wandelen winter man

De winter deed in het nieuwe jaar goed zijn intrede. Sneeuw zorgde voor lange files en dwong ons tot vertragen. Iets wat we heel erg lastig vinden in onze snelle moderne wereld. We willen elke dag vooruit. Was het maar vast zomer, of lente, maar niet dit!

We willen de natuur het liefst omvormen naar onze wensen en ons tempo.

In de hectiek van de moderne wereld lijkt de winter een tegenstelling te vormen. Terwijl wij streven naar vooruitgang en constante beweging, nodigt de winter uit tot vertragen en reflectie. Hoe overbrug jij die tegenstelling?

Ontdek in deze blog de waarde van winterse rust!

Natuurlijke leermeesters in de winter

In tegenstelling tot mensen omarmen planten en dieren de seizoenen zonder te proberen deze naar hun hand te zetten. Planten en dieren nemen de seizoenen zoals ze komen. Ze doen niet alsof de winter er niet is, en proberen niet hetzelfde leven te leiden als wat ze in de zomer doen zoals wij mensen. Ze bereiden zich voor, passen zich aan. Onze prestatiegerichte maatschappij waardeert ons vooral om wat we doen of bereiken. Maar daardoor verlies je jouw natuurlijk ritme en raak je uitgeput en gestresst.

Natuurlijk ritme

We zijn verleerd om met het biologische ritme van de natuur te leven. We doen in de winter vaak het tegengestelde van wat buiten om ons heen gebeurt: blad loslaten, focussen op je wortels, rusten, opladen. December zat vol met activiteiten en consumeren. Januari zit weer vol met nieuwjaarsrecepties en nieuwe verwachtingen en plannen maken. Je moet van alles…

Maar de winter is een tijd van schaarse middelen maximaal benutten, van soms afzondering op je eigen plekje, naar binnen keren. Een periode van stilte. Heb je wel eens in de sneeuw gewandeld en de gedempte stilte gehoord en gevoeld?

Planten en dieren hebben opmerkelijke metamorfosen om die schaarse periode goed door te komen. Denk aan een winterslaap, trekvogels die weggaan, je blad afgooien. Het is een belangrijk seizoen, want daar vindt transformatie plaats.

Winter als periode van transformatie

De winter is niet het einde van de levenscyclus, maar eerder een beproeving. Net zoals planten en dieren in deze tijd van het jaar transformeren, biedt de winter ook ons de mogelijkheid tot persoonlijke transformatie. Hoe kun jij de winter gebruiken als een kans voor je groei en ontwikkeling?

De natuur is daarbij een hele mooie spiegel en een mooie oefenplek. Daar mag je jezelf zijn. Je hoofd hoeft minder aan. Door stil worden en naar binnen gaan, kun je de signalen van je lichaam leren (h)erkennen en ontdekken wat je echt voelt en nodig hebt. Mag je jezelf ontdekken, je eerdere ervaringen verwerken en nieuwe inzichten opdoen. Waardoor je tot rust komt of juist geïnspireerd raakt.

4 wintertips voor groei

  • Geduldig wachten
winterse bessen

De winter leert ons geduld. Je geduld wordt op de proef gesteld om te wachten wat de lente brengt. Dat vraagt omgaan met een lege bodem en kale bomen. Je weet niet wanneer en hoe het zal gaan, maar je mag er wel op vertrouwen dat de zaden van de herfst ondergronds zich, onzichtbaar voor jou, voorbereiden voor bloei. Je mag uitzien naar de lente, je erop voorbereiden, maar nu is het vooral nog wachten. En dat duurt soms lang…

  • Winterslaap kiezen?

De winter leert ons vertragen en uitrusten Probeer eens de rust en stilte te zoeken door naar buiten te gaan, ook al is het koud of nat. Neem de tijd voor wandelingen. Voel de zon en wind op je gezicht. Buiten zijn, is bewezen effectief bij het verminderen van stress, angst en somberheid die in dit jaargetijde vaak opkomen. Natuur helpt je bij het verbeteren van je concentratie, weerstand en slaapkwaliteit. Alle kleine momentjes helpen. Zo laad je weer op.

  • Ondergronds binnenwerk

De winter leert ons stil worden en naar binnen gaan. In de natuur zijn helpt je verbinden, met jezelf en anderen. Het geeft je het gevoel dat je onderdeel bent van iets groters. Doe dutjes, mijmer of dagdroom. Duik eens in een goed boek met een lekker dekentje. Schrijf, teken of fotografeer over je ervaringen en reflecteer. Luisteren naar het fluisteren van je intuitie, zaken die je diep van binnen al lang weet voelt en weet. Misschien komen er wel allerlei ideeën en plannen op. Noteer ze en laat ze even komen en gaan. Net zoals de bloembollen ondergronds zich voeden en laven, en wachten op de lentezon. Blijf voor nu even uit de actie en wacht op het juiste moment in de lente.

sneeuwklokje in sneeuw winter

Het juiste moment kiezen

  • De winter leert ons het moment afwachten. Wanneer dat is? Ik weet het niet. Het niet-weten mag je instappen. In het vertrouwen dat alles er al is. Ontdek vanuit jouw natuurlijk ritme wat jouw bloeitijd is. Sta nu vooral open voor wat er op je pad komt. Voed jezelf en neem het op en mee. Dat is genoeg voor dit moment. De rest gaat zich vanzelf ontvouwen als je het de tijd en ruimte geeft.

Benut jij de winter als een waardevolle tijd voor rust, reflectie en persoonlijke groei? Door deze 4 activiteiten te gebruiken in jouw winterse routine, krijg je de kans en ruimte om te bloeien wanneer het lente wordt. Laat de winter niet aan je voorbijgaan zonder te investeren in je eigen welzijn.

Lat relatie
winter
Lia
foto Erik Brinkhorst

En zoek je iemand die met je een stuk oploopt of meekijkt in jouw proces? Ik help je graag. Neem dan even contact op.

natuurlijke groet,

Lia