De winter is niet van iedereen het favoriete seizoen. Toch kunnen we veel van dit koude maar ook mooie seizoen leren. De natuur pakt even rust om daarna in de lente weer te kunnen bloeien en groeien. Hoe je als leider van de winter kunt leren? Ik leg het je graag uit.

wekker in de sneeuw
leren van de winter

Genieten

Geniet je ook zo van de winter en de kou? De stilte en de rust? Of is dit de tijd dat je het liefst binnen zit met de kachel op 10?

En zelfs als de zomerzon volop schijnt, kan het in je leven of werk een heel ander proces intern zijn.
Dan is het goed de signalen op te pakken van je intuïtie en je lichaam. En net zoals in de winter eerst te verstillen en naar binnen te keren.

Ik geniet van elk jaargetijde. De winter met soms strakblauwe luchten en dagelijks een frisse neus. Buiten wandelen met een “frisse blik”. De winter is de tijd om je energie naar binnen te richten. Het is de tijd waarin de natuur even uitrust. Het is een tijd om te reflecteren op het oude en plannen te maken voor de nieuwe periode.

 

Een winterse wandeling

Winters herstel

De natuur herstelt in de winter van het afgelopen jaar en herbouwt haar levenskracht voor de vernieuwing in het komende seizoen. Haar energie gaat naar de diepte waar het stil is, diep ondergronds liggen de zaden te wachten op een nieuw seizoen.

De eisen van de moderne tijd zorgen er echter voor dat je als leider altijd door ‘moet’, succes ‘moet’ hebben. De mythe geldt dat hard werken je steeds verder brengt. Dat is echter het lineaire denken en de werkelijkheid is weerbarstiger. In de natuur verloopt dit proces anders, namelijk cyclisch. Soms is de natuur in volle kracht aanwezig in de zomer. Soms heerst er de rust en het herstel van de winter. De seizoenen volgen elkaar logisch op.

Je kunt als leider van de winter leren om je over te geven aan dit tempo van de natuur. Daardoor bewaar jij je reserves, neem je tijd voor bezinning, vind je een nieuw evenwicht en bouw je weer energie op voor een volgend project.

Jouw natuurlijk tempo

De winter nodigt je uit om de tijd te nemen om naar de diepten van je onderbewuste te gaan. Een periode van bezinning, naar binnen keren en jezelf ontmoeten. De vraag te stellen welke levenskracht jou drijft. Je vitaliteit vinden. Die reflectie geeft duidelijkheid voordat je de volgende cyclus ingaat, voordat je besluiten neemt over de richting die je het komend jaar in wilt slaan. De goede voornemens voor het nieuwe jaar ontstaan. Je vormt het juiste pad voordat je nieuwe project van start gaat.


De winter en rust overslaan

Veel leiders lopen echter sneller en sneller, proberen aan alle eisen van hun team, de organisatie en soms ook zichzelf te voldoen. Morgen moet het nog beter, nog sneller, moet je nog meer scoren. Ze proberen aan alles te voldoen en raken oververmoeid, raken hun werkplezier kwijt, worden soms zelfs ziek of krijgen een burn-out. Herkenbaar?

Onze grote schaatskampioenen leren dit ook. Geen enkel lichaam is sterk genoeg om elke dag continu hard en voluit te schaatsen. Zij doen dit slechts maximaal enkele uren op een toernooi en liggen vervolgens de rest van de dag op bed om bij te komen of trainen.

Reserves opbouwen

Van oudsher is paraatheid bij gevaar noodzakelijk om te overleven. Ons lichaam reageert al vele tienduizenden jaren hetzelfde bij stress. Als je huis brandt, gaat je ademhaling sneller, maak je adrenaline aan en voel je pijntjes en vermoeidheid niet. Daardoor kun je je huis uit vluchten. Eenmaal buiten, als het gevaar voorbij is, ontspan je je en voel je ook je lichamelijke/ geestelijke behoeften weer.

Bij brand denk je niet aan eten of wereldvrede. Dit geldt voor iedere bedreigende situatie. Nu hebben we in onze tijd zelden levensgevaarlijke situaties en toch is ons lichaam heel vaak in opperste staat van paraatheid. Veeleisend werk, ambitieuze doelen, overvolle agenda’s zelfs in weekenden zijn daarvan oorzaken. Dat veel mensen deze geestelijke gejaagdheid niet meer voelen, komt doordat “het went”

Maar je put zo je lichaam en geest uit, je spreekt je reserves aan. Die zijn een keer op als je ze niet aanvult. Dat leert de winter.

Wat kun je als leider van de winter leren?

Probeer minder aandacht te schenken aan de eisen van buitenaf.

Je hebt tijd nodig voor herstel en behoud van je energie. Wissel activiteit af met rust, spanning met ontspanning. En maak gebruik van je 2 ingebouwde raadgevers: je intuïtie en je lichaam. Zij geven je diverse signalen om je op het goede pad te houden. Ga van de winter leren en ga meer cyclisch denken en leven. Hoeveel ruimte is er op jouw werk om je intuïtie te gebruiken? In de blog over Dave lees je hoe hij dit deed.

In mijn programma Lessen in leiderschap leer ik je als leider het cyclisch denken, gebruik maken van je intuïtie, zodat je in balans met jezelf en je omgeving kunt blijven functioneren.

Wil jij ook weten hoe de natuur jou kan ondersteunen in je leiderschap? Hoe je het evenwicht bewaart? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek met mij.

Natuurlijke groet,

Lia

De kou en frisse lucht in de winter zorgt voor een frisse blik