Van Dromen naar Daadwerkelijk Geluk: Op naar de lente!

winter, depressie, SAD,

In de winter ontbreekt het veel mensen aan energie, ze voelen zich depressief.  Ze hebben geen zin erop uit te gaan. Er is zelfs een naam voor, ‘seasonal affective disorder (SAD)’. Deze mensen dromen van de lente, de zomer. Maar nemen vaak geen actie om zich beter te voelen. Ze sluiten zich binnen op, klagen over de donkerte. Snacken en hangen op de bank. Maar met dromen alleen kom je er niet.

Vitamine D en G voor jouw mentale balans

Vitamine D kennen de meeste mensen wel. Je lichaam maakt het aan als je buiten in de zon komt. En ook als je de zon niet voelt, krijgt je huid toch voldoende straling als je buiten fietst, wandelt of loopt. Juist in de winter nog noodzakelijker dan normaal.

Daarnaast is er ook nog vitamine G. Die is meer spreekwoordelijk. Die G staat voor groen, van natuur. Dat weten veel mensen niet. Alhoewel er de laatste tijd veel meer studies gedaan worden naar de gezondheidseffecten van de natuur zoals energieherstel en je mentale balans.

Niet dromen, maar iets doen

man, aleen , sneeuw

Het blijkt dat een gewone wandeling langs een straat geen serieueze positieve bijdrage aan jouw concentratievermogen levert. Een natuurwandeling daarentegen verhoogt jouw concentratieniveau met 20%! Mensen met een depressie die gaan wandelen voelen zich beter. Zelfs door gewoon naar een foto van een natuurlandschap te kijken of door je keukenraam de natuur of je tuin bekijken, heb je al een eenvoudige remedie tegen mentale vermoeidheid. Die vermoeidheid is vaak het eerste teken van stress en soms signaal van een dreigende burn-out. Wist je dat je zelfs het kijken naar een natuurfilm, een mooi schilderij of foto, in je hersens dezelfde neurale paden triggert alsof je echt buiten bent? 

Een natuurlijke stimulans?

Activiteiten in een bosrijke omgeving helpen stress te verdrijven. Jenny Roe, onderzoeker aan de Heriot-Watt University of Edinburgh, beweert: “Eerder werd al aangetoond dat een omgeving met bomen en parken bij de omwonenden leidt tot lagere niveaus van het stresshormoon cortisol dan bij mensen die in een buurt met hoofdzakelijk betonnen structuren leven. Ook hersenscans hebben aangetoond dat proefpersonen na het bekijken van beelden met natuurtaferelen kalmer en meditatiever werden”

Versterk jouw lichaam en geest

In dit filmpje licht ik verder toe hoe bewegen helpt om je minder negatief te voelen. En bewegen buiten versterkt het effect alleen maar.

Nog meer van dromen naar doen

Daarnaast geef ik je 6 tips die helpen om (weer) een dagstructuur te vinden. Heel belangrijk juist als je je moe/ depressief voelt:

1 Begin in kleine stapjes.

Kies 1 of 2 zaken die je aanpast of wilt doen. Teveel veranderen in één keer werkt niet.

dromen komen uit

2. Kies doelen.

Weet waar je voor aan het werk wilt. Welke droom wil je waar maken? Het is belangrijk om doelen te stellen om je focus niet te verliezen. Wat wil je vandaag of deze week af hebben/ regelen. Neem die nieuwe stap en zorg dat je activiteiten en keuzes hierop aan sluiten. Dan worden dromen waar!

3. Zoek een ochtend- en avondroutine.

Sta op een vaste tijd op, ontbijt en kleed je aan. Dat zet je eerder in een (actievere) werk- en/ of doe-modus. Ga ‘s avonds op een vaste tijd slapen. Te langs ‘s nachts doorgaan, verstoort je natuurlijke dag- en nachtritme. Dat put je uiteindelijk uit.

4. Plan dagelijks 1 of meer een natuur / buiten momenten. 

Plan tijd om even op te laden zoals een korte (lunch) wandeling of drink buiten een kopje thee/ koffie. Doe je boodschappen op de fiets. Ook tuinieren werkt goed.

5. Voorkom onregelmatigheid

Bij werkdruk ben je vaak geneigd om ’s avonds nog even wat te werken of in het weekend aan de slag te gaan. Of juist taken vooruit te schuiven. Daar is in principe niets mis mee, even een extra inspanning. Aan de andere kant creëer je met onregelmatige werktijden een stuk meer chaos. Probeer voor jezelf vaste werk- en ontspantijden in te stellen. Het is niet erg als je daar eens van afwijkt, maar structuur helpt je sneller door deze periode heen.

6. Ruim regelmatig op.

Wanneer je structuur mist in je leven, kan je leefomgeving ook chaotisch worden. Dan kom je in een soort vicieuze cirkel, want de chaos in je leefomgeving kan weer zorgen voor mentale chaos. Neem tijd om dagelijks je werk- en leefomgeving op te ruimen en schoon je mailbox op. Het is ook een mooie start van je dag om eerst wat op te ruimen en dan aan de slag te gaan.

7. Geduld en Compassie:

    sneeuwklokje, sneeuw, lente

    En het belangrijkste is, heb geduld en compassie met jezelf als het een keer niet lukt. Probeer elke dag 1 stapje te doen en zo meer ritme en structuur te vinden. Elke nieuwe stap die je vandaag neemt brengt je dichter bij je dromen.

    Houd vol want de lente komt er aan. Daarvan mag je zeker dromen. Maar met deze acties wordt de tijd ondertussen een stuk aangenamer voor jezelf en ook voor de mensen in je omgeving.

    Wil je meer tips om om te gaan met mentale vermoeidheid of tegenslag? Volg dan mijn gratis programma 14 daagse medicijn uit de natuur. Elke dag ontvang je een filmpje of oefening om deze periode goed door te komen.

    natuur als medicijn

    Hier vind je de link 14-daagse natuur als Medicijn

    Maak jij je dromen waar?

    Ik help je graag!

    Natuurlijke groet,

    Lia