Als natuurlijk leiderschaps- en teamcoach put ik veel inspiratie uit de natuur bij het coachen en trainen van leidinggevenden en teams. Het liefst doe ik dat via natuurcoaching.
Hart voor de zaak en toch stress
Ik heb gemerkt dat veel leidinggevenden echt hart voor hun team hebben, maar vaak aanlopen tegen stress, spanningen binnen het team, een hoge werkdruk en dan omvallen. Daar probeer ik ze door natuurtraining en coaching juist voor te behoeden of van te laten herstellen. De natuur is echt een bron van rust en herstel. Niet voor niets worden al jaren ziekenhuizen en rusthuizen in of vlakbij de natuur gebouwd. Ook in je privé kun je veel stress ervaren. Want je moet ook leiding geven aan je eigen leven, keuzes maken, prioriteiten stellen en grenzen aangeven.😜. Anders leef je andermans agenda en prioriteiten. En dat geeft pas echt stress!
Natuurcoaching herstelt
De natuur heeft ons hierbij zoveel te bieden. We zijn allemaal een onderdeel van de natuur en ermee verbonden. Zodra je je aangetrokken wordt tot iets in de natuur, wat iedereen wel heeft, is het tegelijk verbonden met jouw hulpvraag. Ten diepste zijn we allen natuur. Je lichaam reageert als vanzelf op de wind waardoor je kippenvel krijgt, of op de zon waardoor je vrolijker wordt. Natuur herstelt je echt.
Toch hebben veel leiders en HR managers nog weerstand tegen natuurcoaching. Ligt het buiten hun comfortzone. Het voelt voor hen vaak als niet echt, niet wetenschappelijk bewezen en dus niet waardevol.
Daarom is het hoog tijd om enkele fabels over natuurcoaching uit de wereld te helpen! 🌿🧙♀️
6 Fabels over natuurcoaching:
Fabel 1: Natuurcoaching is zweverig
Integendeel, als nuchtere Twentse dame sta ik stevig op de grond, maar dat maakt me niet ongevoelig voor mijn intuïtie en het omarmen van toeval. Het gaat om het creëren van connectie met de natuurlijke wereld om je heen, terwijl je tegelijkertijd praktische stappen zet richting je persoonlijke doelen en groei. 🦶
En nee je hoofd kan het soms niet altijd bevatten. Je lichaam heeftt als onderdeel van die natuur echter nog veel meer wijsheid die vaak ongebruik blijft. Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de waarde van buiten in de natuur zijn, beschrijven en die toegepast worden. Er zijn zelfs huisartsen die het voorschrijven!
Fabel 2: Ik breng al veel tijd buiten door
Hoewel zelf tijd doorbrengen in de natuur zeker gunstig is voor je mentale en emotionele welzijn, biedt natuurcoaching een unieke kans om de natuur actief te betrekken bij jouw proces van zelfreflectie en persoonlijke groei. Door begeleiding van een natuurcoach in een natuurlijke omgeving, krijg je de kans om de spiegel van de natuur actief te gebruiken om diepgaande inzichten te verkrijgen die anders verborgen zouden blijven. Natuurmetaforen werken nu eenmaal sneller omdat je je ze snel herkent. Iets is vertakt, zonneklaar, of een systeem loopt niet. Het is makkelijker om vanuit die voorbeelden te praten, dan over jezelf.
Fabel 3: Natuurcoaching is gewoon een wandeling
Hoewel wandelen in de natuur een veelgebruikte methode is, gaat natuurcoaching verder dan dat. Natuurcoaching maakt gebruik van evidence-based technieken, zoals ACT (Acceptatie en Toewijdingstherapie), als ook systemisch werk, opstellingen en andere coachtechnieken worden toegepast. Alle technieken zijn wel specifiek afgestemd op het gebruik van de natuur als hulpmiddel voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. Ook voor teams zie ik dat er buiten sneller openheid is en mensen elkaar aanspreken vanuit een natuuractiviteit. 🌳
Fabel 4 Natuurcoach is buiten, weer of geen weer
Ik zeg wel eens: ” er is geen slecht weer (naar een oud Indiaans gezegde), alleen slechte kleding😉 “Ook omgaan met regen, kou of warmte etc. kan toegevoegde waarde hebben. Want hoe ga je dan om met tegenzittende omstandigheden op je werk? Ga je die dan ook uit de weg? Het gaat er wel steeds om dat je als natuurcoach het leerrendement voor de klant aanspreekt. We zoeken de stretchzone op, daar waar je kunt groeien. En dat vraagt soms omgaan met weerstand. Een kuiken moet het ei breken, een zaadje uit de schil barsten. Anders ontstaat de nieuwe vorm niet.
Ik kies daarom altijd locaties waar ik makkelijk binnen en buiten kan werken. Het gaat erom het natuurlijke ritme, de wijsheid in jezelf te ontdekken. Juist natuurcoaching binnen kan met metaforen, kaarten, foto`s, etc. al een mooie eerste stap zijn om natuurprocessen in je eigen werk en privé van groei, te herkennen, zoals loslaten in de herfst, winterse rust, etc.
Fabel 5 Natuurcoaching is fysiek zwaar
Je hoeft geen kilometers te lopen om het effect van de natuur te ervaren. Ook met een slechte conditie of een beperking kun je gewoon meedoen. De oefeningen worden zo gekozen dat ze iets in jou losmaken en gaan nooit over fitheid of fysieke kracht. En ja, als je een heuvel oploopt, word je misschien wel moe of voel je je kuiten. Dan gaat het vooral over je grenzen ervaren en die durven aangeven en dan is voor de één 100 meter en de ander 2 km pas genoeg…
Fabel 6: Natuurcoaching is voor iedereen geschikt
Diep van binnen denk ik dat van wel. De natuur is voor veel mensen een krachtige bron van rust en inspiratie zijn. Toch is natuurcoaching niet voor iedereen meteen de beste aanpak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je niet op je gemak voelt in de natuur of dat het idee van natuurcoaching te ver buiten je comfortzone blijft liggen. 🤔 Dan starten we gewoon binnen. Het gaat mij om je groei. Niet om de methode.
Natuurcoaching niet zo gek?
Denk je nu misschien: toch niet zo gek die natuurcoaching? Ik wil het wel eens ervaren met mijn team hoe het buiten gaat als er een probleem is? Of ik wil het kompas van de natuur wel eens zelf ervaren?
Maak dan eens vrijblijvend een afspraak om te kijken hoe jij (of je team) kunt proeven en wat het jou oplevert. De natuur heeft voor alles zijn eigen tijd. Ze heeft geen haast en toch komt alles af.
Misschien is voor jou nu de juiste tijd gekomen?
Natuurlijke groet,
Lia