Burn-out overkomt je, toch?
Vaak zien we burn-out als een psychische ziekte veroorzaakt door een extreem hoge werkdruk, een onredelijke werkgever, slechte faciliteiten of gebrek aan waardering. Veilig, want op die omstandigheden heb je geen directe invloed. Het overkomt je en je hebt het er maar mee te doen.
Soms zien we burn-out als een psychische ziekte vooral veroorzaakt door biologische aspecten (hormoontekorten in de hersenen, erfelijkheid). Daar kun je ook niet zo veel aan doen. Dat is een veilige gedachte en ja dat speelt zeker mee met het beeld dat burn-out je overkomt.
Waarom raak jij burn-out?
Het wordt wel spannend als je moet nadenken waarom die burn-out nu juist jou overkomt? Wat maakt dat jíj degene bent die vastloopt en niet je collega`s die voor dezelfde werkgever onder de zelfde omstandigheden werken? Daar zijn werkdruk en externe factoren onvoldoende een verklaring voor.
Hoe kan het dat vooral mensen met dezelfde eigenschappen burn-out raken? Het zijn juist de mensen met hart voor de zaak, de harde werkers, die burn-out raken. Ik zie vaak een patroon bij hen: hard werkend, talentvol, ambitieus, idealistisch. Mooie kwaliteiten, maar ook vaak geen grenzen stellend, zichzelf voorbij lopend. Herkenbaar?
Een Top-collega!
Het is dan interessant om na te gaan wáárom je zo bent geworden. Hard werken is prima, ambitie hebben ook. Je draagt bij aan de organisatie, gebruikt je vaardigheden en talenten.
Maar het feit dat je zonder stilstaan maar vooruit holt en jezelf opbrandt is vaak een (onbewust) verlangen om een openstaande schuld te vereffenen. Het gaat dan om zaken zoals de angst om anderen teleur te stellen, niet geaccepteerd te worden, niet goed genoeg te zijn of niet geliefd te zijn. Je voelt je nooit genoeg en compenseert dit met hard werken en hulpvaardig zijn.
Een top-collega! Voor die ander wel, maar niet voor jezelf.
De reservetank is leeg
Je gaat steeds maar meer presteren, steeds harder werken, steeds hoger klimmen. Je lichaam geeft in het begin kleine signalen, maar je moet door want… Totdat je lichaam je in de steek laat en de handdoek in de ring gooit. Maar eigenlijk laat jij je lichaam in de steek, want dat heeft zijn werk gedaan en heel lang op een reservetank keihard doorgewerkt. Nu is het leeg en soms permanent beschadigd. Veel mensen komen na een burn-out nooit meer op hun oude niveau terug.
Herstel van burn-out
Goed herstellen van burn-out gaat over het aanpassen van je werk- én privéomstandigheden. Je moet ontdekken wat jouw natuurlijk ritme is en dan aanleren hoe je dit in een nieuw leef ritme toepast, met gezonde afwisseling van inspanning en ontspanning. En je moet natuurlijk wel leren grenzen en prioriteiten stellen. Maar dat alles helpt niets als je de kern niet aanpakt.
Wat zijn jouw diepste drijfveren die in eerste instantie tot dit ongezonde patroon hebben geleid. Vaak gaat het bij mijn cliënten om het inzicht dat je met je werk een oude leegte probeert te vullen en de pijn probeerde te verzachten van niet-goed-genoeg-zijn. Dat vraagt dus om werken aan je zelfvertrouwen en ervaren dat je oké bent zoals je bent.
Werken vanuit passie en talenten
Want als je ten diepste ervaart dat je goed genoeg bent, als je leert luisteren naar je eigen behoeften en verlangens en die serieus neemt en van daaruit gaat leven en werken, dan voorkom je die burn-out.
Dan kun je met al je passie en talenten gaan doen wat je écht wilt, succesvol zijn en bijdragen aan je organisatie. Dan ga je elke dag fluitend en ontspannen naar je werk.
Heb je ook nooit tijd?
Heb jij ook altijd tijd tekort? Kom je nergens echt aan toe en zijn hierdoor de resultaten op je werk of thuis eigenlijk nooit helemaal wat je wilt?
Met mijn nieuwe training: Werken vanuit Vitaliteit en Kracht krijg je de sleutel in handen om ontspannen en zonder stress een topprestatie te leveren.
In dit blog is gebruik gemaakt van de kennis van Leona Aarsen/anderZverder www.anderZverder.nl. Waarvoor dank.
Natuurlijke groet,
Lia van Loo