Social media zijn niet meer weg te denken in onze moderne wereld. Als leider heb je er dan ook dagelijks mee te maken. 1/3 van de mensen op de wereld is dagelijks actief! Natuurlijk zijn social media handig om snel zaken te regelen, informatie te vinden, contacten te leggen, voor vermaak.

Invloed op je hersenen

Toch is het goed om te weten wat die social media en het internet doen met jou als leider Ze hebben namelijk ook een negatieve invloed op je hersenen, zonder dat je het meteen doorhebt.

Heb jij moeite met uitloggen? Dan ben je niet de enige! Zo`n 5- 10 % van de mensen ervaart dit. Ze kunnen moeilijk zelf bepalen hoe lang ze achter de computer zitten. Dit is een psychologische verslaving. In de hersenen wordt aangetoond dat deze hersenen wel precies hetzelfde reageren alsof je aan alcohol of een ander middel verslaafd bent. Je wordt beloond met dopamine, waardoor je je goed voelt. Maar in de delen van je hersenen waar het gaat om emoties te verwerken,  aandacht kunnen vasthouden en besluiten nemen is een duidelijke vermindering vastgesteld!

Snelle beloning maakt je minder effectief

En omdat social media een snelle beloning geven, beginnen je hersenen er aan gewend te raken en willen ze er steeds meer van. Net als drugs… Mensen die genetisch verslavingsgevoelig zijn, hebben hier het meest last van. Maar ook bij jou als  “gewoon leider” wordt dit proces in gang gezet. Je wordt daardoor minder effectief in je besluitvorming en hebt minder antennes voor sociale processen. Juist die antennes maken je een goed leider!

Niemand kan multitasken

Een ander probleem wat ontstaat is multitasking. Je denkt misschien wel tegelijk werken op je tablet, telefoon en aps, prima gaat. Maar als je het meet, blijken er significante tijdsverschillen te zijn als je zaken in blokken doet of steeds schakelt tussen diverse dingen. Je hersenen hebben tijd nodig om zaken op te pakken. En nee vrouwen kunnen niet beter multitasken. Onze hersenen zijn gemaakt om cognitieve zaken een voor één te doen. Vrouwen hebben vaak wel geleerd om sneller te schakelen. Mensen die veel social media gebruiken, blijken in onderzoek slechter te kunnen multitasken. Je hersenen kunnen steeds minder goed onderscheiden wat wel en niet belangrijk is. Hierdoor ben je minder effectief en efficiënt.

Phantom Vibration Syndrome

Heb je wel eens gehoord van het Phantom Vibration Syndrome? Heel simpel, je denkt dat je telefoon afgaat, maar dat is niet zo. 89 % van proefpersonen gaven aan dat ze dit 1-2 keer per week ervoeren. Onze hersenen lijken “te wachten” op een telefoontje, een daarvoor soms een soort kriebel af te geven. Terwijl je niet gebeld wordt, controleer je toch je telefoon omdat je dacht dat….. Vergelijkbaar is steeds je ap, mail of FB controleren op een nieuw bericht. Herkenbaar? Het is eigenlijk verloren tijd. Nieuwe technologieën lijken ons zenuwstelsel te resetten en ons hier steeds gevoeliger voor te maken.

Je ‘Ik’ centraal

Ik schreef net als dat je beloningscentra in de hersenen dopamine afgeven. Dopamine gaat vooral over snelle en korte beloningen ervaringen. En sociale media spelen daar goed op in. Het gaat op social media veel over jezelf, laten zien hoe leuk en gelukkig je bent. Uit onderzoek blijkt dat als je in levende lijve iemand spreekt, je het gemiddeld 30-40% over jezelf hebt. En ja ook hier zijn uitzonderingen, maar dat zijn ook de mensen die je graag ontloopt ?

Op social media gaat het snel 70-80 % over jezelf. Dat geeft je natuurlijk wel een goed gevoel over jezelf, en ons lichaam beloont ons met dopamine. Waardoor je steeds meer je tijd hier aan gaat besteden om dat gevoel te hebben/ houden. Het maakt ons ook vaak een stuk minder sociaal en betrokken op elkaar. Vaardigheden die bij werken in een team belangrijk zijn.

Ook goede kanten?

Zijn er dan geen goede kanten aan social media? Een ander raar fenomeen is dat mensen die elkaar voor het eerst via internet ontmoeten elkaar vaak aardiger vinden dan als je elkaar in een life situatie ontmoet. De reden hiervoor wordt nog verder onderzocht. Het kan zijn dat je online eerlijker bent of dat je online kritischer bent in wat je verwacht en een beter beeld hebt wat je verwacht? Of dat je life je meer laat beïnvloeden door fysieke zaken? Feit is dat internetrelaties succesvoller zijn dan relaties ontstaan uit gewoon contact.

Als je dit nu weet en bewust van bent als leider, is het misschien eens goed naar jezelf en je social media-gedrag te kijken. Want je wilt natuurlijk wel plezierig, maar ook succesvol leiding geven.

Daarom geef ik je een aantal tips over social media:

  1. Houd eens 2 weken je social media gedrag bij. Heb jij moeite met het begrenzen ervan? Hoeveel uur besteed je per week? Vind je dat ok of teveel? Vraag dit ook eens aan de mensen om je heen hoe zij het ervaren 😉
  2. Wat doe je nu niet, wat je wel graag zou willen doen, omdat je op social media actief bent?
  3. Wat wordt negatief beïnvloed door jouw social media gedrag? Denk hierbij ook aan relaties in je gezin en op je werk.
  4. Herken je het Phantom Vibration Syndrome?
  5. Maak een plan om de punten 2, 3 en 4 bij te stellen of veranderen.
  6. Ga taken  clusteren en begrenzen in tijd. Bv 3x per dag een halfuur je mail checken. Zo werk je effectiever.
  7. En in de natuur is soms geen wifi, maar daar is wel een betere verbinding: met jezelf, met je lijf en met anderen om je heen. Ga er lekker op uit! Ook daar kun je geluk ervaren. Kom je ook nog eens in beweging.

Social media kunnen een mooi instrument zijn om je werk als leider uit te voeren Maar zorg dat jij social media zelf in de hand hebt in plaats van dat social media jou op het werk en privé beheerst.

Heb je hierbij hulp nodig? Of wil je eens sparren? Ik help je graag. Maak een afspraak voor een wandelsessie. Dan ben je er even helemaal uit.

Natuurlijke groet,

Lia