Timemanagement is hot

Je hebt het druk met je baan, je gezin, vrienden. In een maatschappij waarbij alles steeds beter, sneller en groter moet, is druk zijn een logisch gevolg. We hebben geleerd dat carrière maken belangrijk is, dus maken we overuren en op social media plaatsen en zien we een en al succes. Het werk stapelt zich op: op je bureau, in de la of bij je thuis en je weet niet meer waar je moet beginnen. Timemanagement lijkt noodzakelijk.

Je moet je werk doen, dat project voorbereiden, dat stuk schrijven… Onverwachte zaken zoals een medewerker die met een vraag binnenloopt, een telefoontje of een volle mailbox kunnen je beschikbare tijd behoorlijk onder druk zetten. Het gevolg is dat je flink onder druk komt te staan en stress ervaart.

Timemanagement begint bij jezelf

Soms heb je na een drukke dag je taken nog niet af. Het is dus belangrijk dat je je tijd goed indeelt en daarbij ook ruimte creëert om te ontspannen. Dat is niet alleen een kwestie van plannen. Timemanagement begint niet bij je taken en de tijd!

Timemanagement begint altijd eerst bij jezelf. Als jij alles belangrijk maakt, is je agenda zo vol. En als je gestrest bent maak je vaak niet de juiste keuzes. Het gaat dus om goede keuzes te maken. Als je dat kunt, neemt je effectiviteit toe en neemt stress af.  Hieronder geef ik je aantal tips daarvoor.

Bewustwording

Hoe ga jij met je tijd om?
Als je werk niet naar verwachting verloopt, probeer dan na te gaan wat de oorzaak daarvan is (motivatie, privé-zaken, gezondheid, tijdnood, etc). Probeer de oorzaak van de problemen op te lossen, vraag eventueel (professionele) hulp. Mochten er meerdere problemen tegelijk spelen, pak dan niet alles tegelijk aan, maar stel prioriteiten. Effectief met je tijd omgaan, is niet alleen een kwestie van beter leren plannen. Het is ook belangrijk om erachter te komen waarom je niet genoeg tijd hebt. Vaak heeft tijdtekort te maken met te weinig assertief gedrag.

Leren nee-zeggen

Weet jij waar je ‘ja’ en waar  je ‘nee’ tegen zegt?
Ga voor jezelf na wat jouw prioriteiten zijn en maak een keuze in het spanningsveld tussen je taken en de verwachtingen (van jezelf of een ander). Vaker ‘nee’ zeggen, kan je veel tijd besparen. Soms is het toevoegen van slechts één dingetje van een collega aan je to-do lijst een extra uur werk.

Ga na of je doelen ook haalbaar zijn en maak op basis daarvan keuzes. Alles willen en altijd klaarstaan voor anderen is wel leuk, maar alles kunnen is een heel andere zaak. Als je weet wat voor jou belangrijk is, kun je dat gaan plannen.

Doelen stellen

Hoe wil je met je tijd omgaan? Wat is belangrijk?
Splits je doelen in meer concrete subdoelen, die op een veel kortere termijn te realiseren zijn.
Reflecteer vervolgens op het geheel, is dit haalbaar?
Lukt dit niet, dan kan het zijn dat jij je doelen te abstract of op een te lange termijn hebt geformuleerd. Probeer het dan nog eens. Daarna kun je je doel naar taken vertalen.

Efficiënt tijdsgebruik

De dingen ‘juist’ doen. Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt voor een klus. Controleer ook regelmatig bij jezelf en collega`s of je op schema ligt. Je kunt ook nagaan of je de grote lijn nog scherp hebt. Misschien ben je blijven steken in bepaalde moeilijke onderdelen. Bedrijf dan geen struisvogelpolitiek, maar doe wat met dergelijke signalen. Je kunt je tijd anders indelen.

Als je doelbewust plant vanuit je prioriteiten, houd je vaak tijd over..

Gebruik je intuïtie bij timemanagement

Je zult zaken anders moeten organiseren én creatief denken. En dat is moeilijk. Daarbij hebben we één vijand: onze hersenen. Die brengen je het liefst daar waar je al eens geweest bent. En daarom blijf je vaak in dezelfde kringetjes ronddraaien.

Onze intuïtie werkt heel anders. Juist op de raarste momenten onder de douche, bij de afwas en als je in de natuur wandelt, komt dat geweldige idee. Zorg dus dat je daar ruimte voor maakt in je leven. Humor helpt daarbij door zaken eens van de andere kant te zien. Doe eens iets anders. Gebruik humor: loop ‘s morgens naar beneden met een glimlach. Trakteer eens op taart.  Bedenk iets. Er zijn legio ‘leuke oplossingen’ voor een urgente taak.

Een andere houding

Maar dat vergt wel een andere houding van jou. Kies als leider steeds zelf je houding en attitude over een taak. Dat heeft te maken met zelfverzekerd zijn en je natuurlijk ritme. Weten wat je wilt en kunt doen. Door dat steeds in evenwicht te houden, en het continu te doen word je zekerder. Dan gaat het niet meer over timemanagement, maar zelfmanagement.

Wil je meer weten hoe je uit de stress blijft?

Met mijn training Werken vanuit Vitaliteit en Kracht krijg jij de sleutel in handen om ontspannen een topprestatie te leveren. Zónder al die stress zodat je niet opgebrand maar opgelucht naar je agenda kijkt.

Ontdek wat het vraagt om vandaag nog uit deze vicieuze cirkel te stappen, waardoor jouw overuren en volle agenda veranderen in een 100% leven vanuit wie je wilt zijn.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo