Effectief omgaan met teleurstelling

teleurstelling, koe met tong uit, balen

Deze week kreeg ik een grote teleurstelling te verwerken. Iets waar ik al meer dan 5 jaar van droom en aan werk, het vinden van een huisje in het bos van waar ik woon en kan werken. Het was heééééél dichtbij, maar ging op het laatste moment aan mijn neus voorbij. Ik had me goed voorbereid, ingelezen, hulp ingeschakeld en toch werd er voor een ander gekozen. Iemand met flink meer geld. Het paste zo mooi bij al mijn verwachtingen! Ik was boos, teleurgesteld, zelfs wat depri. En eigenlijk ben ik het nog steeds aan het verwerken.

Teleurstellingen in je leven kun je niet voorkomen, maar je kunt wel leren hoe er mee om te gaan. Wie kent het niet, een mooie klus gaat niet door, een relatie stopt, die promotie gaat naar een ander, het huis dat je graag wilde wordt net voor je neus weggekaapt.

Een teleurstelling verwerken is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het omgaan met verdriet. Het is een soort rouwproces. Iets wat je (heel) graag wilde is niet gelukt of gebeurd. Vaak spelen daarbij ook gevoelens van boosheid/woede of schaamte een rol. Het is belangrijk je bewust te worden van deze gevoelens bij een teleurstelling. Ze erkennen en uiten is de eerste stap. En er zijn nog meer stappen die ik je hieronder toelicht.

8 cruciale stappen bij teleurstelling

1.  Gevoelens uiten

Je gevoelens te (h)erkennen begint met naar binnen gaan. Geef toe aan jezelf dat je teleurgesteld bent. Stoer doorgaan helpt je niet, want gevoelens hebben het nodig om geuit te worden, anders loop je het gevaar dat ze in je lijf vast gaan zitten. Je weet wel die krop in je keel, die zware schouders, die steen in je maag. Gevoelens proberen weg te duwen, helpt niet. Dat kost alleen maar extra energie. Het zijn net kurken, ze komen vanzelf weer boven als je stopt met duwen.

Misschien moet je huilen. Ook dat is niet voor niets! Het moet eruit! Schaam je daar vooral niet voor. Kies zelf of je dat wel of juist niet in gezelschap doet. Huilen is geen teken van zwakte, maar een gezonde manier van spanning en stress loslaten.

Vind je praten lastig, dan kan een dagboek goed helpen. Schrijf op waarom je teleurgesteld bent, wat je voelt.  Dit is de eerste en belangrijkste stap.

2.  Je eigen manier

Doe het op jouw manier en tempo. Waar de één zich een dag depri of boos voelt, zal een ander daar een week over doen. Het één is niet beter als het ander! Wel is het zo dat als je vaker teleurstellingen hebt gehad en verwerkt, jij je eigen proces en emoties eerder (her-) kent en je er sneller door heen kunt. Kijk dus vooral niet naar wat een ander doet of je aanraadt, maar neem de tijd voor je eigen proces. Dat doet de natuur ook.

Ik was er best even van slag van. Ik had een aantal dagen geen zin om mensen te zien en te spreken en creëerde een lekker coconnetje thuis. Gaf mezelf de tijd om de emoties een plek te geven voor ik weer de “wereld inging” en mijn verhaal kon delen. En daar ben ik nu mee bezig. Delen helpt. Zie ook de volgende tip.

Hoelang dit eerste deel van het proces bij jou duurt, is afhankelijk van je eerdere ervaringen en van de teleurstelling die je probeert te verwerken. Nu het lente wordt, staan ook niet alle krokussen tegelijk in bloei. Ieder kiest zijn eigen tempo volgens het natuurlijk ritme. Dat mag jij ook doen.

3.  Gebruik je netwerk

Steun door je naaste omgeving is enorm waardevol. Alleen al door iemand naast je te hebben die even een kop thee met je drinkt of er gewoon ís, voel je je beter. Als het maar voor even. Goed rouwen en teleurstellingen verwerken, kan pas als je zaken deelt. Een goed gesprek met vrienden of familie helpt. En geeft soms zelfs een ander perspectief. Een buitenstaander kan soms heel helder zien wat jij nodig hebt. Durf daarom om hulp te vragen, vraag om dat luisterend oor, of die wandeling buiten. Wandelen helpt altijd. Vertel wat je nodig hebt. Of het nu praktische, emotionele hulp of alleen iemands aanwezigheid: steun helpt.

Wij mensen zijn kuddedieren en gedijen in een groep. Kijk wie in jouw netwerk je kan steunen.

4.  Een ander perspectief

Soms ben je zo teleurgesteld dat je het gevoel hebt dat dit “het ergste is dat mij ooit is overkomen”. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Een klus die niet doorgaat of huis dat je niet krijgt, is soms zwaar te verwerken, maar niet “de ondergang is nu nabij”. Vraag jezelf af of je je over een maand of over een jaar nog zo voelt? Dit kan helpen de situatie in perspectief te zien.

rozen verwerkt , gemiste kans, teleurstelling

De natuur werkt circulair. Elk einde is het begin van iets nieuws. Na een nacht komt altijd weer de dag, na een winter de lente. Al weet je vaak nog niet wanneer en hoe die dag eruit gaat zien. En dat maakt het lastig, want je ziet of voelt het niet als je nog midden in die nacht of winter zit.

