Al weer is er tijd voorbij, zonder dat je stappen hebt gezet. Je baalt!

Heb je al je nieuwe plannen waargemaakt? Of moet je eerlijk bekennen dat het toch nog niet zo wil vlotten? Vandaag sprak ik Heleen die ook verzuchte dat ze nu eens écht werk van haar wensen wilde maken. Ze had het zich nog zo voor genomen, een visie dag gehad en toen…

Tja, toen was er al weer een aantal weken voorbij. Helaas is alleen een plan of jouw wens niet genoeg om echte stappen te maken. Dat ontdek je vaak als er alweer een maand voorbij is en je nog geen voortgang hebt gemaakt. Herkenbaar?
Waar zit hem dat nu in en hoe maak je echt werk van jouw wensen?

Wil je echt jouw wensen waarmaken?

Word je dan eerst bewust van deze 3 problemen en de bijbehorende oplossingen:

1. Groepsgedrag

Wanneer iedereen voornemens heeft, kun jij toch niet achterblijven? De vraag is echter of het voornemen vanuit jezelf komt. Een mooi ideaal of plan voor een ander hoeft niet bij jou of jouw levensfase nu te passen. Alleen die voornemens die jij echt wilt, hebben de kracht om te groeien. Net als dat een zaadje onder de grond de levenskracht uit zichzelf haalt en niet kijkt naar wanneer een ander zaadje ontkiemt. Kijk nog eens goed naar je voornemens. Zijn ze echt van jou? Is dit wat je nu wilt? Heleen vond vooral dat ze iets moest. Maar echt vrolijk werd ze er niet van. We hebben gekeken uit welke wensen ze wel energie haalde en wat dat haar en haar team oplevert. En daar is ze mee begonnen.

2. Wensgedrag

Jouw dromen en wensen zijn goed om een richting te bepalen. Maar dromen doe je in je bed of op die mooie wandeltocht. Ook tijdens dat gesprek met je vrienden of collega`s worden de mooiste plannen gemaakt, zonder dat er één stap wordt genomen. Het is zeker belangrijk om je wensen en intuïtie aan te spreken, te dromen. De natuur helpt daarbij, ontspant en inspireert.
Maar daarna moet je toch echt in de praktijk aan de slag, in actie komen en gaan DOEN. Dat begint met plannen hoe je het gaat doen.

3. Plangedrag

Plannen klinkt concreet. Zet je dromen om: hoe ziet het eruit als je je doel haalt? Wat doe je en hoe leef en werk je? Wat is daarvoor nodig? Waar en hoe kun je dat organiseren? Heleen heeft een klein en haalbaar plan gemaakt en haar hoge eisen bijgesteld. Te hoge eisen stellen is voor veel leidinggevenden een valkuil.

Vaak zit er perfectionisme onder. Als je het perfecte plan maakt, blijf je zoeken. Dan stel je actie uit. Er is altijd wel iets wat er eerst nog moet gebeuren waardoor het plan afhankelijk wordt van de omstandigheden. Als je werk wilt maken van je doel, begin je vandaag. Het gaat niet om het perfecte plan, maar om nu ACTIE. (En dat is wat anders dan gewoon dom beginnen).

De andere 4 tips zijn:

4. Begin vandaag!

Als jij een verlangen hebt om iets te doen, begin! Stop met dromen en praten. Begin met wat je nu kunt doen. Vandaag nog. En morgen weer. En de dag daarna weer.

Of een zaadje op de kop ligt, links- of rechtsom, het begint vanuit zichzelf te groeien naar het licht. Elke dag een stukje. De wortels groeien soms met een bocht om een steen, maar blijven elke dag voeding zoeken. De stengel wil naar het licht, ook al weet hij ondergronds nog niet wat er daarboven te zien is. Totdat hij boven de grond komt en zijn eerste blaadjes ontvouwt, zich aanpassend aan licht en wind en doorgroeit tot het in volle bloei staat.

5. Elke dag een stap

Zo kun jij ook elke dag een stap maken. En ja, het zal tegenzitten, of je bent moe en vergeet je het een dag. Dat is niet erg. Begin met erkennen dat je niet alles weet en ook niet hoeft te weten. Dat nieuw gedrag spannend is en onzeker voelt, dat is heel normaal. Heleen wilde ook teveel in een keer goed doen en dat verlamt. Wees mild voor jezelf. Blijf geloven in JOUW droom en doel. Morgen is er een nieuwe kans. En de dag daarna ga je verder, en verder, etc. Dát is hoe je stappen maakt.

6. Stop met praten

Mag je er niet over praten? Jawel, het is goed een plan uit te spreken. Dan weet je omgeving wat je wilt en kan men je ondersteunen of helpen. Maar blijf er niet in hangen. Het gaat uiteindelijk om wat je DOET.

Praat vooral over de acties die je doet of al gedaan hebt. Door je veranderacties te delen, blijft verandering beter hangen en ga je nog sneller. Dan kijk je terug en kun je trots zijn op wat je allemaal al gedaan hebt. Evalueer wat er goed was aan die acties en welke kwaliteiten je hebt ingezet. Focus op wat wel werkte en ga daar mee door. Kijk waar je dat nog meer kunt inzetten, want dat geeft energie en motivatie om verder te groeien.

7. Actie, evalueren en blijven DOEN

Natuurlijk gebeuren er onderweg onverwachtse zaken. Iets dat je niet had voorzien. Iets waar je eventjes wat minder grip op hebt. Door daarop te focussen, daalt je energie. Laat het verleden los. Net als in de herfst. Als iets niet lukt, leer van “falen”, en pas dat de volgende dag aan. De grootste prestaties ontstaan door je nieuwsgierigheid, jouw verwondering over wat erop je pad komt en daarover vragen te stellen. Piekeren over wat er kan gebeuren helpt je niet. Dan blijf je hangen in de oude situatie. Ga door met opnieuw actie, en weer actie, evalueren en DOEN.

Welke keuzes maak jij? Waar geef je dagelijks opnieuw je aandacht aan? En wat laat je los? Heleen liet haar perfectionisme los en heeft echt werk gemaakt van haar wensen!

Wil jij jouw wensen ook waar maken?

Informatie coaching

Neem eens contact op voor een coachgesprek om te kijken wat jou tegenhoudt.

Natuurlijke groet,

Lia