Jouw Rituelen bekijken?

Rituelen en gewoontes helpen je de dag door. Denk bv aan jouw morgenritueel, of je kind-naar-bed-breng ritueel en misschien heb je er nog wel meer. Je vakantieritueel om de caravan of tent in te pakken. Het zijn handelingen die een vaste volgorde hebben, daardoor bekend zijn en je rust geven. Die gewoontes geven structuur in je leven, je hoeft er niet over na te denken, want jij, je groep, doet het altijd zo. Soms is het lastig om ervan af te wijken, juist omdat het altijd op dezelfde manier gebeurt. Dan lijken het soms vaste tradities te zijn geworden om zaken op een bepaalde manier te doen in een gezin of organisatie.

De kracht van rituelen

!n het boek ‘Rituelen’ legt Herman van Dijn (filosoof) uit waarom we niet zonder kunnen en ze zo belangrijk zijn in ons leven. Zonder rituelen hebben mensen volgens hem geen natuurlijke of rationele manier om met de grote momenten in ons leven om te gaan. “Het is volkomen vanzelfsprekend dat je iets doet bij de geboorte van een kind, wanneer je een verbintenis aangaat of wanneer een geliefde sterft,” vertelt hij. Het is raar als je doodleuk doorgaat alsof er niets gebeurd is! Iedereen voelt dan aan dat er iets moet gebeuren. Maar wat en hoe dan? “Dat weten we enkel dankzij de rituelen, symbolen en ceremonieën die we van generatie op generatie doorgeven.”

Betekenis geven

Rituelen zijn van oudsher vaak aan religie gekoppeld, een kaars opsteken, trouwen met bepaalde symbolen. Ze geven betekenis aan bepaalde gebeurtenissen in ons leven zoals geboorte, overlijden, etc. Maar nu steeds meer mensen die religieuze kant kwijt willen of raken, verliezen we in de maatschappij ook de goede kanten van rituelen kwijt.

Moderne Rituelen

Rituelen zijn tegenwoordig belangrijk omdat ze ook zingeven aan die belangrijke gebeurtenissen. Vaak kun je de gevoelens en emoties bij een geboorte, overlijden of van grote verandering in je leven zoals ontslag, slagen, pensioen, nieuwe baan niet vangen in woorden. Rituelen geven dan structuur, én ze zijn een kanaal: je kan er jouw emoties en gedachten in kwijt, je kan je liefde of je gemis vormgeven. Iets dat er niet is aanwezig en hanteerbaar maken. Je kunt dingen die niet in gewone taal te vatten zijn toch uiten.

Helende Rituelen

Rituelen zijn onmisbaar voor de continuïteit van het bestaan en bezitten daardoor ook therapeutische eigenschappen. Routines zorgen immers voor orde en stabiliteit. Psychotherapeuten gingen in de jaren zeventig, toen heel wat rituelen in onze samenleving verdwenen waren, juist van rituelen gebruik maken. Zij gingen mensen bepaalde rituelen voorschrijven om blokkades te overbruggen. Zo zijn rituelen ook wetenschappelijk en praktisch beheersbaar gemaakt en wel voor een zeer bepaald doel: heling van een vertraagd of verstoord levenspatroon.

Als je bijvoorbeeld verdrietig bent en je kunt iets doen: bloemen leggen of een kaars aansteken, dan vult dat het gevoel jou op een bepaalde manier. Het neemt er niets van weg. Het uitvoeren van een ritueel doet iets met mensen, en verandert ons. Het maakt je vol-lediger. En dan kun je weer (beter) verder.

Waarvoor gebruik je rituelen?

Een ritueel kan bij verschillende situaties en levensfases worden toegepast. Denk hierbij aan zaken in je persoonlijke of leiderschapsontwikkeling. Het kan gaan om:

Eigenlijk zijn er geen situaties die niet met een ritueel kunnen worden bekrachtigd. Wanneer rituelen belangrijk voor je zijn, kunnen deze dus ook op persoonlijk vlak veel voor je betekenen. Maar hoe maak je dan een ritueel?

Zelf een ritueel vormgeven?

Vooral omdat veel (religieuze) rituelen in onze moderne tijd zijn verdwenen, zoeken steeds meer mensen nieuwe vormen om die overgangen te beleven. Dat vraagt om zorgvuldige voorbereiding en goede afstemming. Iemand die je door dat proces kan begeleiden is daarbij belangrijk. Iemand die de verschillende stappen in het ritueel en de handelingen kent waardoor je als deelnemer het zelf bewust beleeft en doorvoelt.

Heb jij behoefte aan het maken van je eigen ritueel? Om zaken los te laten, een nieuw begin te starten? Een simpele vorm kan zijn een kaars/ waxinelichtje neerzetten, een wens of affirmatie uitspreken of ergens ophangen. Misschien wil je een uitgebreid ritueel ervaren, neem dan contact op om te onderzoeken of en hoe ik je daarbij kan ondersteunen. In een vrijblijvend gesprek verkennen we samen jouw vraag.

Als trainer of coach

Werk jij met mensen die je wilt begeleiden in een overgang in hun leven, die een transformatie (willen) doormaken? Dan kunnen rituelen een krachtige methode zijn om hen daarbij te begeleiden. Wil je leren hoe je hen hierbij begeleidt, de valkuilen voorkomen, en hen die stap soepeler laten nemen­?

Via mijn training werk je op je eigen tempo met het e-book en de 3 online lessen aan de voorbereiding van je eigen (vuur-) ritueel voor jouw klanten.

Natuurlijke groet,

lia bij stuw

Lia