Let op!:

Deze stap kun je pas nemen als je je gevoelens hebt geuit. Te snel stappen in “morgen is er weer een nieuwe dag”, gaat voorbij aan de rouwtijd die nodig is.

5. Bouw emotionele veerkracht Op

Dankbaarheid heeft een bewezen effectief positieve invloed op onze geestelijke gezondheid. Beseffen waar je dankbaar voor bent, maakt omgaan met teleurstelling eenvoudiger. Het helpt je ontdekken wat er wel goed is/ goed gaat in je leven en maakt de tegenslag minder belangrijk. Maak daarom een lijst met dingen waar jij dankbaar voor bent: een mooi huis, leuke relatie, fijne vrienden en familie of gewoon de zon die schijnt. Door dagelijkse notities te maken en drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, word je mindset positiever.

Dit kan variëren van kleine momenten tot grotere gebeurtenissen. Ook een dankbaarheidsdagboek helpt waarin je regelmatig je dankbaarheid opschrijft. Reflecteer op de positieve aspecten van je leven en de mensen die er een rol in spelen. Dit kun je weer doorlezen op momenten van teleurstelling en tegenslag. Je bouwt zo emotionele veerkracht op.

6. Balanceren tussen acceptatie en actie

hek op slot kans, teleurstelling

Een tijdje op de bank hangen, je rot voelen en niets doen, is prima bij een grote teleurstelling. Maar langdurig zelfmedelijden leidt tot passiviteit. In plaats van actief naar oplossingen te zoeken, blijf je gefocust op het negatieve, wat de mogelijkheden voor jouw positieve verandering beperkt. Je komt in een negatieve spiraal, waarbij je negatieve gedachten en emoties elkaar versterken. Je moet wel de wereld weer in, naar je werk of je gezin verwacht je weer. Spreek daarom een tijd met jezelf af. “Deze week mag ik zielig zijn, maar daarna pak ik de boel weer op. Probeer in deze periode even extra goed voor jezelf te (laten) zorgen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, eet een gezonde maaltijd om je teleurstelling te verwerken. Ga “van het slot”.

De natuur stopt ook niet na een storm of overstroming. Ze gaat weer door met kijken waar er wel weer groei mogelijk is.

7. Onderzoek je verwachtingen

Bij veel teleurstellingen, zit de pijn vaak in onze eigen verwachtingen. Je had gehoopt of gedroomd dat “X” zou gebeuren, maar “Y’ ontstond. De vraag is nu: hoe reëel was je verwachting? Bij onrealistisch hoge verwachtingen, is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Natuurlijk is het belangrijk om te dromen en om doelen na te streven, maar houdt wel de realiteit in de gaten.

Streef naar het hoogst haalbare, maar wees flexibel als je dit niet haalt.

In de natuur lukt ook niet alles. Niet elke kastanje wordt een boom. Soms dient die kastanje als voedsel voor een dier, of vergaat het zelfs tot compost. Je kan niet alles hebben, toch? Met deze instelling kun je verwachtingen makkelijker loslaten en zul je je minder vaak teleurgesteld voelen in jouw leven.

8. Empowerment na teleurstelling

Goed doorvoelde teleurstellingen kunnen als krachtige leermomenten fungeren. Ze geven je de mogelijkheid om te reflecteren op jouw keuzes en verwachtingen. Onderzoek waar je je verwachtingen en doelen bij kunt stellen. Wat heb je geleerd van dit proces? Welke hulpbronnen heb je nog niet gebruikt? Welke hulp of tips vanuit je netwerk zijn er gekomen?

Teleurstelling kan zo een krachtige katalysator worden voor jou persoonlijke groei en ontwikkeling. Het dwingt je om veerkrachtiger te worden, nieuwe perspectieven te omarmen en je eigen capaciteiten te ontdekken om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit helpt je om stappen te nemen om in de toekomst betere beslissingen te nemen.

Tenslotte maakt een teleurstelling jou ook meer empathisch tegenover anderen die (vergelijkbare) moeilijkheden doormaken. Het vergroot je begrip voor de uitdagingen van anderen en kan leiden tot meer compassie. Het vergroot je emotionele intelligentie, wat een belangrijk aspect van natuurlijk leiderschap is.

Tenslotte:

Iedereen krijgt teleurstellingen te verwerken in het leven. Ik net zo hard als een ander en ook ik pas bovenstaande tips ook op mijzelf toe. In sta nu weer deels in de actiestand en deze blog is er daar 1 actie van. Het goed nadenken over een volgende stap om dat huis te vinden is het proces waar ik nog middenin zit. Dus heb je nog een tip? Kijk of denk eens met me mee.

Het erkennen van moeilijkheden en tegenslagen was de belangrijke eerste stap, maar deze laatste groeistap is even belangrijk om proactief te zijn bij het streven naar nieuwe oplossingen en je verdere persoonlijke groei.

Wil je eens sparren over omgaan met teleurstellingen in jouw leven of op je werk? Ik wil graag onderdeel van jouw netwerk daarbij zijn en je steunen en mijn ervaringen delen.

Informatie gesprek

Natuurlijke groet,

Lia van Loo