bospad

Bosbaden voor leiders

Wat is dat nu weer? Het is een eeuwenoude manier om stress tegen te gaan, die recent weer herontdekt is.

Bosbaden helpt leiders en daarom ga ik zo graag de natuur in met leiders. 

Een Japanse onderzoeker, dr Qing Li, heeft dit onderzocht. Je zenuwstelsel bestaat uit een sympatisch deel (dat ken je vast als het vecht- en vluchtsysteem) en een parasympatisch (je herstel- en rust) systeem. Beide heb je nodig en werken onbewust. Bij gevaar, bv een brand komt het sympatische deel in actie, je hart klopt sneller, je bloeddruk stijgt. Het stresshormoon cortisol veroorzaakt dit . Dit gaat vanzelf. Niet noodzakelijke delen als je spijsvertering en immuunsysteem vertragen, zodat al je energie naar dit sympatisch systeem kan.

Boswandeling

Bij een boswandeling activeer je juist het parasympatisch deel, je bloeddruk en hartslag dalen. Andere interne systemen krijgen weer energie.  De cortisol neemt af en je endorfinen, gelukshormonen nemen toe, waardoor je je nog meer ontspannen voelt. Dat heb je vast wel eens gemerkt als je de hond uitlaat of op zondagmiddag een ommetje doet.

Altijd stress

Als je als leider veel onder stress staat -en die is er altijd: werk dat niet af is, deadlines, ziekte in je team, etc.-, en niet ontspant dan loop je gezondheidsrisico`s omdat allerlei systemen onvoldoende energie krijgen. Daarom hebben veel mensen met stress last van hun maag en spijsvertering, van structurele hoge bloeddruk, slapeloosheid.

Bosbad nemen?

20130807_145732

In Japan zijn ze dit vanaf 2004 wetenschappelijk gaan onderzoeken en blijk dat door het regelmatig nemen van zogenaamde  “bosbaden” of de shinrin-Yoku de Japanse term dat mensen beter sliepen, stresshormonen verlaagden en het rust-/herstel- systeem werd versterkt. In 2006 kreeg het centrum in Iiyama als eerste een certificaat hiervoor en inmiddels zijn er 62 bostherapiecentra…

Nu hoef je gelukkig niet helemaal naar Japan, maar kun je ook gewoon in Nederland een bosbad nemen. Dat kun je prima alleen doen.

Mijn ervaring is echter dat met wat gerichte oefeningen het nog weldadiger is. Je raakt meer ontspannen en daardoor kun je als leider betere besluiten nemen en word je creatiever. Die oefeningen en ervaring wil ik je bieden tijdens een bosbad.

Ik wil je daaromuitnodigen om een keer mee te gaan. Hier vind je meer informatie over bosbaden en de komende data.

7

Gaan we samen op pad?

Natuurlijke groet,

Lia