handen met herfstblad. negatieve gevoelens

Niemand wil toch negatieve gevoelens hebben? Het gaat er toch om dat je altijd de positieve kant blijft zien? Dat is wat vaak wordt gezegd, maar dit is maar ten dele waar.

De herfst gaat over vallende blaadjes en is voor veel mensen een lastig seizoen. Somberheid en depressie spelen vaak op door de donkere dagen en het gebrek aan zonlicht draagt daar zeker aan bij. We gaan minder naar buiten en bewegen minder. Toch heeft de herfst ook mooie kanten.

Als je het moeilijk vindt om die mooie kant te blijven zien, dan geeft deze blog een belangrijke tip om met somberheid om te gaan. Want uiteindelijk wil iedereen zich beter voelen.

Minder negatieve gevoelens

Je gaat je beter voelen op de lange termijn als je je rotgevoelens accepteert en er niet tegen vecht. Dat concluderen wetenschappers van Berkeley, na een psychologische studie.

Tegen een sombere stemming en de bijbehorende vervelende emoties vechten heeft volgens hen helemaal geen zin. Het geeft je alleen meer stress. Vooral als het je niet lukt om een positievere ervaring te vinden of als er geen successen te vieren zijn.

Rust vinden

Juist die negatieve gevoelens toelaten en het er even helemaal laten zijn, geeft meer rust. En door die rust zie je eerder nieuwe mogelijkheden en krijg je meer ruimte voor jezelf en een ander. En dat geeft weer een positiever gevoel, omdat je meer grip op de situatie ervaart.

Jezelf afkeuren omdat je niet ‘gezellig’ bent, de sfeer voor een ander verpest of een ‘zeurpiet’ bent, draagt zeker niet bij in positieve zin. Je voedt alleen jouw negatieve gevoelens nog meer, je maakt het zwaarder voor jezelf. Juist door wat liever en aardiger voor jezelf te zijn, door te zeggen dat het allemaal wel goed komt of dat je best even een dip mag hebben, geeft meer geruststelling.

Onderzoek naar somberheid

Kwetsbaar, negatieve gevoelens

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley deden drie verschillende onderzoeken. Het eerste onderzoek was een enquête waarbij de deelnemers vragen over het aantal en het soort gevoelens moesten beantwoorden.

Het bleek dat mensen die aangaven dat zij zich niet slecht voelen over hun sombere stemming, algemeen hoger welzijn scoren dan zij die deze zware gevoelens niet accepteren.

Om hun hypothese te bevestigen dat het vermijden van negatieve gevoelens voor stress zorgt, werd aan ruim 150 deelnemers gevraagd om een videosollicitatie van drie minuten op te nemen waarin men over hun kwaliteiten moesten vertellen. Ze kregen als stressor slechts twee minuten om die opname voor te bereiden.

Stress door vermijden negatieve gevoelens accepteren

Nadien moesten de deelnemers vertellen hoe zij zich na deze test voelden. De groep die in het vorige onderzoek aangaf negatieve gevoelens liever te vermijden, kreeg vaker en meer stress door de opdracht dan de andere deelnemers.

In het laatste onderdeel van het onderzoek moesten meer dan 200 personen twee weken lang een dagboek bijhouden waarin ze hun grootste belevenissen beschreven. Zes maanden later kregen zij een vragenlijst over hun mentale gezondheid. De groep die een slechte bui niet accepteert, zoals bleek uit hun dagboek, liet vaker symptomen van een stemmingsstoornis zien dan de groep die donkere gevoelens wel toelaat.

Een betere psychische gezondheid

“Uit deze onderzoeken blijkt dat personen die negatieve emoties omarmen minder snel opnieuw dit soort gevoelens ervaren. Dat leidt uiteindelijk tot een betere psychische gezondheid”, stelt een professor die meewerkte aan de studie.

De wetenschappers willen nog meer onderzoek uitvoeren om de hypothese verder te bevestigen. Hiervoor willen zij bekijken welke invloed cultuur en opvoeding heeft op het accepteren van een negatieve stemming.

Probeer het uit

Ik zou zeggen; probeer het eens uit. Wanneer de herfst jou in een negatieve spiraal brengt of wanneer jij je een keer niet goed voelt. Probeer de negatieve gevoelens te accepteren en ervaar wat het jou werkelijk oplevert. Ik ben erg benieuwd!

wandelcoaching

Wandelcoaching

En wat ik er graag aan toevoeg, ga naar buiten. Al is het maar 15 minuten per dag. De natuur werkt positief in op negatieve gevoelens en somberheid. Het stimuleert de aanmaak van geluk hormonen.

Wil je eens over jouw sombere gevoelens praten. Ik ga graag eens met je wandelen. Naast elkaar lopend en in beweging kom je beter tot gesprek.

Heb je daarover vragen voor jezelf, je partner of een collega?

Neem contact op
Lia van Loo bij stuw

Natuurlijke groet,

Lia