“Ik voel me helemaal klem zitten, ik vind leiding geven niet meer leuk.”

klem?

Dat zeggen veel leiders en ondernemers die ik spreek in mijn gratis leiderschaps-scan. Ik deel hier met jou de 3 meest gestelde vragen en hun zorgen, omdat ik denk dat jij er misschien ook wat aan hebt. Al was het maar ter geruststelling dat jij niet de enige bent…..

1 ” Ik heb geen idee hoe het anders moet”

Vaak weet men heel goed wat men niet wil: het gedoe, de stress, de conflicten op de werkvloer, etc. Maar niet hoe daar dan uit te komen.  Dat is ook logisch. Als je vraagt hoe het anders moet, gaat je hoofd het antwoord bedenken. Dan kom je niet verder dan een bedacht antwoord vanuit bestaande kaders. Je hoofd kan alleen reactief werken. Wil je beschermen voor pijn. En soms gaat groeien niet zonder moeite.

Om creatief te worden, een andere keuze te maken, heb je een frisse blik van buiten nodig. Je wilt je uiteindelijk goed voelen, er toe doen als leider. Dan gaat het om een gevoelsvraag: waar verlang je naar? Deze vraag activeert je intuïtie en geeft jou daardoor zicht op een ‘gevoelsweten’. Dat is heel krachtig, en geeft richting. Van “nature’, diep van binnen weet je vaak wel wat je wil, hoe het anders moet. Vaak vindt je dat lastig, of ben je bang voor…  (Ja, daar is dat hoofd weer dat je beperkt)

2 “Als ik eerlijk ben, weet ik niet of ik een goede leider kan zijn”

Dan heb je nog geen goed beeld van jouw natuurtalenten. Als je dáár zicht op krijgt, gaat de wereld voor je veranderen! Misschien heb je al wel zicht op je skills en competenties, maar nog niet op je aangeboren talenten.  Of je hebt zo vaak gehoord “Jij bent zo goed in ….” dat je denkt dat dát dus je talent is. Ik zou dat eens nagaan, grote kans dat in de zin “jij bent zo goed in…” op de puntjes geen natuurtalent staat maar een vaardigheid. En dat is écht wat anders!

Vaardigheden maken je geen natuurlijk leider.

Vaardigheden kun je leren. Maar jouw diepe, en aangeboren natuurtalent gaat zoveel verder dan dat! Je natuurtalent is dat wat je moeiteloos en vanzelfsprekend kunt en dan ook nog eens heel goed, een gift die je hebt meegekregen en waarmee je moeiteloos van betekenis kunt zijn als je jouw talenten ontplooit en gaat benutten.

Als je werkt vanuit je hart en vanuit je natuurtalent ben je tot de prachtigste dingen in staat en ga je echte impact maken als leider.

3. Ik zit zo klem tussen…

Vul maar in: je team, je organisatie, de wensen die je zelf hebt, je gezin. Het zijn ook nogal wat bordjes om hoog te houden. Je wilt andere keuzes maken, maar doet niets omdat je bang bent dat je het dan nóg drukker krijgt, of nog meer kritiek. Daardoor neem je geen besluiten en daardoor voel je je ook weer rot.

Ik snap dat gevoel van steeds in een soort spagaat zitten, dat wil je niet
vergroten, maar liefst verkleinen. Schijnbaar heb je een vooronderstelling dat je het drukker krijgt als je een nieuwe keuze maakt.

Dat kan anders door stil te staan bij hoe jij überhaupt je leven het liefst wilt inrichten, en hoe jouw werk daar in past. Zo neem je jouw ideale leven als uitgangspunt en ga je daarna kijken hoe je werk daar in past. Heb je het nu structureel drukker dan je zou willen, is de kans groot dat je het nu precies andersom hebt geregeld: dat jouw leven om je werk heen moet passen. Dan voelt het allemaal al snel als “moeten” en dat geeft veel stress.

Je ideale werkweek

Dus draai het eens om: hoeveel uur in de week wil je werken? Wanneer en hoe lang wil je op vakantie? Hoeveel tijd per jaar wil je besteden aan significante tijd voor jezelf – voor bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, je gezin, je hobby
Neem dat ideale leven als uitgangspunt en kijk hoe je daar je ideale werk in kunt passen. Dat betekent misschien werk delegeren, of taken herverdelen, projecten afstoten. Zo regel je voor jezelf ruimte, en zorgt een nieuwe keuze er juist niet voor dat je het nog drukker krijgt, maar dat je het zo druk krijgt als jij wenst.

Ik hoop dat dit helpend was voor je!  En als je zelf ook graag in aanmerking komt voor zo`n gratis leiderschap-scan, kun je je hier aanmelden

Informatie leiderschap-scan

Deze maand heb ik 3 plekken beschikbaar.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo