Werk jij met ontspanning en plezier?

Weet jij nog, toen je je leidinggevende of ondernemer werd?

Alles zou anders worden:

 • Je zou je eigen baas zijn, met vrijheid om je eigen keuzes te maken
 • Je zou ontspannen het team aansturen met plezier
 • Je zou wezenlijk bijdragen aan je organisatie
 • Je zou tijd overhouden, voor jezelf, familie en vrienden.

Niet meteen, natuurlijk zou het niet vanzelf gaan. Je wist wel dat je er hard voor moest werken. Maar na zes maanden, een jaar, misschien twee jaar, dan zou de wereld er heel anders uitzien. Toch?

En, waar sta je nu?

Heb je je dromen waar gemaakt? Werk jij met ontspanning en plezier?

Of valt het tegen? Zeg eens eerlijk: Als je jouw behaalde ambities nu een cijfer moest geven, wat zou dat cijfer dan zijn? Een dikke voldoende? Een zesje? Misschien lager? Daarom 3 tips

1. Je bent niet enige die dit meemaakt…

Ik hoor het van veel leiders en ondernemers om me heen. Het is niet zo simpel als ze dachten. En ik heb het zelf ook mee gemaakt. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Rome is niet in één dag gebouwd. Natuurlijk leiderschap komt je niet vanzelf aanwaaien. Een beetje ‘bloed, zweet en tranen’ hoort er soms bij. Maar niet continu! Als je alleen maar ploetert, moet je eens gaan nadenken. Is dit wat ik wil?

Zie je te weinig vooruitgang?

Een organisatie verwacht een leider die leidt en dat kan zwaar zijn. Bijvoorbeeld bij complexe situaties, een reorganisatie met veranderingen die je moet doorvoeren of als je pijnlijke besluiten moet nemen om afscheid van een klant of medewerker te nemen. Daar kun je van wakker liggen, of buikpijn van krijgen.

2. Durf naar jezelf te kijken

Is het in je team vaker een worsteling dan een plezierige samenwerking? Werk je keihard zonder dat de communicatie verbetert? Heb je geen idee wat je nu anders moet doen? Natuurlijk leiderschap begint altijd bij je eigen ‘IK’. Met weten wie je bent. En dat is ook leren omgaan met zaken die je liever niet aan het team toont. Zoals je onzekerheid, angst, irritatie. Zaken die je groei belemmeren.

Doorbreek die grenzen waar je tegen aanloopt

Misschien denk je: “Makkelijker gezegd dan gedaan”. Maar het kán wel:

 • een betere balans tussen werk en privé krijgen
 • met meer zelfvertrouwen voor je team staan
 • leren met medewerkers samenwerken zodat je energie krijgt
 • een open aanspreekcultuur in je team krijgen
 • anders leren denken en communiceren

Kortom met meer plezier en ontspanning je werk doen, zodat je er elke dag fluitend heen gaat.

3. Neem actie

Wil je doorgaan zoals het nu gaat? Kun je je dat veroorloven? Kun je dezelfde dingen blijven doen die je tot nu gedaan hebt? Zonder veel resultaat? Voor veel leiders en  ondernemers geldt dat ze op een bepaald moment een grotere stap moeten nemen – en moeten durven nemen. Misschien ben jij ook op dat punt aangekomen?

Denk eens aan alle energie die je nu kwijt bent aan dingen die uiteindelijk – als je eerlijk bent – geen succes zijn:

 • Samenwerking die niet uit de verf komt
 • Medewerkers die ontevreden zijn en wat je klanten / omzet kost
 • Probeersels die niets opleveren
 • Steeds weer worstelen, terwijl je blijft hopen ‘dat het volgende week vanzelf beter wordt’.

Dat schiet niet op!

Ik heb die keuze ooit gemaakt

En begrijp me goed: het is mij ook niet aan komen waaien. Ik heb als manager mezelf nieuwe vaardigheden moeten aanleren. Ik heb gewoontes en ideeën moeten loslaten, zoals: dat ik “alles alleen moest doen”, me groot houden, dat ik “alles (beter) moet weten als leider”, dat overwerken de juiste oplossing is.

Hoewel ik al een opleiding management en bedrijfskunde heb gevolgd, heb ik vooral veel nieuwe dingen geleerd als leidinggevende over mezelf. Want daar zit de oplossing! Daarbij heb ik hulp van anderen ingeschakeld. Dat was niet makkelijk voor iemand die het graag zelf doet. Maar wel de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik ga nu wel fluitend naar mijn werk, en heb geen moeite met lastige besluiten nemen. Ik slaap er prima om.

En jij?

Wil jij die rust en vrijheid ervaren?

Met meer ontspanning en plezier leiding geven aan je team of onderneming? Het goede nieuws is: natuurlijk en succesvol leiding geven kun je leren!

Het is een keuze die jij ook kunt maken. Durf jij die stap te maken?

Ik wil je daar graag bij helpen met mijn kennis en ervaring. Neem contact op en informeer wat ik voor jou of je team kan betekenen.

Natuurlijke groet

Lia van Loo