man leest boek op heuvel

Het belang van strategisch wachten

Ik heb de tijd genomen door stil te staan, wandelen, tijd nemen voor mezelf om te kijken wat er wilde ontkiemen deze lente. Een aantal zaken lagen al een tijdje te wachten, maar ik had er eerder de energie en tijd niet voor. En dan beginnen, maakt dat de resultaten van je inzet ook niet goed zijn. 

En nu voelde ik dat de tijd er rijp voor was en ben ik met 2 nieuw projecten begonnen om mijn klanten nog meer te helpen. Dan komen er ook “ineens“ de juiste mensen op je pad om te helpen. Passen zaken in je agenda ineens in elkaar.

Heb je dat wel eens meegemaakt? 

Of vind je wachten altijd vervelend?

Wachten is vervelend

Wachten kan heel vervelend zijn: als je in een rij staat bij de kassa of een wachtlijst voor het ziekenhuis of je opleiding je dwingen tot even niets doen. Dat voelt onmachtig.

Maar het heeft ook heel goede kanten die in onze stressvolle- ren-haast maatschappij ook lucht geven. Want altijd angst hebben dat je iets mist of alles meteen willen hebben, geeft een bepaalde onrust en kan zelfs zorgen dat je weinig veerkrachtig wordt. Er zijn redenen waarom wachten van belang is:

Geduld en zelfbeheersing

Wachten biedt je een oefening in je geduld en zelfbeheersing. Het stelt je in staat om te leren omgaan met ongemak of vertragingen en helpt bij het ontwikkelen van geduldige en kalme reacties. Want al die geagiteerde en boze mensen in het verkeer en op de werkvloer maken de wereld echt niet mooier.

Besluitvorming

Wachten kan een waardevolle stap zijn bij belangrijke beslissingen. Daardoor geef je jezelf de tijd om meer informatie te verzamelen, te reflecteren en de juiste keuze te maken, in plaats van overhaastige beslissingen te nemen die je later betreurt. Het begrijpen en toepassen van een situatie, geduldige besluitvorming en timing leidt eerder tot succes en betere resultaten in je zaken en leiderschap. Geduld is dan eerder een actieve en doordachte benadering, in plaats van simpelweg passief afwachten.

Timing en wachten

Soms is wachten noodzakelijk om de juiste timing of omstandigheden te laten ontstaan. Het kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het wachten op een gunstig moment om een actie te ondernemen, zoals het lanceren van een product, het nemen van een belangrijke stap in je carrière, of het aangaan van een relatie. De Natuur is daar een meester in.

Ontkiemen

ontkiemende boom

In de natuur moeten zaadjes vaak wachten op de juiste omstandigheden voordat ze ontkiemen. Sommige zaden hebben een koude periode nodig om open te breken, terwijl andere anticiperen op voldoende vocht of de komst van het juiste seizoen voordat ze beginnen te groeien. In de lente wachten veel planten op de toename van daglicht en gunstige temperaturen voordat ze beginnen te bloeien. Ze passen zich aan de omstandigheden aan en wachten tot ze voldoende energie hebben opgebouwd om te kunnen bloeien en zich voort te planten.

Weet jij wat je nodig hebt voor je volgende stap?

Verdergaan

Veel dieren, zoals trekvogels en vissen, wachten op het juiste seizoen om te migreren. Ze wachten op signalen uit de natuur, zoals veranderingen in temperatuur of beschikbaarheid van voedsel, voordat ze hun reis beginnen. Ze weten intuïtief dat het wachten op het juiste moment cruciaal is voor hun overleving en voortplanting. Weet jij of je nu nog op de juiste plek zit of dat je verder moet trekken?

Zelfreflectie en groei

vlinder op bloem

Wachten biedt je de gelegenheid om naar binnen te kijken en zelfreflectie toe te passen. Het stelt je in staat om jouw doelen, waarden en prioriteiten te evalueren. Maar ook jouw persoonlijke groei en ontwikkeling te stimuleren voordat je verdere stappen onderneemt. Dat zie je ook bij vlinders.

Metamorfose

Vlinders ondergaan een metamorfose waarbij ze de tijd nemen in hun cocon voordat ze zich transformeren naar hun volwassen vorm. Dit wachtproces zorgt dat ze intern ontwikkelen voordat ze hun volgende levensfase betreden. Die tijd moet je ze wel gunnen. In de cocon kijken of de vlinder al genoeg groeit, doodt de toekomstige vlinder. En ook het moeizame uit de pop kruipen, is niet voor niets. Daarmee persen ze vocht uit hun lichaam en pompen ze hun vleugels op. Dat proces versnellen, creëert een vlinder met misvormde vleugels die niet kan vliegen.

Strategisch wachten?

Deze natuurvoorbeelden laten zien dat de tijd nemen een goede strategie is voor aanpassing, groei en overleving. Het benadrukt het belang van timing en geduld, waarbij organismen wachten op de juiste omstandigheden voordat ze actie ondernemen om hun volgende fase van ontwikkeling te bereiken.

Het belang van wachten hangt steeds af van de specifieke situatie en context. Soms is actie direct vereist, terwijl in andere gevallen wachten juist kan verstandig zijn. Dat vraagt steeds zorgvuldige afweging van jouw omgeving en je omstandigheden, luisteren naar je intuïtie (net zoals die trekvogels) en durven wachten op zijn tijd.

lia wacht bij hek

Waar wacht jij nu op?

Meer weten hoe je kunt leren wachten?

Of eens sparren over wat jij nu al in de wereld wilt neerzetten?

Ik wacht op je…

Natuurlijke groet,

Lia