21 december: de winterwende. De kortste dag is weer voorbij, de dagen worden langer, het licht komt er weer aan. Wat wil jij het komend jaar aan het licht brengen?

De terugblik om te groeien start met stilstaan en reflecteren. Net als in de winter alles naar binnen keert en stil wordt. Daarna kun oogsten wat je hebt gezaaid en te kijken welke zaden er in het nieuwe jaar mogen gaan ontkiemen.

Oefening Terugblik om te groeien

Als je tijden van tegenslag hebt, helpt deze oefening om hier anders mee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe je bepaalde zaken vroeger hebt bereikt. Dat wat succesvol is, dat kun je dan meer en vaker doen. Het inspireert als je ontdekt dat je wel zaken hebt bereikt en het geeft je zo moed en richting om door te gaan.

We gaan naar het einde van je oude manier van doen. Het is tijd voor een afsluiting van het jaar, van een project, of van een periode in je leven. En dat begint met deze terugblik. Neem daarom eens de tijd om de onderstaande 3 vragen te beantwoorden:

1. Wat heb ik geleerd?

Schrijf alles op wat je hebt geleerd het afgelopen jaar. Denk bijvoorbeeld  aan trainingen, cursussen die je gevolgd hebt. Wat heb je daarin geleerd? Vergeet ook alle levenslessen en goede adviezen niet!

2. Waar ben ik trots op?

Schrijf alles op waar je trots op bent. Wat heb je tot nu toe allemaal bereikt of gedaan? Of juist niet gedaan, nee tegen gezegd? Hier mag je blij van worden.

3. Waar ben ik dankbaar voor?

Schrijf tot slot alles op waar je dankbaar voor bent. Of wie je dankbaar bent. Kijk hier ook naar de dingen die je altijd als zo vanzelfsprekend ziet. Was dat wel zo vanzelfsprekend? Je gezondheid, je baan, een dak boven je hoofd, je familie of….

Beschrijf bij deze 3 vragen niet alleen de grote en ‘belangrijke’, maar ook de kleine. Dat alles heeft bijgedragen aan je groei. Neem de tijd hiervoor.

Op naar een nieuwe stap!

Ben je klaar? Heb je echt alles opgeschreven? Bekijk deze drie lijsten nog eens goed en realiseer je wat het afgelopen jaar (ook) voor je is geweest. Dit gevoel van dankbaarheid, blijdschap en trots mag je meenemen naar koemend jaar.

Want:  als dit allemaal mogelijk is in één jaar, wat is er dan allemaal wel niet mogelijk in het komend (half) jaar?!

Vastleggen.

Eén van de belangrijkste zaken in je natuurlijk leiderschap is werken aan je zelfvertrouwen en ontdekken waar je goed in bent. Daarbij helpt deze oefening je. Door de uitkomsten vast te leggen kun je het komend jaar jezelf inspireren en motiveren om op de juiste manier verder te gaan.

Bijvoorbeeld door een collage maken van plaatjes of  natuurvoorwerpen verzamelen, die  symbool staan voor jouw voor jouw groei. Probeer die zaden eens te zoeken in beelden, woorden. Trek er met je camera op uit en maak een mooie fotocollage. Teken of schilder. Doe iets wat bij jou past.

Zo begin je jouw nieuwe jaar/ project positief of kun je ook als het even tegen zit weer geïnspireerd verder.

Bedenk: je begint nooit blanco! Je hebt al stappen in je leven gemaakt en dat mag je vieren en aan jezelf laten zien. En nu mag je verder groeien met je zaden. Ik wens je een inspirerend nieuw jaar.

Wil jij in komend jaar een nieuwe stap maken in je leiderschap? Stap dan eens in mijn leiderschapsprogramma. Ik heb komend half jaar plek voor 3 mensen.

meer info leiderschapprogramma

Wil je gewoon eens sparren over je team of je je leiderschap, dan is coaching misschien iets voor je?

Ik help je graag.

Natuurlijke groet,

Lia