Wandelvergadering in de natuur: de ideale mix tussen werk en welzijn

wandelen, workshop, wandelvergadering

Een wandelvergadering, waarbij medewerkers buiten wandelen terwijl ze vastgestelde agendapunten bespreken, heeft een positieve impact op de gezondheid, productiviteit en dynamiek op de werkvloer. Diverse studies hebben dit ondertussen bewezen, maar waarom passen we het nog niet toe in de zorg?

In een wereld waar stress en burn-out steeds vaker voorkomen, is het hoog tijd om de natuur terug te brengen naar de werkvloer. Divers onderzoek toont aan dat een natuurlijke omgeving niet alleen het welzijn van werknemers verbetert, maar ook de productiviteit en creativiteit stimuleert.

Er is zoveel mee te bereiken!

Wat is een wandelvergadering?

Een wandelvergadering is precies zoals het klinkt! De teamleden verlaten het kantoor om ontspannen te wandelen liefst door een nabijgelegen park, terwijl ze agendapunten bespreken. Maar ook een gewoon blokje om in de wijk heeft een vergelijkbaar effect. (Hoewel de natuur wel 30% toevoegt t.o.v. een stenen omgeving)

Wandelvergaderingen bieden teamleden de mogelijkheid om even weg te zijn van de kantooromgeving, frisse lucht in te ademen en in beweging te komen, terwijl de productiviteit behouden blijft. Wandelen buiten heeft op zichzelf al veel positieve effecten

Deze vergaderingen werken meestal het beste met 2 tot 6 personen om de communicatie gemakkelijk te houden. Soms is het een korte wandeling van 10 minuten genoeg, en soms een langere wandeling van een uur of meer.

Wat levert een wandelvergadering op?

1.Verbetert fysieke en mentale gezondheid:

Zitten is het nieuwe roken. Wandelvergaderingen stimuleren medewerkers om even van hun bureau op te staan, wat helpt om gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II te verminderen. Regelmatig bewegen, zelfs een korte wandeling, verbrandt calorieën en verbetert je algehele fitheid. Daarnaast verhoogt het buiten zijn je stemming en verlaagt je stressniveau​. Dat positieve effect van wandelen kun je gratis krijgen! Buiten zijn bevordert psychisch herstel. Regelmatig wandelen stimuleert tenslotte een aktievere en gezondere levensstijl waardoor het ziekteverzuim daalt.

2. Verhoogde focus en creativiteit:

Een andere omgeving buiten je gewone kantoor doorbreekt eentonigheid van je standaardwerk. Je wordt buiten niet constant gestoord door emails en belletjes, of collega`s die binnen wandelen met een vraag. Dat maakt dat je echt sneller tot de kern kunt komen. De verandering in omgeving en de beweging stimuleert daarnaast je creatief denken en helpt bij nieuwe ideeën en oplossingen vinden. De cadans van het ene voor het andere been zetten, stimuleert beide hersenhelften, waardoor je brein meer geactiveerd wordt. Dat leidt vaak tot verassende nieuwe inzichten. “Natuurlijk, dat ik dat niet eerder heb bedacht!”

3. Versterkt betrokkenheid in je team:

team, samen,

Doordat je naast elkaar loopt, ontstaat een meer relaxte en informele setting. Tegenover elkaar zitten, voelt soms ongemakkelijk om elkaar aan te kijken voor sommige mensen. Al wandelend kom je heel anders in gesprek. Wandelvergaderingen kunnen zo de werkrelaties tussen medewerkers versterken, want er is meer ruimte voor persoonlijkere interacties. Dat leidt vaak tot een open, eerlijker discussie, waar de samenwerking meer centraal staat. Het doorbreekt tenslotte hiërarchische barrières en bevordert een inclusievere werkomgeving​.

4. Voorkomen van Digitale Vermoeidheid:

In onze digitale tijd waarin online vergaderingen elkaar snel opvolgen, bieden wandelvergaderingen een broodnodige pauze van je schermtijd, wat helpt om de digitale burn-out, ook wel mentale vermoeheid” genoemd, te verminderen. Dit is vooral relevant als je veel op afstand en online werkt. Via een telefoonverbinding kun je ook deelnemen aan wandelvergaderingen​ terwijl jij in je eigen omgeving een stukje wandelt.

5. Productiviteit en Inclusiviteit:

Een wandelvergadering werkt het beste in kleine groepen en kan worden aangepast aan verschillende fysieke mogelijkheden van medewerkers. Zo kunnen mensen die niet lang kunnen wandelen meedoen aan kortere routes of zittende alternatieven gebruiken. Het is belangrijk om rustige, veilige routes te kiezen waar ongestoord kan worden gepraat, en om eenvoudige technologische oplossingen zoals notitie-apps te gebruiken om belangrijke actiepunten vast te leggen​.

Wandelvergadering in de zorg, een nieuwe kans?

De vraag is dan ook welke zorgorganisatie dit structureel vaker in gaat zetten? Juist in de zorg waar personeelstekort en werkdruk een grote rol spelen is het een redelijk simpele en goedkope oplossing. En pleit ik voor dit vaker toepassen.

bos, boom, licht

Want wandelvergaderingen zijn een flexibele en kosteneffectieve strategie om het welzijn en de betrokkenheid van je medewerkers te verbeteren. Wandelvergaderingen laten een verschuiving zien naar een meer holistische benadering van welzijn van je werknemers op de werkplek, waarbij je fysieke activiteit in de natuur combineert met de gewenste professionele productiviteit. Je werkt aan een betere, inclusievere werksfeer en verlaging van je ziekteverzuim.

Wie durft??

En heb je iemand nodig die eens met je meewandelt, je van inspiratie voorziet, of een vergadering wandelend leidt? Ik loop graag een stuk met jou en je organisatie mee.

De eerste stap: een lunchwandeling

Een mooie kennismaking met een wandelvergadering is een lunchwandeling nabij je werkplekvoor voor 4-10 mensen. Na een korte introductie over de kracht en waarde van buiten zijn, maken we samen een korte wandeling. Je kunt een eigen vraagstuk aandragen of zich laten verrassen. Je ervaart dan zelf direct wat dit buiten wandelen jou en het team oplevert. Weer terug op de werklocatie, ga ik graag op vragen in.

lia lopen, wandelen

Je eet `s middags toch je lunch en voedt je lichaam. Ik verzorg graag de geestelijke voeding. Waarmee je daarna fris en geïnspireerd je werkdag vervolgt!

natuurlijke groet,

Lia van Loo