1 op de 6 werknemers heeft burn-out klachten. Ben jij er 1 van?

1 op de 6 werknemers heeft burn-out klachten. Heftig hè!
Zo ook Petra. Ze was sinds een jaar de nieuwe teamleider bij een verzekeringsbedrijf. Ze wilde het goed doen en iedereen vooruit helpen. Ze stond voor iedereen klaar, behalve voor zichzelf. Daarnaast gingen alle coronamaatregelen ook niet in de koude kleren zitten. Thuiswerken in combinatie met 2 kinderen, het voelde als een marathon zonder eindstreep.

Eindeloos online vergaderen, bellen met collega’s en overwerken werden de nieuwe norm. Haar partner had wel eens geroepen: ‘dit is niet gezond’. Maar Petra ging gewoon door. Ze vond dat ze als leider het voorbeeld moest geven en positief moest blijven, maar het kwam steeds meer uit haar tenen. Een beetje stress hoort er toch bij als leider?

Een beetje rust is niet genoeg

De vakantie was net genoeg geweest om bij te komen. Ze had wat op de bank gehangen en Netflix gekeken. Ze had geen zin om naar buiten te gaan. Ze was moe en wilde gewoon rust.
Terug op het werk was ze niet meer vooruit te branden. Ze sliep slecht, raakte geïrriteerd en kortaf. En op een middag na een discussie met een boze klant , merkte ze dat ze niet kon stoppen met huilen. Ze werd naar huis gestuurd en daar zat ze dan met een burn-out. ‘Even een paar weken rustig aan en dan ben ik weer terug’, riep ze nog.
Die paar weken werden maanden. Ondanks signalen van haar lijf en omgeving, had ze niet door hoe ze zichzelf uitgeput had.

Een burn-out is sluipend

Wie vermoedt een burn-out te krijgen, kan het tij misschien nog keren. Al is dat meteen de crux: bijna niemand ziet zichzelf als opgebrand. 80% van de overspannen mensen ziet een burn-out niet aankomen, al heb je vaak wel door of je veel stress hebt.
Met de volgende tips hielp ik Petra eruit, het zijn meteen de zaken die je helpen om het te voorkomen

1. Luisteren naar je lichaam

In de coachsessies gingen we naar buiten. De natuur deed zijn werk. Petra leerde de spanning in haar lijf te voelen en door oefeningen te doen te verminderen. Psychosomatische klachten als hyperventilatie, hoofdpijn en spierspanning, etc. zijn vaak signalen. Je lichaam komt als het ware in verzet. Maar dan moet je er wel naar luisteren en er op acteren.
Petra ontdekte dat het thuiswerken leidde tot verminderde zingeving, verlies van binding met de collega`s en veel stress om dit te combineren met 2 kinderen thuis. Ze ging vaak `s avonds nog door. Langzaam sloop stress erin. En ja, ze wist wel dat ze het druk had, maar zo erg was het nog niet…
Toch was nu het werkplezier verdwenen en had ze zelfs een soort onverschilligheid tegenover het werk gekregen.

2. Je systeem herladen na burn-out

We onderzochten wanneer het werkplezier was verdwenen. Jonge gestreste medewerkers zoals Petra houden het probleem vaak voor zichzelf, want het voelt als falen. Maar door het te delen, kun je ook een oplossing zoeken.
Als je computer vastloopt, dan kun je dat oplossen om hem opnieuw op te starten. Als je zelf crasht, omdat je te hard hebt gewerkt, kun je hetzelfde doen: niet door even rust te nemen, maar door je systeem te herladen.

3. Patroon doorbreken

Ik vroeg Petra na te denken in haar herstelperiode op het werk:  ‘Ga bij jezelf na op welke momenten, dagen of bij welke activiteiten het stressniveau omhoogschiet. Is het werk te veel, krijg je het niet af? Is het te moeilijk en weet je niet hoe je het moet aanpakken? Of is het werk juist te saai en maak je te weinig ontwikkeling door? Probeer je vooral de taken toe te eigenen waar je het gelukkigst van wordt.’
Door andere keuzes te maken, kwam de energie terug. Petra plande pauzes tussen activiteiten en roosterde lunchwandelingen en sportieve activiteiten in. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen hielpen Petra om met de acute stress om te gaan.
Het belangrijkste is om de oorzaak van de stress weg te nemen. Anders blijft het symptoombestrijding

Herstellen gaat niet vanzelf, goede voornemens zijn niet genoeg. Het patroon moet doorbroken worden.

4. Niet alles kan en hoeft te lukken

Petra had hoge eisen aan zichzelf, ze móest succes hebben. Als ze faalde, lag dat aan haarzelf. Het accepteren dat er af en toe iets mislukt, geeft ruimte. We kiezen niet voor wat ons overkomt, maar we kunnen altijd kiezen op welke manier we erop reageren. Liever voor jezelf zijn helpt, door je grenzen te kennen en aan te geven. Mensen krijgen een burn-out doordat zij niet kunnen voldoen aan hun ideaal. Terugblikken op mislukkingen en jezelf kwalijk nemen, blokkeert. Wat helpt is bedenken wat je er allemaal van hebt geleerd en daar dankbaar voor zijn. Als de fout leidt tot een leermoment, gaat falen over in succes. De volgende stap is dat je kunt zeggen dat je hebt gefaald, zonder dat je er een positieve draai aan hoeft te geven. Ik heb gefaald. Punt.

5. Uit de ratrace stappen

Petra heeft door deze stappen na 7 maanden haar baan weer opgepakt. Maar ze doet niet meer fulltime mee in de ratrace. Ze luistert naar haar lichaam en weet haar valkuilen.

Herken jij de signalen van Petra bij jezelf of een medewerker? Probeer dan vandaag nog aan de slag te gaan met bovenstaande tips om een burn-out te voorkomen. Want er valt weinig meer te lachen als je met een burn-out thuis komt te zitten. Hoe lang het herstel van een burn-out duurt is bij iedereen anders. Reken er in ieder geval niet op dat je na een weekje of twee weer de oude bent. Gemiddeld duurt een burn-out 8 maanden volgens ArboNed.

Ken of ben jij iemand die héél graag even UIT zou willen, die even wil unpluggen van het dagelijkse leven, weer wil voelen waar hij/zij staat in het leven, terug naar zichzelf wil? Neem dan nu contact op voor een wandelsessie.

Lekker samen op pad, tijd voor jezelf nemen en zorgen dat je gezond blijft!

Lia van Loo
Informatie gesprek

Ik help je graag om het patroon te doorbreken.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo