Wil jij dit jaar tot een succes maken? 2024 is gestart met nieuwe kansen en plannen. De eerste week zit er alweer op. Aan het begin zit je vaak vol goede voornemens en maak je je op voor een succesvol jaar. Alleen die voornemens halen is best lastig.

In de krant las ik dat we meer balans in werk en privé willen. Eén van de positieve opbrengsten van de Corona tijd waardoor er een ander perspectief ontstaat over wat nu echt belangrijk is in je leven. Be Frank, een pensioenuitvoerder, deed een onderzoek naar wat men wil en kwam op meer thuiswerken, meer bewegen, gezonder leven. Een derde van de ondervraagden wil vaker een goede pauze inlassen en minder overwerken. Daarnaast scoort tijd voor vrienden en familie hoog. Hoe ga jij dit jaar succesvol maken?

Zo maak je dit jaar tot een succes!

Helaas is een voornemen niet genoeg. Dat ontdek je vaak als er alweer een maand voorbij is gevlogen en je nog geen stappen hebt genomen. Herkenbaar? Hoe komt dat en nog belangrijker hoe voorkom je dat dan?

Er zijn 3 problemen en voor elk een oplossing:

1. Groepsgedrag

Wanneer iedereen goede voornemens heeft, kun jij toch niet achterblijven? Iedereen bevraagt elkaar er nu op. De vraag is echter of het voornemen vanuit jezelf komt. Een mooi ideaal voor een ander hoeft niet bij jou of jouw levensfase te passen. Alleen voornemens die jij echt wilt, hebben de kracht om te groeien. Net als een zaadje onder de grond de levenskracht uit zichzelf haalt en niet kijkt naar wanneer een ander ontkiemt. Kijk nog eens goed naar je voornemens. Zijn ze echt van jou? Is dit wat je nu wilt?

2. Wensgedrag

Dromen en wensen zijn goed om een richting te bepalen. Maar dromen doe je in je bed of op die mooie wandeltocht. Ook in dat gesprek met je vrienden worden de mooiste plannen gemaakt, zonder dat er een stap wordt genomen. Het is zeker belangrijk om je wensen en intuïtie aan te spreken, te dromen. De natuur helpt daarbij. Daarna moet je toch echt in de praktijk aan de slag, in actie komen en gaan DOEN. Dat begint met plannen hoe je het gaat doen

3. Plangedrag

Plannen maken klinkt alweer veel concreter. Maak je dromen concreet: hoe ziet het eruit, wat doe je en hoe leef je? Wat is daarvoor nodig?

Toch zie ik hier veel mensen die blijven hangen. Want eerst moet dit of dat nog op orde zijn. Eerst nog die cursus af, of je huis op orde, eerst moet die collega weg en dan…Vaak zit hier een stuk perfectionisme onder. Als je het perfecte plan maakt, blijf je erover praten. Hierdoor stel je je actie uit en maak je het plan afhankelijk van de omstandigheden. Als je serieus iets wilt veranderen, begin je vandaag met de eerste stap. Het gaat niet om het perfecte plan, maar om nu AKTIE. (En dat is wat anders dan dom beginnen)

Begin vandaag

Als jij een verlangen hebt om iets te doen, begin! Stop erover te praten. Begin gewoon met wat je nu kunt doen. Vandaag nog. En morgen weer. En de dag daarna weer.

Of dat zaadje nu op de kop ligt, links- of rechtsom, het begint vanuit zichzelf te groeien naar het licht. Elke dag een stukje. De wortels groeien soms met een bocht om een steen, maar blijven voeding zoeken. De stengel wil naar het licht, ook al weet hij ondergronds nog niet wat er daarboven te zien is. Totdat hij boven de grond komt en de eerste blaadjes ontvouwt, zich aanpassend aan licht en wind en doorgroeit tot het in volle bloei staat.

Elke dag een stap

Zo kun jij ook elke dag een stap maken. En ja het zal eens tegenzitten, dan ben je moe of vergeet je het eens een dagje. Dat is niet erg. Geef jezelf de ruimte en wees lief voor jezelf. Blijf geloven in JOUW doel. Morgen is er weer een nieuwe dag om verder te gaan. En de dag daarna doe je het weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dát is hoe je een ander/beter/leuker leven creëert. Zo maak jij dit jaar tot een succes.

Praat over wat je doet

Mag je dan er dan niet over praten? Het is goed een droom of plan uit te spreken. Dan weet je omgeving wat je wilt en kunnen ze je ondersteunen of helpen. Maar blijf daar niet in hangen. Het gaat om DOEN en actie. Een tip om snel vooruitgang te boeken is:

Praat vooral over de acties die je doet of al gedaan hebt. Door je veranderacties te delen, blijft die verandering beter hangen en ga je nog sneller vooruit. Zo maak je het leuker voor jezelf. Dan kijk je terug en kun je trots zijn op wat je allemaal al gedaan hebt. Evalueer wat er goed was aan die acties en welke kwaliteiten je hebt ingezet. Focus op wat wel werkte en ga daar mee door. Kijk waar je dat nog meer kunt gebruiken, want dat geeft energie en motivatie om verder te groeien.

Leren

Natuurlijk kan er onderweg iets onverwachts gebeuren. Iets dat je niet had voorzien. Iets waar je eventjes wat minder grip op hebt. Door daarop te focussen, daalt je energie. Laat het verleden los. Net als in de herfst. Als iets niet lukt, leer ervan en pas dat de volgende dag aan. Piekeren over hoe en wat het heeft kunnen gebeuren, helpt je niet. Dan blijf je hangen in de situatie. Ga door met opnieuw doen. En weer doen, testen, evalueren en DOEN.

Een fout is pas een fout als je er niet van leert.

En nu jij

Wat heb jij de eerste week van het jaar al anders GEDAAN om jouw goede voornemens uit te voeren? Welke keuzes maak jij? Welke gedachten koester je, waar geef je steeds opnieuw je aandacht aan? En wat laat je los?

Zo maak je dit jaar tot een succes!

Ik wens je een geweldig 2O24.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo