Lente: symbool voor groei, vernieuwing en verandering

Het is lente: hoera de zon schijnt, de narcissen en krokussen schieten de grond uit. Je wordt er vrolijk van. De lente is het seizoen van groei en ontwikkeling. O nee, de hagel en regen klettert nu tegen mijn ramen nog geen 2 uur later.

Ja, dat is ook de natuur…

Lente is ook maart roert zijn staart

regendruppel verdriet

Het leven roert ook zijn staart, en daar heb je mee te dealen. Op je werk,of in je privé. Ook bij mij. Onverwachte gebeurtenissen gebeuren soms zonder dat je er invloed op hebt. Jullie hebben al een hele tijd niets van me gehoord en dat had zijn reden.

Na 2,5 jaar ziekteperiode is 1,5 week geleden toch heel onverwacht snel mijn “kleine broertje” overleden op 53 jarige leeftijd. Dan krijgen zaken andere prioriteiten in het leven.

Lessen uit de natuur

Langzaam pak ik deze week weer zaken op qua werk. Want het leven gaat ook gewoon weer door. Nu mag ik de lessen uit mijn Handboek Natuurlijk Leiderschap: het ‘omgaan met chaos, omgaan met weerstand‘ en ‘leven in het hier nu‘ op mezelf gaan toepassen. Elke dag heb ik een nieuwe kans om er iets van te maken en dit verlies een plekje geven, mag ik gaan loslaten. Mag ik goed luisteren naar mijn lichaam en energie.

En ja, dan is het ook nog steeds lente, met ontluikend leven en groen…

Lente is reflecteren op jezelf

De lente die symbool staat voor groei en vernieuwing, is ook het perfecte moment om te reflecteren op jezelf. Wat wil ik in de wereld neerzetten? Welke zaden wil ik laten ontkiemen komend jaar?

lente krokus

Voor mij is dat toch mijn eigen leiderschapskwaliteiten blijven ontwikkelen en daarmee anderen inspireren. Natuurlijk leiderschap als visie bekend maken. Ook als het leven flink tegenzit, zoals nu. Daarvoor was al een interview gepland over leiderschap en teams. Via een Expertalk vertel ik meer over mijn visie op Natuurlijk leiderschap op 29 maart.

Experttalk over leidinggeven en teams

Om meer mensen te inspireren over dat natuurlijk leiderschap word ik woensdag 29 maart geïnterviewd bij Experttalk. Samen met Rudy Vanheygen, auteur van het boek ‘Oei! Ik ben manager. Wat nu?’, zal ik reageren op verschillende stellingen op het gebied van teams en leidinggeven. Het gesprek wordt geleid door Daisy Goddijn. 

Het interview start om 12.00 uur. Meld je gratis aan en luister mee:

http://ow.ly/U9i550NsIm2

Als deelnemer krijg je zelf ook de kans om stellingen live in te brengen. Je komt niet in beeld, maar je kunt eenvoudig reageren via de chat.

Ik hoop dat dit interview jullie inspireert om na te denken over jullie eigen leiderschap-(skwaliteiten) en hoe je deze verder kunt ontwikkelen.

Hieronder vertel ik al vast wat meer:

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap is gelukkig een concept dat steeds meer aandacht krijgt in de zakelijke wereld. Het gaat om leiderschap dat gebaseerd is op natuurlijke principes, zoals samenwerking, aanpassingsvermogen en verbinding. Natuurlijk leiderschap gaat altijd over leiding geven vanuit je eigen natuurlijk ritme, je kracht en authenticiteit.

Wat zijn de voordelen van natuurlijk leiderschap?

Natuurlijk leiderschap draait het om het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen en groeien. Daardoor helpt het om een meer mensgerichte organisatiecultuur te creëren, waarin het welzijn van medewerkers centraal staat. Dat draagt bij aan een betere samenwerking tussen medewerkers, een hogere mate van betrokkenheid en tevredenheid en tenslotte een lager ziekteverzuim en betere resultaten.

Lia wandelend natuur in

Hoe kun je natuurlijk leiderschap ontwikkelen?

Om natuurlijk leiderschap verder te ontwikkelen is het belangrijk om je bewust te zijn/ worden van je eigen kracht en authenticiteit. Dit kan bijvoorbeeld door zelfreflectie en feedback vragen. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan je communicatieve vaardigheden en om open te staan voor de ideeën en input van anderen. Die input hoop ik je te geven.

De lente: volle kracht vooruit…

Want de lente is het seizoen van de groeispurt en blijft het perfecte moment om te werken aan vernieuwing en verandering. Zowel binnen jezelf als binnen je organisatie.

En met die vernieuwing en verandering ga ik zelf ook verder aan de slag. Nu even niet meteen met die grote spurt, maar soms een pas op de plek. Elke dag in het hier en nu kijken waar ik nu energie en tijd voor vrij maak. De natuur in, de kracht van de natuur voelen.

Totdat de zon weer wat meer gaat schijnen en ik voel dat ik weer met volle kracht vooruit kan.

Natuurlijke groet,

Lia

.