Dromen van anders

img_2713

Marieke is al 20 jaar werkzaam in de zorg en heeft een team collega`s waar ze een aansturende rol heeft. Ze heeft nog wel plezier in haar werk, maar ze wil meer uitdaging. Ze wil meer leiding geven. Ze heeft al zaken uitgezocht over een opleiding, en waar er misschien mogelijkheden liggen. Maar ze durft de stap niet te maken. Terwijl we met elkaar in gesprek gaan over wat ze wel of niet wil, valt me al snel op dat ze vooral praat over wat ze niet kan.

Marieke heeft perfectionistische trekken, ze wil iets pas doen als ze het helemaal kan. Ze vergelijkt zichzelf met mensen die de functie die zij wil, al jaren uit oefenen. Dat geeft haar niet het vertrouwen om de stap te maken, want zover is ze nog lang niet. Ze moet eerst nog meer leren, ervaring opdoen, etc.

Het gaat niet meer vanzelf

Ik hoor Marieke ook vertellen dat ze eigenlijk nu al bepaalde taken doet, in het aansturen en leiding geven. Maar ja, dat gaat vanzelf en hoort gewoon bij haar werk. De dingen die ze wel kan, maakt ze klein en onbeduidend. Ze focust alleen maar op haar tekortkomingen en kleine fouten. Dat is heel jammer. Want daarvan groei je niet.

Marieke komt uit een groot gezin en heeft geleerd hard te werken en dat je dingen gewoon moest doen omdat het erbij hoorde. Vaak gingen haar de zaken wel makkelijk af thuis, de opleiding en bij het vinden van een baan. Het ging steeds “vanzelf”. En nu gaat het niet vanzelf en weet ze het niet meer.

Vruchten plukken

vruchten

Met Marieke ga ik aan de slag om te ontdekken wat ze allemaal wel kan. Marieke mag gaan ontdekken welke vruchten zij heeft ontwikkeld, welke kennis en vaardigheden. En hoe deze vruchten de mensen om haar heen hebben gevoed. Daar mag ze dankbaar voor zijn. Ze krijgt een opdracht collega`s te vragen hoe ze haar zien. Hierdoor krijgt ze een ander beeld van zichzelf. Ze ontdekt dat niet iedereen de dingen kan, die zij vanzelfsprekend doet. Zoals een lastige teamvergadering leiden, of een boze cliënt of familie rustig krijgen en een oplossing vinden. We kijken welke vaardigheden ze daarvoor gebruikt en hoe ze daarvan meer kan inzetten in haar huidige en straks in haar gewenste functie.

Voeding zoeken

Ze ontdekt dat de meeste collega`s haar “fouten” niet eens opmerken of vergeten zijn, terwijl zij er dagen wakker van ligt. Marieke leeft te veel in het verleden en te weinig in het nu. Dat maakt de stap naar de toekomst lastig. De natuur laat zien dat er maar één weg is en die is vooruit. Als een boom een wortel of tak de “verkeerde” kant op stuurt en deze geen voedsel krijgt, dan stopt hij niet met groeien. Maar hij gaat op zoek naar datgene wat wel te vinden is. Natuurlijk gaat niet alles goed bij Marieke, maar in plaats van zichzelf dat te verwijten, pakt ze nu de groeikans en kiest een andere richting/ aanpak.

Marieke ontwikkelt door ons samen buiten zijn, weer meer vertrouwen in zichzelf en haar eigen intuïtie. Die heeft haar al ver gebracht, maar haar innerlijke criticus belemmert haar. Nu ze weet wat er onder haar perfectionisme zit en ze oefeningen krijgt om haar zelfwaardering te versterken, is het voor haar veel gemakkelijker om afstand te nemen van dat gedrag. Omdat ze inmiddels weet dat ze er als mens mag zijn. Ze heeft haar CV aangepast en concreet benoemd waar ze wel goed in is. Ze is met haar leidinggevende in gesprek gegaan over haar droom meer leiding te geven en heeft extra taken gekregen. Of het nu al tijd is om haar huidige functie los te laten, weet ze nog niet. Ze heeft wel meer plezier in haar werk, en het vertrouwen dat die andere baan er snel komt!

Perfectionisme

Heb jij last van perfectionisme? Zonde. Perfectionisme steelt je gemoedsrust, plezier in je leven en zelfvertrouwen. Daar ben je niet zomaar in één keer vanaf, maar het kan wel stap voor stap beter. Het resultaat is dat je stress afneemt, meer rust en je meer acceptatie van wie je bent en dat er is wat er is.

3 tips om je perfectionisme te verminderen:

1.Word bewust van je perfectionisme

Word meer bewust van je perfectionistische trekjes. Perfectionisme heeft negatieve gevolgen. Breng die in kaart (stress, piekeren, angst om…) Grote kans dat je zelf niet ziet hoe je perfectionisme je denken en doen negatief stuurt. Als je je bewuster wordt van wat je doet door je perfectionisme, wordt het makkelijker om het te veranderen.

2.Onderzoek je overtuigingen (wie ben ik?)

Bij perfectionisme gaat het altijd om een onderliggende overtuiging op zijnsniveau. In het geval van Marieke: “ik ben niet goed genoeg”. En die gedachten zijn slechts een weerspiegeling van haar eigen oordeel over zichzelf. Dit heeft Marieke in de loop van haar leven zich onbewust eigen gemaakt en kan ze nu door bewust worden veranderen.

Ga aan het eind van iedere dag voor jezelf na, wanneer je het idee had te falen, of iets niet goed genoeg deed. Welke overtuiging zit eronder? Op die manier word je je steeds meer bewust van die ondermijnende gedachten.

3.Kijk naar wat wel goed gaat

Als je last hebt van perfectionisme, dan is er grote kans dat je een mismatcher bent. Iemand die vooral ziet wat er nog niet klopt. Je hersenen zoeken vooral naar het niet o.k. zijn. Dat hoeft niet te betekenen dat je negatief bent of denkt. Maar het is goed te weten dat je zo denkt. Veel anderen ervaren dat negatieve wel vaak. Word je er bewust van. Geef in je communicatie met anderen bewust aandacht aan wat er wel klopt. Voor jou is het belangrijk als je kijkt naar wat er niet klopt of nog niet goed genoeg is, dat je leert kijken naar wat je al wel hebt gedaan en wat al wel goed is.

Ga het proces in van accepteren en loslaten van je perfectionisme, een doorgaande verbetering. Wees perfectioneerder, doe elke keer een klein stapje. Er is een kleine kans dat je je totale conditionering in één keer kwijt raakt. Maar met kleine stapjes en jezelf belonen voor de inspanningen door liever voor jezelf te zijn, gaan je hersens steeds meer plezier verbinden aan het veranderingsproces. Dan wordt het steeds leuker.

Verheug je op alles wat er komen gaat en stel je open voor alle mogelijkheden en de keuzes die je hebt.

Ik ben heel benieuwd wat je met deze tips gaat bereiken!

lia-lopen2

Heb jij ook dromen van een andere baan, wil je meer leidinggevende taken en weet je niet hoe? Bel gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Informatie leiderschap-scan

Succes! Lia