De uitdaging van het leiderschap
Erika is sinds 2 jaar startend teamleider van het nieuwe projectteam. Ze is met veel plezier en energie gestart. Ze heeft een eigen visie en durft haar mening te geven. In het MT is ze rustig en duidelijk aanwezig en deelt haar kennis als daar om wordt gevraagd. Een aantal MT leden reageren soms door met veel poeha zich te laten horen. Ze gaan over futiliteiten in discussie en proberen hun macht te laten zien. Soms zijn er passief agressieve grapjes over haar of haar team en ze en merkt dat het haar irriteert. Ze heeft een aantal keer geprobeerd om het te negeren of met een grapje terug te reageren. Maar beide hebben geen resultaat gehad. Ze heeft de neiging om ze eens flink aan te pakken en van zich af te meppen. Ze is er wel klaar mee.
Hoe wel ik deze neiging heel goed snap, trapt ze daarmee precies in de valkuil die haar kracht juist naar beneden haalt. En daarvoor geef ik haar de metafoor van de buizerd en de kraai. Want de natuur biedt krachtige metaforen die inzicht geven in menselijke situaties.
De buizerd en de kraai
Misschien heb je wel eens een buizerd gezien hoog boven in een boom, die wordt belaagd door kraaien die om zijn kop vliegen. Hij wordt soms aangevallen door kraaien die tijdens zijn vlucht zijn prooi af te pakken. En dat laat hij soms toe. Waarom doet die grote sterke vogel dat? Hij kan met zijn grote klauwen en bek ze makkelijk verscheuren. Maar in plaats van te vechten, stijgt de buizerd boven het gekras uit, een les in natuurlijk leiderschap voor Erika.
Leiderschap van de buizerd
De buizerd en kraai vertegenwoordigen verschillende aspecten van leiderschap. De kraai staat vaak symbool voor degenen die luid en opdringerig zijn, die proberen anderen te overheersen met gedoe en agressie. In een organisatie kun je ‘kraaien’ zien als degenen die proberen hun macht te tonen door intimiderend gedrag, dominantie en conflicten.
Aan de andere kant hebben we de buizerd, symbool van kracht, wijsheid en verhevenheid. Wanneer de buizerd wordt geconfronteerd met de kraai, kiest hij er niet voor om zijn klauwen uit te slaan en in een strijd te verwikkelen. In plaats daarvan stijgt hij rustig op, zwevend boven het gekras van de kraai.
Je laten afremmen?
Anderen die jou naar beneden proberen te halen en je in het negatieve proberen te trekken, remmen je vlucht alleen maar af. Vaak alleen omdat ze jou niet begrijpen of kunnen volgen. Laat jij je hierdoor afremmen? Of vervolg jij jouw vlucht? Als jij je laat afremmen tijdens je vlucht, word je verleid om jezelf te verlagen tot deze negatieve energie van hen.
Reactie is verleidelijk
Als leider is het verleidelijk om te reageren op uitdagingen en conflicten met agressie en confrontatie. Je kunt geneigd zijn om je autoriteit te laten gelden door jouw macht te tonen, zoals een buizerd die zijn scherpe klauwen ontbloot om die anderen eens flink de les te lezen. Als je dit herkent, is het beter om net zoals de buizerd een paar uur rustig op een paal te zitten of het hogerop te zoeken.
Er bovenuit stijgen
Echt leiderschap gaat niet over het domineren van anderen; het gaat juist over het vinden en tonen van je innerlijke kracht en kalmte te midden van de chaos. Net zoals de buizerd boven de kraaien uitstijgt en zo hoog vliegt waar zij niet kunnen komen, kun je als leider leren om boven de dagelijkse irritaties, problemen en conflicten uit te stijgen.
Dit betekent niet dat je deze uitdagingen negeert of vermijdt!
Moed tonen
Het betekent ook niet dat je zwakte toont. Integendeel, het vergt moed en vastberadenheid om boven het gekras van de kraai uit te stijgen. Maar je neemt juist een hoger perspectief in en handelt van hieruit. De buizerd met zijn scherpe blik houdt het overzicht en ziet tegelijkertijd geen detail over het hoofd. Je kijkt veel meer vanuit jouw innerlijke stabiliteit en helderheid.
Stop ego- en machtspelletjes
In plaats van betrokken te raken bij ego- en machtsspelletjes, kan een leider anderen inspireren door rust en vastberadenheid te tonen. Laat je niet meeslepen door de negativiteit en het gekras van anderen, maar stijg rustig en vastberaden uit boven de uitdagingen en conflicten. Daar is het stil en dan gebruik je jouw kracht om anderen te inspireren en te motiveren.
Uitgaan van eigen kracht
Leiderschap betekent het omarmen van jouw unieke kracht en talenten. Hierdoor kun je als leider een positieve impact hebben op de organisatie en de mensen om je heen. Ware leiders laten zich niet meeslepen door negativiteit, maar blijven gefocust op hun visie en lange termijndoelen. Zoals de buizerd onverstoord zijn eigen koers vliegt, vindt een leider balans door los te laten en zich te richten op wat echt belangrijk is.
Conclusie: impact van bovenaf
Doe een stapje terug en bekijk eens met een scherpe blik van boven wat er gebeurt, voordat je jouw scherpe klauwen uitslaat. Laat anderen lekker ronddwalen in hun eigen negatieve wereld! Door los te laten, blijf jij beter in balans. Leer jouw energie alleen te steken in dingen die voor jou belangrijk zijn. Net als de buizerd die ondanks die vervelende vogels, gewoon zijn eigen koers vliegt.
Dat is wat Erika ook leerde. Ze concentreerde zich op haar team en de lange termijn doelen. Ze hield haar visie voor ogen. Door zich te richten op wat echt belangrijk was kreeg ze steeds meer impact binnen het MT en haar team. Ze leerde effectiever leiden en inspireerde mensen in haar team om hetzelfde te doen.
Terwijl de kraaien krijsen in de verte, vliegt de buizerd onverstoord verder op zijn eigen koers…
Wil jij ook je eigen koers bepalen? Jouw energie bewaken en meer werkplezier hebben? Ik help je graag boven de dagelijkse zaken uitstijgen.
natuurlijke groet,
Lia
Goed verhaal. De buizerd is voor mij mijn inspiratie voor kracht en verandering. Voor geloven in jezelf.
Mooi verhaal.
Dank je lia.
Hallo Marja
dank voor je verhaal. De buizerd is een krachtig totemdier. Wat ook gaat over inzicht hebben. Dat geloven in jezelf is een fijne eigenschap.
Dan durf je besluiten te nemen. Zoals naar emigreren 😉