Zomerse bloei als leider

De zomer is in volle gang.
Het is het seizoen voor vakantie vieren en uitrusten voor jou als leider. In de natuur is de zomer het seizoen om vol in bloeit te staan. Te stralen, het toppunt van je kunnen te laten zien, de mooiste bloemen, dieren in volle wasdom, tonen zich.

Een seizoen om te genieten van alles wat je hebt bereikt. Elke bloem en plant bloet daarbij op zijn tijd en eigen wijze. Het doel is wel allemaal hetzelfde: zo veel en sterk mogelijk zaad, lees resultaat, te behalen.

Als jij nog niet in bloei staat en toch resultaat wilt halen is het handig om eens naar de tomatenplant te kijken. Die metafoor gaf ik Alex ook. Alex is een jonge ondernemer met duizend-en-één plannen. Hij barst van de energie. Toch lukt het hem niet om goede resultaten te halen. Doodzonde van al zijn inspanningen. Hij werd er moedeloos van. “Ik denk dat ik gewoon stop, dit wordt niets zo”, riep hij vertwijfeld uit.

Ben jij ook zo druk, zonder echt resultaat?

Met de tips van de tomatenplant werd het voor Alex toch een mooie zomer.

Zoveel te doen als leider

Er komt dagelijks van alles tot ontwikkeling, buiten in de natuur, maar mogelijk ook in jouw werk en leven. Nieuwe ideeën, projecten, relaties, wilde plannen. Bij Alex gebeurde van alles.

Toch heb je maar één lijf en 24 uur in een dag. Niet alles kan tegelijk. Dat wil je vaak wel, kwam in ons gesprek naar voren.

Kijk eens naar de groei van een tomatenplant. Dan is er wat anders noodzakelijk om resultaat te hebben. Doe je dat niet dan heeft dat allerlei negatieve gevolgen. In mijn interim klussen heb ik dat zelf ook steeds. Beperkte tijd en vaak veel te doen, het liefst gisteren al klaar. Ik leerde als leider van het snoeien van de tomatenplant.

De tomaat

Een tomatenplant produceert heel veel kleine bloempjes, lees kansen om tot vrucht te komen. Maar als we alle tomaatjes aan de plant laten groeien, hebben we tientallen, kleine exemplaren. Soms houd je zelfs onvolgroeide tomaten omdat de plant uitgeput raakt en het allemaal niet (meer) aan kan. Die kleine vruchtjes zijn sneller kwetsbaar voor regen en wind, lees tegenslag, en vallen er dan af. Of het blijven vaak eenhapstomaatjes die niet echt vullen. Dit was voor Alex een echte eyeopener.

Goed afknijpen als leider

Nee, niet je mensen! Wel je je plannen.

Is bovenstaande herkenbaar voor jou als leider? Heb je net als Alex veel klussen niet af, onvolgroeid, of projecten die “steeds kapot gaan” als er een “storm” in jouw organisatie is? Heb je klussen die je eigenlijk geen voldoening geven? Of heb je zoveel klussen dat jij uitgeput raakt en nergens zin meer in hebt?

Als je een paar mooie en stevige tomaten wenst, is snoeien noodzakelijk. Daarom wordt een deel van de bloempjes door een goede tuinier “geknepen”, lees verwijderd. Hun groei belemmert de rest. Zo heb je kans op meer en gezondere, grotere vruchten.

Keuzes maken om vruchten te plukken

In jouw werk en leven werkt dat hetzelfde. Als je overal even veel energie en tijd in stopt, krijg je kleine resultaten. Je bent heel druk om alles in de lucht te houden, rent achter alle feiten aan. Soms word je (dood) moe of ervaar je stress omdat zaken niet af zijn. Ga je twijfelen aan jezelf, zoals Alex die dacht een slecht ondernemer te zijn. Daarom is het zo belangrijk om te kiezen wat echt belangrijk is in je leven. Welke vruchten wil je plukken?

Die keuze maken is niet altijd eenvoudig.

Met ons denken, lukt dat kiezen vaak niet. Ons hoofd is vaak angstig en durft niet te ver naar voren te kijken. Je lichaam is een betere raadgever. Jouw lichaam weet vaak precies wat goed voor jou is.

Je lichaam als toets

Kijk eens naar de dingen die je nu doet? Waar word je moe van? Waar krijg je energie van? Nee, niet denken, maar voelen: wat gebeurt er in je lijf als je bepaalde taken benoemt? Wordt het zwaar, voel je spanning, druk? Of word je lichter, vrolijk? De zaken waar je licht en vrolijk van wordt, dat zijn zaken die het best tot bloei kunnen komen.

Welke andere keuzes zou je kunnen maken zodat je grotere resultaten kunt krijgen? Wat is belangrijk in jouw leven en moet tot bloei komen. En wat moet dan “geknepen” worden? Stap 1 is, maak daar een lijstje van. Zo voorkom je een burn-out.

Besluiten nemen als leider

Dan is stap 2: neem een besluit en ga zaken afstoten. Ga in gesprek met je partner, kinderen, hobbyclub, werkgever en benoem dat je dit niet meer (alleen) doet. Zoek andere wegen.

tomaat-vrucht

Ik heb in het verleden al heel wat klussen afgestoten, in werk en privé die mijn bloei verhinderden. Zo heb ik huishoudelijke hulp, delegeer ik veel taken, heb afscheid genomen van opdrachtgevers die veel energie kosten en weinig plezier geven.

Dan houd ik het meest energie over voor zaken die ik echt leuk vind en waar ik goed in ben. Dat versterkt elkaar en word ook door anderen gezien, en dan kom je steeds meer in bloei en kun je mooie vruchten plukken. dat heb ik de afgelopen interimklus ook weer mogen ervaren.

Alex nam afscheid van enkele opdrachtgevers, die veel energie vroegen, maar niet echt bijdroegen aan zijn organsiatie. Hij heeft administratie uitbesteed en focust nu op 2 grote opdrachtgevers. Hij heeft weer werkplezier en gaat fluitend naar zijn werk.

Ik ben heel benieuwd wat jou dit proces oplevert en hoor graag je reacties.

Heb je vragen of wil je eens sparren hoe jij die keuzes kunt maken? Neem eens contact op via een gratis en vrijblijvende Leiderschap-scan.

Ik help je graag.

Succes!

natuurlijke groet,

Lia