We kennen allemaal wel eens een periode waarin we net iets te veel hooi op onze vork nemen dan dat goed voor ons is. Dit is niet erg, als de periode maar niet te lang duurt. Toch blijft goed timemanagement voor velen van ons lastig. Voor goed timemanagement kunnen we veel van de natuur leren, bijvoorbeeld van het jachtluipaard. Wat? Ik neem je mee in het verhaal van Peter en de les die ik hem leerde: Leer van het jachtluipaard.
Laag zelfbeeld
Peter was meewerkend teamleider en leerde ik kennen tijdens mijn periode als interim-manager in een middelgrote zorgorganisatie. Peter was bescheiden en deed zijn werk geruisloos goed. Dat hij zich eigenlijk doodongelukkig voelde, viel eerst niet op. Totdat ik hem na het werk tegenkwam bij de fietsenstalling. Hij zag er intens vermoeid uit. “Gaat het wel?” vroeg ik. Blijkbaar prikte ik met mijn vraag een ballon door want ineens begon hij te huilen. Hij had een zware dag achter de rug en had iets heftigs meegemaakt waarover hij nu niet wilde vertellen. Ik probeerde hem te kalmeren en nodigde hem uit om er de volgende dag over door te praten.
Tijdens het gesprek vertelde hij me over zijn moeilijke jeugd. Peter was opgegroeid in een groot gezin waarin presteren belangrijker was dan liefde, aandacht en genegenheid. Wat hij ook deed, het was nooit goed genoeg. Het kon en moest altijd beter. Peter ontwikkelde zo een laag zelfbeeld, flink perfectionisme en faalangst. Hij liep elke dag op zijn tenen. Hij wilde een topvader zijn voor zijn drie kinderen, vrijwilligerswerk doen en mantelzorger zijn voor zijn ouders. Altijd druk en presteren, presteren!
Hersteltraject
De dag voor ons gesprek was hij in zijn gezicht geslagen door een agressieve cliënt. Dat voelde voor hem als een definitieve afwijzing. Dit was de druppel, hij kon geestelijk en lichamelijk niet meer. Ik stelde voor om hem via natuurcoaching tot rust en meer contact met zichzelf te laten komen, want hij wist even niet meer hoe verder.
Al in de eerste twee sessies merkte ik hoe de natuur en oefeningen hem goed deden en hij zich beter en helderder voelde. Hij nam tijd voor zichzelf en leerde weer “voelen” in plaats van alleen maar te presteren en zichzelf helemaal weg te cijferen. Vanuit deze ontspanning gingen we in gesprek over die lastige jeugd en problemen op het werk. We werkten aan zijn zelfbeeld en faalangst. Die inzichten waren soms scherp en confronterend maar wel helend. Ik zag hem groeien en hij genoot van de stappen die hij maakte.
Leer van het jachtluipaard
We spraken over zijn dagactiviteiten en hij schrok zelf van wat hij allemaal deed. Of eigenlijk van wat hij allemaal moest van zichzelf omdat hij dacht dat anderen dit van hem verwachtte. Peter ontdekte dat hij steeds over zijn grenzen ging en vaak die grens niet eens meer aanvoelde.
Via de metafoor van het luipaard kon ik hem verder helpen. “Weet je wat een jachtluipaard per dag doet?” vroeg ik. “Hij slaapt het grootste gedeelte van de dag en bewaart zijn energie voor de jacht. Soms trekt hij slechts twee sprintjes per dag. Dan trekt hij in drie seconden op van nul naar meer dan honderd kilometer per uur. Hij is het snelste landdier ter wereld. Maar een jachtluipaard heet niet voor niets zo. Het dier gaat spaarzaam om met zijn energie. Als hij achter elk klein beest aan zou rennen, dan kost dat veel te veel energie en raakt hij uitgeput. Dan wordt de kans dat hij iets echt groots vindt om goed te eten, steeds kleiner. Maar pakt hij een grote prooi, dan doet hij het verder rustig aan tot hij weer trek krijgt.”
Stinkende best
Dus heel simpel; leer van het jachtluipaard. Zo is het veel verstandiger om één of twee dingen goed te doen dan tien dingen doen en die maar half afmaken. Kies de taken uit die voor jou echt belangrijk zijn en doe daarvoor je stinkende best. Zeker als je al laag in je energie zit moet je keuzes maken. Want een jachtluipaard vangt ook niet altijd een prooi dus dan moet hij wel genoeg energie overhouden voor nog zo`n grote sprint, anders verhongert hij.
Je energiehuishouding is net een bankrekening. Je kunt wel even in het rood staan, maar door steeds te willen presteren, put je jezelf uiteindelijk uit. Je zult regelmatig moeten bijtanken en de keuze voor de juiste prooi moeten maken. Anders is de kans dat je je doel bereikt niet groot, put je jezelf uit en krijg je steeds meer het gevoel van falen.”
Leiderschap tonen
Ik leerde Peter nadenken over zijn keuzes, beter luisteren naar zijn energie en zijn grenzen. We keken waarin hij meer leiderschap kon tonen en zijn grenzen aangeven. Bijvoorbeeld door nee te zeggen, hulp te vragen of te delegeren. Stap voor stap werkten we aan zijn ontwikkeling. Dat was een intensief traject waarin hij oude emoties leerde verwerken en afscheid mocht nemen van beperkende overtuigingen. Zo leerde hij zichzelf opnieuw ‘uit te vinden’.
“Hoe voel je je nu?” vroeg ik aan het eind van ons traject. “Steviger,” antwoordde hij. “Ik heb dagelijks meer rust, meer zelfvertrouwen en ik moet minder en mag meer van mezelf. Ik kan de wereld weer aan en dat gevoel werkt enorm bevrijdend.”
Kijk en daar doe ik het voor!
Training Werken vanuit Vitaliteit en Kracht
Wil jij ook beter leren omgaan met werkdruk?
Iedereen heeft wel eens last van stress. Maar heb jij het structureel drukker dan je aankunt en is je agenda bomvol en je werk nooit af? Is je lontje steeds korter en neemt je vitaliteit af?
Het aantal burn-outs in Nederland neemt snel toe en daar gaan we samen iets aan doen!
Binnenkort start er een nieuwe Training Werken vanuit Vitaliteit en Kracht.
Meer informatie over de trainingLaat je inspireren en doe mee. Wees er snel bij, want de deelname is beperkt en vol = vol!
Ik hoop je te ontmoeten.
Natuurlijke groet,
Lia van Loo