse Stilte-oefening:

Reserveer dagelijks wat tijd, bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s avonds, om in stilte te zijn. Dit kan variëren van enkele minuten tot een half uur. Gebruik deze tijd om te mediteren, diep adem te halen, je gedachten te ordenen of gewoon te zijn. Dit dagelijkse ritueel zal je helpen om stress te verminderen en innerlijke rust te vinden.

2. Natuurlijke Omgevingen:

Zoek de rust op in de natuur. Ga wandelen in het bos, breng tijd door aan het water of zit gewoon in je tuin. De natuur biedt een geweldige omgeving om de kracht van stilte te ervaren en te reflecteren op jezelf.

3.Reflectie en Dankbaarheid:

Gebruik stille momenten om na te denken over je leven, doelen en de dingen waar je dankbaar voor bent. Een dagboek bijhouden kan helpen bij deze reflectie. Door bewust stil te staan bij je gedachten en gevoelens, kun je werken aan persoonlijke groei en welzijn.

Stilte ervaren?

En ook als je (nog) geen leider bent is de stilte waardevol voor je als mens.

Ik ben wel benieuwd waar jij de stilte het meest ervaart: in het bos, strand, de bergen? Zelf geniet ik enorm van bergen en woestijnen. En ook gewoon in Nederland, het bos bij mij om de hoek werkt de stilte ook prima. Daarvoor hoef je niet naar Bali of een andere exotische locatie. De stilte is overal te vinden. Als je hem maar zoekt!

Wil je die stilte ook eens ervaren of weten hoe dat voor jou of je organisatie kan werken, neem vrijblijvend contact op.

Een keer een afspraak voor een stiltewandeling maken of eens keer gaan bosbaden kan altijd 😉

Informatie leiderschap-scan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natuurlijke groet,

Lia van Loo

06-39853944