Leiderschap in de crisis

Juist nu worden er andere leiders en leiderschap gevraagd. In deze laatste dagen dringt het steeds meer door: allerlei crisissen. En eerlijk gezegd valt dat nog niet mee voor veel leiders. Wat wordt er nu van me gevraagd?

Er is een wereld die totaal anders is dan jij zou willen: personeelstekort, niet kunnen bouwen, tegenslag, energiekosten die de pan uit rijzen, etc.

Frustraties en problemen vragen nieuw leiderschap

Als leider zijn er vaak genoeg frustraties in je werk. Een klant die een opdracht afbelt, medewerkers die ziek worden. Soms worden zaken ons van buiten af opgelegd zoals nu. Dan hebben we nog onze eigen blokkades, waardoor we niet verder kunnen. Beperkende gedachten over wat je kan omdat je te jong, te oud, onervaren, etc. bent. Je herkent ze vast wel. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om uit het veld te zijn geslagen.

Je voelt je beperkt en vastgezet. En vooral als het langer duurt, kan het uitzichtloos lijken. Treedt er vermoeidheid op, dit houd ik niet vol!

Wat doe jij op dat moment?

Ik zie vaak verschillende niet efficiente reacties:

  • Anderen lekker de schuld geven, boos worden. Waarom houden mensen zich niet aan de regels? De politiek maakt foute regels!
  • Wantrouwend worden naar mensen om je heen, complot denken
  • Jezelf zielig voelen, in bed blijven liggen, klagen.
  • Vluchten in doorbuffelen, of veel tv kijken, wijn of andere middelen

Weet je wat jouw eerste reactie is? Ik heb altijd de neiging er steeds harder tegen aan te gaan. Maar dat is meestal niet helpend. Er wordt een ander leiderschap gevraagd!

Weet je welk leiderschap er wordt gevraagd van jou?

Ik merk dat veel leiders en medewerkers verandermoe zijn. “Ik wil gewoon rustíg mijn werk doen”. Maar onze wereld is continu in beweging. Ondanks, of misschien wel door de sociale media, komt er steeds meer op je af. Welke zaken jij onderweg in je leiderschap tegenkomt, het gaat er steeds om hoe jij er mee omgaat. De oplossing begint altijd bij jezelf:

Leid jij vanuit inspiratie?

Wat zeker niet werkt is leiden vanuit paniek of angst. Juist vanuit authenticiteit, de kwetsbaarheid van het niet-weten leiden, geeft anderen en jezelf inspiratie. Dan onstaat nieuwe ruimte, maar ja, durf jij dat? Dan wordt er ander leiderschap gevraagd!

De natuur is continu in beweging, organisaties en leiderschap ook. Een boom verandert door de jaren heen steeds van vorm, maar blijft wel altijd zichzelf. Dat geldt voor jou ook en het begint met accepteren dat er een bepaalde chaos is en blijft. Dat vraagt een mentaliteitsverandering om niet te proberen al het toeval uit te sluiten en alles strak te plannen.  Probeer eens oog te krijgen voor de positieve aspecten van het onverwachte.  Om nieuwe oplossingen te vinden, moet je je creativiteit gebruiken.

Je emoties (leren) gebruiken

Als natuurlijk leider gebruik je je emoties om te voelen wat je raakt en door ze te onderzoeken. Dat kan door de rust opzoeken, leren van buiten zijn, schrijven of tekenen, etc. Het gaat om jezelf verbinden met je intuïtie, wat kan er anders? Door jezelf de goede vragen te stellen, en dat begint te bedenken: wat kan er wel?

Vanuit rust zoeken

Harder werken, meer doen is vaak niet effectief. Korte rustmomenten gedurende de dag zijn belangrijk. Neem daarom af en toe een pauze en neem even afstand van waar je mee bezig bent. Ervaar op dat moment jezelf. Je lijf, je emoties en je gedachtes. En neem in weekenden en vakanties je langere rustmomenten, want die heb je van nature nodig. Dan kun je tot rust komen na de werkweek

Winterse rust

Dat gebeurt nu in de natuur ook. In de winter wordt het stil, er is geen groei, er lijkt niets te gebeuren. Je kunt veel van de winter leren. Maar juist in rust en onder de grond en in knoppen wordt energie verzameld. Totdat op het juiste moment er in de lente weer kans is op groei.

Daarvoor is inspiratie en intuïtie nodig, die zo “spontaan langskomt”. In het begin zijn er nog geen details of weet je niet waar je moet beginnen.  Toch merk je als  je goed luistert en kijkt steeds meer een richting en een gevoel van waar je heen gaat. De weg wordt langzaam duidelijk met elke stap die je gaat nemen. Die intuïtie kun je trainen, door rust nemen, je ervoor open te stellen en er vaker op te vertrouwen…

Ander leiderschap gevraagd, doe je mee?

Het is niet altijd simpel, maar van jou als leider wordt verwacht dat je richting geeft, zodat een ander kan volgen. Een lockdown vraagt om leiders die creatief omdenken. Die kijken naar wat er wél kan, wat er wél mag, wat wél verantwoord is.

Ondanks dat deze kersttijd en jaarwisseling er anders uit zal zien dan je wellicht verwacht had, wens ik je in ieder geval rust en ontspanning. de natuur inspireert daarbij. Vanuit daar kunnen nieuwe dingen ontstaan, voor jezelf en je organisatie…

Maak er een mooi nieuw jaar van!

En wil je een keer samen op pad, ik wandel graeg een stukje met je mee om te sparren.

natuurlijke groet,

Lia