LENTE:

Alles groeit, vogels zingen. Nieuwe energie, nieuwe ideeën borrelen. Maar ook het twijfelen groeit, is nu het juiste moment? Kan ik het wel?

Twijfelen in het begin

Veel mensen twijfelen, vooral in het begin van hun carrière. Ben ik wel goed genoeg? Of ze doen hun persoonlijke successen af als een gelukje, terwijl er wel hard voor gewerkt is. Dat is nergens voor nodig. Je kent jezelf. Je weet wat je kan en daar moet je dan ook in blijven geloven.

EN vooral op blijven vertrouwen. Maar dat vertrouwen krijg je niet vanzelf. Er is altijd wel iemand beter. Soms krijg je ook nog eens kritiek. Juist in het begin is dat twijfelen belemmerend.

Wat dan belangrijk is: blijf dicht bij jezelf. Een zaadje groeit vanuit zijn kiemkracht in de lente uit. tot een plantje. Als je een natuurlijk leider wilt zijn, ben je authentiek. Dan ben je sterker en houd je het langer vol. Hoe groot durf jij te groeien?

Wees jezelf

Authenticiteit is een belangrijke kwaliteit als leider. Ik denk niet dat er één specifiek kenmerk van een goede leider is. Of dat je een bepaalde eigenschap nodig hebt om een goede leidinggevende te worden. Iedereen is uniek en daardoor kan iedereen ook iemand worden en zijn naar wie je opkijkt, waar je iets van leert of door geïnspireerd kunt worden.

Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal, een andere geschiedenis. De eik is machtig en groot, de klimop groeit mee met wat er zich aandient, de hulst prikt en heeft schitterend rode bessen. Elke vogel zingt zoals die gebekt is en alles heeft zijn eigen schoonheid en kracht. Ze zijn de beste versie van zichzelf en in de lente groeien ze verder, of bouwen aan nieuw leven. Als een bepaalde vaardigheid bij jou past en een bepaalde communicatie hoort bij wie jij bent, dan ben je de beste leidinggevende die je kunt zijn. Twijfels over jezelf zijn dan ook zeker niet nodig. Er zijn genoeg leiders die zichzelf overschreeuwen omdat ze denken dat ze zich “moeten laten horen”. Die een toneelstuk opvoeren.

Stop met twijfelen

Wie jij als rolmodel kiest heeft ook veel te maken met je eigen plek en verwachtingen over hoe je zou willen zijn. Je beoordeelt andere leiders op hun kwaliteiten en hoe ze met situaties omgaan. Wie bewonder jij? Gaat het dan om mensen die dicht bij je staan door bepaald gedrag? Of gaat het juist om dingen die ze zakelijk en/of privé bereikt hebben? Misschien vind je doorzetten lastig en bewonder je anderen om hun doorzettingsvermogen. Of hun durf, besluitvaardigheid of openheid, duidelijk grenzen aangeven. Noem maar op. Stop met twijfels aan jezelf. Wat bewonder je in jezelf? Waar ben jij trots op? De eik kijkt niet naar de beuk als hij zijn bloesem start, en omgekeerd. Ze gaan uit van hun eigen kracht.

Streven naar perfectie?

De perfecte leider bestaat niet. De natuur streeft ook niet naar perfectie. Het ideale luipaard vangt alle gazelles met als gevolg dat gazelles uitsterven en het luipaard uiteindelijk verhongert. De ideale gazelle ontsnapt steeds en dan lijdt het luipaard honger. Met als gevolg dat er teveel gazelles komen en ze verhongeren omdat er onvoldoende eten is. Het gaat in de natuur altijd om de ideale balans. De balans tussen leider, team en organisatie. Wat in het ene team prima werkt, past niet in een volgende. Dat betekent dat je als leider moet weten wie jij bent en waar je voor staat. En welke teams en organisaties bij jou passen. Er is daarom altijd diversiteit in leiders nodig. Durf dan ook jezelf te zijn.

Diversiteit geeft kwaliteit

Die diversiteit in kwaliteiten is ook noodzakelijk in teams. Er is geen ideale werknemer. De één is stil en denkt na, de ander vol energie en nieuwe ideeën. Beiden hebben hun kwaliteiten. Als leider is het je taak om ieders kwaliteiten te (laten) ontdekken en in te zetten voor het team. Als iedereen betrokken is en zich gehoord en gezien voelt, dus zichzelf mag zijn, ontstaat er weer die balans. Wanneer je vanuit verschillende kanten een probleem bekijkt, kom je tot de beste oplossingen. Zoek daarom als leider steeds bewust naar die verschillende invalshoeken. Dan kom je tot de beste resultaten. En doe dat vooral op je eigen manier!

Kom tot bloei

Soms helpt het om eens te sparren over jouw kwaliteiten. Ik probeer leiders te laten ontdekken wat hen succesvol maakt en ik geloof dat je diep van binnen al lang weet wat je wilt en kunt. En ja, dat is spannend om te tonen aan de buitenwereld. Dat maakt je kwetsbaar voor kritiek. Maar het is de enige weg om tot bloei te komen.

Als een zaadje in de lente het lef niet heeft om uit zijn schil te bartsen en zijn kopje boven de grond steekt en zich toont als kale stengel, zul je nooit doorgroeien tot knop en bloem.

Wat wil jij dit jaar tot bloei laten komen? Stop met die twijfelen aan jezelf!

Laat je zelf zien.

Ik help je graag.

Van een losse wandelsessie tot een langere periode loop ik graag een stuk met je mee.

Informatie coachtraject

Natuurlijke groet,

Lia