bospadBosbaden voor leiders?

Wat is dat nu weer? Het is een oude manier om stress tegen te gaan, die weer herontdekt wordt. Daarom ga ik zo graag de natuur in met leiders. Hier leg ik uit hoe dat werkt.

Een Japanse onderzoeker, dr Qing Li, heeft dit onderzocht. Je zenuwstelsel bestaat uit een sympatisch deel (dat ken je vast als het vecht en vlucht systeem) en een parasympatisch deel (je herstel en rust) systeem. Beide heb je nodig en werken onbewust. Bij gevaar, bv een brand komt het sympatische deel in actie, je hart klopt sneller, je bloeddruk stijgt. Het stresshormoon cortisol veroorzaakt dit . Dit gaat vanzelf. Niet noodzakelijke delen als je spijsvertering vertragen zodat al je energie naar dit sympatisch systeem kan.

Boswandeling

Bij een boswandeling activeer je juist het ander deel, je bloeddruk en hartslag dalen. Andere interne systemen krijgen weer energie.  De cortisol neemt af en endorfinen, gelukshormonen nemen toe, waardoor je je nog meer ontspannen voelt. Dat heb je vast wel gemerkt als je de hond uitlaat of op zondagmiddag een ommetje doet.

Altijd stress

Als je als leider veel onder stress staat en die is er altijd, er is altijd werk dat niet af is, deadlines, ziekte in je team, etc en niet ontspant dan loop je gezondheidsrisico`s omdat allerlei systemen onvoldoende energie krijgen. Daarom hebben veel mensen met stress last van hun maag en spijsvertering, van structurele hoge bloeddruk, slapeloosheid.

Bosbad nemen?

20130807_145732In Japan zijn ze dit vanaf 2004 wetenschappelijk gaan onderzoeken en blijk dat door het regelmatig nemen van zogenaamde  “bosbaden” of de shinrin-Yoku mensen beter sliepen, stresshormonen verlaagden en het rusten/herstellen- systeem werd versterkt. In 2006 kreeg Iiyama als eerste een certificaat hiervoor en inmiddels zijn er 62 bostherapiecentra…

Nu hoef je gelukkig niet naar Japan, maar kun je ook gewoon in Nederland een bosbad nemen. Dat kun je prima alleen doen. Mijn ervaring is dat met wat gerichte oefeningen het nog weldadiger is. Je raakt meer ontspannen en daardoor kun je als leider betere besluiten nemen en word je creatiever.

Ik wil je uitnodigen om een keer mee te gaan. Heb je vragen hoe dit voor jou of jouw organisatie kan werken, neem dan eens contact op.

Informatie leiderschap-scan

7Natuurlijke groet,

Lia